ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ολα βαίνουν καλώς» κατά τον Ράμσφελντ...

Εκρηξη στην κεντρική Βαγδάτη στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη

Associated Press

Εκρηξη στην κεντρική Βαγδάτη στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η κατάσταση στο Ιράκ ομαλοποιείται σταδιακά και παρά την κλιμάκωση της βίας, που θα παρατηρηθεί μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών το Γενάρη, αυτές θα μπορέσουν πιθανότατα να γίνουν κανονικά». Αυτό υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος πραγματοποίησε, την Κυριακή, αιφνιδιαστική επίσκεψη σε αμερικανική στρατιωτική βάση, κοντά στη Χαντίθα, στο δυτικό Ιράκ.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αφού κατηγόρησε για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ ότι «επικεντρώνουν την προσοχή τους στη βία στο Ιράκ και όχι στα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί», εκτίμησε πως οι «τρομοκράτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μας νικήσουν στρατιωτικά, γι' αυτό προσπαθούν να κάμψουν τη θέλησή μας». Τέλος, ο Ράμφσελντ ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες ο ιρακινός στρατός θα ενισχυθεί με 40.000 άνδρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποσταλούν και επιπλέον στρατεύματα από άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην κατεχόμενη χώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις. Ενας Αμερικανός στρατιώτης και 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 πολίτες τραυματίστηκαν, όπως και 6 Αμερικανοί στρατιώτες, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες νωρίς το πρωί, στη Μοσούλη. Σύμφωνα με ιρακινές ιατρικές πηγές, οι νεκροί Ιρακινοί έφεραν και σοβαρά τραύματα από αμερικανικά πυρά, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν στόχος άνοιξαν πυρ.

Στο Ραμάντι, νωρίτερα, από μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντάρτες και κατοχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 3. Ντόπιοι υποστήριζαν ότι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν αναπτυχθεί μέσα στην πόλη και έχουν αποκλείσει ολόκληρες συνοικίες.

Αργά το βράδυ, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να γίνει αμέσως γνωστό ποια ήταν η αιτία. Νοτίως της Βαγδάτης, τα ξημερώματα σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 5 από επίθεση ανταρτών με ρουκέτες εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής.

Αλλεπάλληλες ήταν οι αντικατοχικές επιθέσεις και την Κυριακή. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρήξεις, στην επαρχία αλ Ανμπάρ και στη Βαγδάτη, αντίστοιχα. Η ιρακινή πρωτεύουσα συγκλονίστηκε, επίσης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο υπουργείο Πετρελαίου, από την οποία σκοτώθηκαν 17 Ιρακινοί πολίτες. Είχαν προηγηθεί άλλες 2 εκρήξεις στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί.

Συμφωνία

Στο μεταξύ, χτες, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης άρχισε, επισήμως, η κατάθεση των όπλων των σιιτών μαχητών, μετά από συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε, το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μουκτάντα Σαντρ και της δοτής ιρακινής κυβέρνησης. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μαχητές θα καταθέσουν τον οπλισμό τους και θα λάβουν χρηματικά ανταλλάγματα, ενώ θα χαίρουν αμνηστίας. Παράλληλα, θα απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι συμπολεμιστές τους και η δοτή κυβέρνηση θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της ημικατεστραμμένης, από τις συγκρούσεις, συνοικίας.

Μέχρι χτες βράδυ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, είχαν κατατεθεί ελάχιστα όπλα. Η διορία θα ισχύσει για άλλες τέσσερις ημέρες. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις ηγεσίες των κατοχικών δυνάμεων. Μάλιστα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, υποστήριξε ότι θα μπορούσε, εφόσον εφαρμοστεί, να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών και σε άλλες περιοχές του Ιράκ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΑΧΩΡΗ.-- Εναγώνιες προσπάθειες απελευθέρωσης δύο Κινέζων εργαζομένων σε κατασκευή φράγματος που έχουν απαγάγει «συνεργάτες της αλ Κάιντα» στο Νότιο Ουαζιριστάν κατέβαλε χτες η πακιστανική κυβέρνηση. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη: την Κυριακή, επίθεση κατά σιιτικού τεμένους κόστισε τέσσερις ζωές.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Το «ηλικίας» ενός έτους Εργατικό Κόμμα του ρωσικής καταγωγής «μεγιστάνα»Βίκτορ Ουσπάκιτς προηγείται με 29% μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Λιθουανία. Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται την 24η Οκτώβρη.

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.-- Επείγουσα διαδικασία απενεργοποίησης ακολουθήθηκε χτες σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Ρωσίας «λόγω τεχνικού προβλήματος». Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική Δικαιοσύνη ζήτησε χτες άμεση καταβολή φόρων και προστίμων, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων από τη «Γιούκος» (επί συνόλου 7,5 δισ.), στη συνέχεια της υπόθεσης της πετρελαϊκής εταιρίας του φυλακισμένου «μεγιστάνα»Χοντοκόρφσκι, που διώκεται απηνώς από την κυβέρνηση Πούτιν.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Στην οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ», και όχι σε δυστύχημα όπως αρχικά υποστήριζε, απέδωσε χτες η κυβέρνηση Αρόγιο των Φιλιππίνων το ναυάγιο του «Σουπερφέρι 14» το Φεβρουάριο, με πάνω από 130 νεκρούς.

ΛΑΓΟΣ.-- Τετραήμερη απεργία στη Νιγηρία ξεκίνησαν χτες δεκάδες κλάδοι εργαζομένων (συμμετέχουν για πρώτη φορά και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα και τους χαμηλούς μισθούς - μολονότι η Νιγηρία είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο συνταγματάρχης ε.α. Αμπντουχάχι Γιουσούφ εκλέχτηκε την Κυριακή νέος πρόεδρος της Σομαλίας - μετά από 13 χρόνια «ακυβερνησίας»...- παίρνοντας στον τρίτο εκλογικό γύρο τις 182 ψήφους του 275μελούς μεταβατικού Κοινοβουλίου που συνήλθε στην Κένια.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Στις κάλπες προσερχόταν χτες μετά κόπων και βασάνων - ελλείψει ψηφοδελτίων, προβλημάτων σε εκλογικούς καταλόγους κλπ.- το εκλογικό σώμα του Καμερούν, για να εκλέξει, μεταξύ 11 υποψηφίων, πρόεδρο. Φημολογείται πως ήδη προ της εκλογικής διαδικασίας είχε «εξασφαλιστεί» η επανεκλογή του προέδρου Πολ Μπίγια.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πανηγυρική εκδήλωση για τα 55χρονα της ίδρυσης της ΓΛΔ

Σε ανάμνηση και προς τιμήν των 55 χρόνων από την ίδρυση της σοσιαλιστικής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) στις 7 Οκτώβρη 1949, οργανώθηκε πανηγυρική εκδήλωση από την Εταιρία για τα Δικαιώματα του Πολίτη και του Ανθρώπου (GBM) στο Βερολίνο.

Ο γνωστός δικηγόρος Φρίντριχ Βολφ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η ΓΛΔ «υπήρξε σε πολλούς τομείς πιο ελεύθερη και πιο ίση» από το καπιταλιστικό καθεστώς. Αυτό που συνέβαινε στη Δυτική Γερμανία με τις επαγγελματικές απαγορεύσεις (τα «Μπερουφσφερμπότ») επαναλήφθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό μετά τις 3 Οκτώβρη 1990 από τους νικητές και στη ΓΛΔ: Μηνύθηκαν 100.000 πολίτες της ΓΛΔ, από τους οποίους έως το 1999 είχαν καταδικαστεί 300, αλλά σε καμιά περίπτωση δε διαπιστώθηκε βαριά εγκληματική πράξη τους, είπε. Ο ομιλητής διαπίστωσε ότι στη μνήμη των ανθρώπων έμειναν από τη ΓΛΔ περισσότερα από όσα θα ήταν αρεστό στους κυρίαρχους κύκλους και ότι πολλά που στη ΓΛΔ ήταν αυτονόητα, φαίνονται σήμερα απλησίαστα. Αν είχε πραγματικά χρεοκοπήσει ο σοσιαλισμός, είπε, «τότε δε θα καταβαλλόταν τόση δύναμη, τόσος χρόνος και τόσο προσωπικό για να τον επεξεργαστούν, δηλαδή για να τον κηρύξουν νεκρό».

Επιστροφή στη ΓΛΔ δεν υπάρχει, τόνισε, αλλά το ζήτημα είναι: «Πρέπει η Γερμανία, πρέπει η Ευρώπη να μείνει καπιταλιστική;».

Ο πρόεδρος της GBM, Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «πολλά από όσα κάναμε (στη ΓΛΔ) στα οποία πιστεύουμε και σήμερα». Πρόσθεσε ότι «στον κατάλογο των διαγραφών της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι διάφορες κοινωνικές παροχές, αλλά η ίδια η ΓΛΔ και η ανάμνηση σ' αυτή». Αν συγκριθεί, είπε, η σημερινή μορφωτική αθλιότητα στη Γερμανία με το μορφωτικό σύστημα της ΓΛΔ, αυτό μόνο θα αρκούσε για να καταφανεί ότι η «ενότητα» της Γερμανίας απέτυχε.

Παρόμοιες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους οργανώθηκαν κι από κομμουνιστικές δυνάμεις.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ