ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
Χιλιάδες και χιλιάδες πιάστηκαν αντάμα!

Μια πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε χτες το κέντρο της Αθήνας, με επίκεντρο το Πεδίον του Αρεως, από το Μουσείο, μέχρι και πέρα απ' την ΑΣΟΕΕ και πιο πάνω από το Αγαλμα της Αθηνάς, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Εργάτες διαδηλώνουν για να πάρει καλή τιμή το λάδι, αγρότες ζητάνε μισθό στα 1.200 ευρώ για τους εργάτες, εργάτες διαδηλώνουν για τους ανέργους, άνεργοι διαδηλώνουν μαζί με τις γυναίκες, ζητάνε δουλιά, δικαιώματα, τα παιδιά ζητάνε να 'ναι ανθρώπινη η σύνταξη του παππού. Ενας απ' το Μπαγκλαντές, άλλος απ' την Αλβανία, σταμάτησαν τις μηχανές στα υπόγεια των Πατησίων, κατέβηκαν από τις σκαλωσιές, ήρθαν εδώ κι αντάμωσαν με το μουντζούρη σύντροφό τους απ' το Πέραμα. Βιοτέχνης απ' το Περιστέρι σφίγγει στην αγκαλιά του μια εργάτρια που μόλις έφτασε απ' τη Νάουσα και έγινε ένα με τους υπό απόλυση του Φυρογένη. Εργάτες της «Σόφτεξ» σμίξανε με τους συναδέλφους της «Χαρτελλάς» από την Πάτρα. Μεταλλωρύχοι της Λάρυμνας στήσανε κουβέντα με Χιώτες και Μυτιληνιούς. Ενας Χανιώτης διαδηλώνει μαζί με Ηρακλειώτες, ανταμώνουν με τους Πειραιώτες και μαζί με τους άλλους νησιώτες ξεχύνονται απ' την Ομόνοια προς το Πεδίον του Αρεως.

Μέτωπα σηκωμένα ψηλά, χέρια οργωμένα, ένας ήλιος φωτίζει τα πάντα, αποκαλύπτει το χρυσάφι του κόσμου. Εδώ! Εδώ! Εδώ! Στην Αθήνα μες στο κέντρο. Στη διαδήλωση.

Τίποτα δεν είναι στην τύχη. Ολα στη θέση τους. Οπως το σχεδιάσαμε. Ηταν να μην παρθεί η απόφαση. Τώρα προχωράμε! Το ΚΚΕ σήμανε αντεπίθεση. Κάλεσε σε ενιαία δράση, με προωθημένους στόχους και αιτήματα κόντρα στα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κόντρα στον ιμπεριαλισμό. Προχωράμε!

Οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά. Κάνουν διακριτή την παρουσία τους. Λένε καθαρά: Δύναμη ο λαός θα αποκτήσει όταν εξασφαλιστεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες. Καλούν τους πρωτοπόρους, τους αφιλόκερδους, τους ατρόμητους, αυτούς που είναι έτοιμοι για τις θυσίες της μάχης, να μπουν μπροστά. Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικων και εργατικών κομμάτων, που μετέχουν στη διεθνή συνάντηση, στο βήμα του συλλαλητηρίου.
Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικων και εργατικών κομμάτων, που μετέχουν στη διεθνή συνάντηση, στο βήμα του συλλαλητηρίου.
Το κέντρο της πόλης, το επίκεντρο της πάλης, πυρπολείται απ' τα συνθήματα. Χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλώνουν πριν ακόμα αρχίσει η διαδήλωση. Από ψηλά απ' το ΟΑΚΑ όπου σταμάτησαν τα πούλμαν με τους Βορειοελλαδίτες, έως δυτικά στο Περιστέρι που φτάσανε οι Ηπειρώτες, Ακαρνάνες και Αιτωλοί, κι από κει στο Σταθμό Λαρίσης όπου ήταν ήδη συγκεντρωμένοι οι Μοραΐτες, απ' την περιοχή γύρω από τους δρόμους της Ομόνοιας όπου σμίξανε Πειραιώτες - Νησιώτες - Μακεδόνες και πιο πέρα που ήταν οι Θεσσαλοί έως την Κάνιγγος που συγκεντρώνονταν οι βιομηχανικοί εργάτες και πιο κάτω στη Λαυρίου όπου οι νεολαίοι υποδέχονταν τις γειτονιές της Αθήνας, όλη η πόλη μια διαδήλωση.

Για τις 10 το πρωί ήταν οι προσυγκεντρώσεις, απ' τις 9 το κέντρο της πόλης ζούσε στο ρυθμό της διαδήλωσης. Τα άρματα που πρόβαλλαν τις ενότητες των αιτημάτων, οι τυμπανιστές, τα τραγούδια που απλώνονταν ως πάνω στο Σύνταγμα, οι σύντροφοι από δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο, οι σημαίες, χιλιάδες σημαίες, τα γιγαντοπανό και τα χρώματα στα μπαλόνια, όλα στη θέση τους, όλα στην ώρα τους. Οπως το σχεδιάσαμε. Οπως πρέπει να 'ναι η διαδήλωση που θέλει να πάει μπροστά, που έχει στόχο, που είναι αποφασισμένη. Με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών» να απλώνεται παντού μόλις ανέβηκαν στο βήμα οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Με το «βενσερέμος» να κυριαρχεί όταν άρχισε να χαιρετά ο σύντροφος Χουάν από την Κούβα και το «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει» όταν ανέβηκε στο βήμα ο Ριζίκ από το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης.

Η συγκέντρωση ανάβει! «Σύντροφοι! Καλούμε στο βήμα την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα»! Ενας εργάτης, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος το 'πε. Μέσα απ' το πλήθος των χιλιάδων και χιλιάδων που διαδήλωναν ήδη! «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ»!

«Ολοι μαζί, μια γροθιά, να ανεβάσουμε την αλληλεγγύη, το συντονισμό και την κοινή δράση πανελλαδικά. Η καρδιά μας...», αρχίζει να λέει η Γραμματέας του Κόμματος. Η συγκέντρωση «έφευγε» ήδη μακριά. Γινόταν ένα με τα παιδιά της Ιντιφάντα, με τους αντάρτες στη Φαλούτζα, έχτιζε στην Κούβα, διαδήλωνε στη Βενεζουέλα, αγκαλιαζόταν με τους Αμερικανούς που αξιώνουν να σταματήσει ο πόλεμος. «Καμιά ανοχή»! «Επαγρύπνηση»! «Καμιά πειθαρχία στις αποφάσεις τους»! «Τέλος στις αυταπάτες»! «Σπάμε τις αλυσίδες»! «Ο λαός έχει δικαιώματα, δε θέλει φιλανθρωπίες»! «Καμιά ανοχή στους ενόχους! Καμιά ανοχή στους συναινετικούς»!

Η διαδήλωση είχε πάρει το δρόμο της, τραγουδώντας την Κομμουνιστική Διεθνή. Χιλιάδες, χιλιάδες, χιλιάδες... πορεύονται προς την Ομόνοια, από κει στο Σύνταγμα. Διαδηλώνουν την απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ