ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το ΠΑΜΕ προβάλλει πλαίσιο διεκδίκησης σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική

Μπροστά σε μια απεργιακή κινητοποίηση που οι δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής τη βλέπουν σαν μια εθιμοτυπική τουφεκιά, ενώ την ίδια ώρα απαιτείται αγώνας που θα θίγει την αιτία και θα ανοίγει προοπτικές, βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας. Η απεργία έχει προκηρυχτεί για την Πέμπτη 21 του Νοέμβρη.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει απευθύνει ήδη κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του, να οργανώσουν δυναμικά τους αγώνες τους σε σύγκρουση με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου. Μια πολιτική που γεννά, αναπαράγει και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο μέσα από τη μισθολογική πολιτική όσο και μέσα από τις άλλες επιμέρους και γενικότερες πολιτικές. Με αυτήν την εκτίμηση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο προτάσσουν σ' αυτήν την απεργία ένα πλαίσιο συνδυασμένων αιτημάτων, που απαντά στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, παίρνει υπόψη τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Με τη σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στην πορεία προς την απεργία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να εγκαταλείψουν μαζικά τις συνένοχες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα προσυγκεντρωθούν τη μέρα της απεργίας στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, η αναγκαιότητα για έναν άλλο προσανατολισμό με αφορμή και την απεργία αναδεικνύεται μέσα από τις ίδιες τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και ετοιμάζεται να πάρει ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα. Ηδη στο ενεργητικό της καταγράφεται η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων με την ταυτόχρονη επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο, μέσω της πρόσληψης 13.000 εργαζομένων με μερική απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή μέσω του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2005 επιδιώκει τη διαιώνιση της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, την αύξηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων αλλά και νέες γενναιόδωρες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Για τους δημόσιους υπάλληλους ετοιμάζει τη σύνδεση του μισθού με το βαθμό και την αποδοτικότητα, στοχεύοντας στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην ενίσχυση του αυταρχικού χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης. Ολα αυτά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως ορίζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τη μεριά τους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όχι μόνο δεν αντιδρούν αλλά στηρίζουν, ουσιαστικά, αυτήν την πολιτική. Αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» κάθε τι που οδηγεί στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων. Συμμετέχουν στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», προβάλλοντας την αντίληψη του «μη χείρον βέλτιστον», στηρίζουν συντεχνιακές λογικές και αποδέχονται ως αναγκαία την έννοια της ανταγωνιστικότητας. Ομως, η στήριξη της αντεργατικής πολιτικής δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Γιατί είναι αυτή η ίδια η πολιτική που γεννά και οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διεκδίκηση αιτημάτων, που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζόμενων, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βάλουν στο περιθώριο τους εκφραστές της συναίνεσης και της υποταγής, να συμπορευτούν με ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για την οργάνωση δυναμικών ταξικών αγώνων ενάντια στο σύνολο της πολιτικής του κεφαλαίου όπως εκφράζεται και από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική.

Διεκδικούμε!
  • Κατώτατο μισθό 1.200 ευρώ, με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Σύνταξη το 80% του τελευταίου μισθού. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οχι στη σύνδεση μισθού, βαθμού, αξιολόγησης, παραγωγικότητας.
  • Αμεση εφάπαξ απόδοση όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος που αυθαίρετα περικόπηκε από το 1984 και από το 1997.
  • Κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και πάγωμα των τιμών σε είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ το χρόνο με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των εργαζομένων και αύξησή της για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Κατάργηση των αντιδημοσιοϋπαλληλικών νόμων του μισθολογίου, της κοινωνικής ασφάλισης, της μερικής απασχόλησης. Πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα που ν' αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στο δημόσιο. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.
  • Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων και σταμάτημα των απολύσεων.
  • Πλήρης σταθερή, μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση του θεσμού του έκτακτου.
  • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δημοσίου και να αποδοθούν στο δημόσιο οι μέχρι τώρα ιδιωτικοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες.
  • Χαρακτηρισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ, με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 και 55 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.
  • Πλήρης χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Να ξηλωθούν οι κάμερες καθώς και κάθε άλλος μηχανισμός παρακολούθησης της συλλογικής λαϊκής δράσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ