ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγροτοδικείων συνέχεια...

Σε δύο μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν χτες πέντε αγωνιστές της αγροτιάς

Από την κινητοποίηση των αγροτών το 2002

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των αγροτών το 2002
ΛΑΡΙΣΑ (Της ανταποκρίτριάς μας).--

Συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όλων όσοι αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει και η οποία θα ενταθεί με τις αντιδραστικές αλλαγές της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στη Λάρισα καταδικάστηκαν σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή άλλοι 5 αγρότες από το Ζάρκο Τρικάλων, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας επειδή αγωνίστηκαν για το δίκιο τους. Συγκεκριμένα οι πέντε αγρότες, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε πέντε μήνες φυλάκιση, κατηγορήθηκαν για παρακώλυση των συγκοινωνιών στο κέντρο των Τρικάλων, κατά τη διάρκεια αγροτικού συλλαλητηρίου το 2002. Οι αγρότες καταδικάστηκαν, δε, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χτεσινό αγροτοδικείο, ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο Σωκράτης Τσιοτινός, ο οποίος πέθανε πριν δύο βδομάδες.

Τ' αγροτοδικεία στη Θεσσαλία θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς δεκάδες αγωνιστές της αγροτιάς πρόκειται να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Στις 3 Νοέμβρη του 2004 δεκάδες Λαρισαίοι αγρότες από τα χωριά Μεγάλο Μοναστήρι, Ελληνικό, Αγναντερή, Νέο Περιβόλι, Βρυότοπο, Κιλελέρ, Τσαριτσάνη, Μικρό Ευϊδριο και Αμπελώνα, θα δικαστούν και πάλι με την κατηγορία της «παρακώλυσης των συγκοινωνιών» κατά τη διάρκεια μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, το Φλεβάρη του 2002, που είχε γίνει στη νέα και παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας - Βόλου.

Επίσης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν στις 8 Νοέμβρη άλλοι 5 αγρότες του νομού Τρικάλων επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δίκιο τους. Το κατηγορητήριο σε βάρος τους αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν από τις 6 έως τις 11 Απρίλη του 2002 στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων, στο ύψος του Κεραμιδίου. Οι αγρότες που θα δικαστούν είναι οι Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Γ. Δηλεμήτρης, Χρ. Δομακής, Αντ. Γκιόμπρας και Χρ. Μάλλιος.

Οι νέες διώξεις των αγροτών καταδεικνύουν όχι μόνο το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες αντιδημοκρατικές μεθόδους, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον εμπαιγμό της σε βάρος της αγροτιάς καθώς προεκλογικά υποσχόταν ότι θα βάλει τέλος στα αγροτοδικεία, προκειμένου να υφαρπάξει την αγροτική ψήφο και επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, τ' αγροτοδικεία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση...

«ΔΩΔΩΝΗ»
«Σπρώχνουν» για το ξεπούλημα

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην Ενωση αποσύρει την ψήφο των συμβούλων της αλλά νομιμοποιεί την παράνομη απόφαση!

Για άλλη μια φορά με τρόπο αυθαίρετο, αντικαταστατικό και παράνομο ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ) Β. Βαγγέλης που ανήκει στην παράταξη της ΝΔ, επιδίωξε να ματαιώσει τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων με θέμα τις μετοχές της Ενωσης στη «ΔΩΔΩΝΗ». Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ενωσης θα γινόταν με πρωτοβουλία της ΛΑΕ (παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ στο ΔΣ της Ενωσης) η οποία είχε συγκεντρώσει πάνω από τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών, δηλαδή πάνω από το 1/5 των Αντιπροσώπων. Παρ' όλα αυτά, η σύγκληση συνέλευσης ματαιώθηκε καθώς, σύμφωνα με καταγγελία της ΛΑΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης άσκησε πιέσεις σε Αντιπροσώπους για να ανακαλέσουν την υπογραφή τους. Βεβαίως, η ΛΑΕ συνεχίζει τη συγκέντρωση υπογραφών και καλεί τους κτηνοτρόφους να μην υποκύψουν στις πιέσεις αλλά να μπουν δυναμικά στη μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) αποφάσισε, κατά παράβαση του Καταστατικού και του νόμου, να πουλήσει στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) το 5.02% σε σύνολο 6.02% μετοχών που έχει η ΕΑΣΑΦ, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΤΕ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Σε σχέση με τη ΓΣ των Αντιπροσώπων σημειώνεται ότι ο απαιτούμενος αριθμός των υπογραφών είχε υποβληθεί στο ΔΣ την περασμένη Παρασκευή και αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Β. Βαγγέλης ξεκίνησε την προσπάθεια να μπλοκάρει την απόφαση των κτηνοτρόφων. Το Σάββατο 9/10 ο Δ. Ξυλογιάννης από τη ΛΑΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου με την οποία κατήγγειλε την ενέργεια αυτή και καλεί τους κτηνοτρόφους να καλέσουν ΓΣ με συγκέντρωση υπογραφών.

Χτες, Δευτέρα 11/10, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ κάλεσε έκτακτο ΔΣ στο οποίο ανακάλεσε την ψήφο της για πώληση των μετοχών της ΕΑΣΑΦ, που είχε συναποφασίσει με τη ΔΑΚΕ. Επιχείρησαν, ωστόσο, να νομιμοποιήσουν την παρανομία της απόφασης, υποστηρίζοντας πως, τάχα, σε κείνο το ΔΣ ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την πώληση των μετοχών... Διά ταύτα, ανακαλούν την ψήφο τους προβάλλοντας πως, τάχα, ο πολιτικός φορέας στον οποίο ανήκουν (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή) διαφωνεί με την πώληση των μετοχών. Κάτι που διαψεύδεται από την ίδια την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά, και με τις συγκεκριμένες τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

ΕΛΓΑ
Πρασινογάλαζο «φέσι»

Στα 1,3 δισ. ευρώ (443 δισ. δρχ.) έφτασαν τα δάνεια που φόρτωσαν από κοινού στον ΕΛΓΑ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα δάνεια του ΕΛΓΑ έφτασαν στα 790 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 630 εκατ. ευρώ ήταν με την εγγύηση του δημοσίου. Με την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε ένα εξάμηνο ο ΕΛΓΑ δανείστηκε άλλα 500 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του δημοσίου. Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπου γνωστοποιείται η δανειοδότηση του ΕΛΓΑ από την ΑΤΕ με 200 εκατ. ευρώ, αναφέρεται επίσης πως μέχρι χτες είχαν πληρωθεί τα 327 εκατ. ευρώ. Δεν αναφέρεται όμως ποιο είναι το συνολικό χρέος που έχει φορτωθεί και καλείται να αποπληρώσει ο ΕΛΓΑ...

Το ζήτημα εδώ είναι πως το δικομματικό φέσωμα του ΕΛΓΑ γίνεται πάντα με τη δικαιολογία της καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες. Ομως το μάρμαρο από την υποχρέωση του οργανισμού ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής είναι φανερό πως θα το πληρώσουν πολύ ακριβά οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Ηδη για φέτος ανέβηκαν τα ασφάλιστρα στο βαμβάκι με απόφαση του διοικητή του ΕΛΓΑ και υπολογίζεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν συνολικά για το 2004 γύρω στο 1 δισ. δρχ. (3 εκατ. ευρώ περίπου) περισσότερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο αναμένεται να γίνει από το 2005 και στις υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες με την καθιέρωση της λεγόμενης δήλωσης καλλιέργειας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί αύριο στις 11 το πρωί τους αγρότες του Αιγίου ο Αγροτικός Σύλλογος της πόλης μπροστά στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης, για να απαιτήσουν:

  • Την άμεση πληρωμή της επιδότησης ελαιολάδου περιόδου 2002 - 2003 στο σύνολο της παραχθείσας ποσότητας.
  • Αξιοπρεπείς τιμές στην παραγωγή σταφίδας, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Αμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο ο παγετός του περασμένου Φλεβάρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ