ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο οι εκπιπτόμενες δαπάνες

Κύριος στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ...επιχειρηματικότητας

Στο στόχαστρο και της ΝΔ μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές των νοικοκυριών που άφησε όρθιες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα με την επικείμενη «γαλάζια» φορολογική μεταρρύθμιση θα ενισχυθούν τα φορολογικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι διαθέσεις τους προκύπτουν και από τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το «Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο», ο οποίος δεν παρέλειψε να διευκρινίσει στο «εκλεκτό ακροατήριο» πως κύριος στόχος της «φορολογικής μεταρρύθμισης» είναι «η τόνωση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας»!

Ο κυβερνητικός παράγοντας έδωσε επιλεκτικά το γενικό πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του Νοέμβρη. Ανάμεσα σε άλλα και επαναλαμβάνοντας παλαιότερες εξαγγελίες, αναφέρθηκε στον «εξορθολογισμό των εκπιπτομένων, που δεν έχουν κοινωνικά χαρακτηριστικά», αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει κάτι περισσότερο. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως θα υπάρξει «άμβλυνση» της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλά εισοδήματα και «αύξηση του αφορολόγητου ορίου», που όμως είναι απόλυτα φανερό πως θα τα πάρουν πίσω με τη σχεδιαζόμενη καρατόμηση των εκπιπτόμενων δαπανών. Αγνωστος παραμένει και ο χρόνος και το εύρος της αύξησης του αφορολόγητου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στη λογική των προκατόχων της, συνεχίζει να «παίζει την κολοκυθιά» με τα κριτήρια των φοροελέγχων, δηλαδή με τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια που εξαπολύονται επιλεκτικά σε βάρος των ΕΒΕ και των μικρότερων επιχειρήσεων. Στην ίδια ημερίδα ο διευθυντής «ελέγχων και φοροδιαφυγής» του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σύντμηση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αδικημάτων από τα 5 στα 3 χρόνια, κάτι που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακυρώθηκε στη συνέχεια από τη ΝΔ και κατά τα φαινόμενα πρόκειται να επανέλθει. Και, βέβαια, πίσω από όσα διατυμπανίζονται από επίσημα χείλη, ετοιμάζονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια και άλλα φοροχαράτσια επιλεκτικά σε βάρος των ΕΒΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ετοιμάζεται ηλεκτρονικό αρχείο με τη «συμπεριφορά» των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

ΔΗΚΕΒΕ ΠΑΤΡΑΣ
Διέξοδος η κοινή πάλη

Η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, προϋπόθεση για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Τα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ οξύνονται και το συνδικαλιστικό τους κίνημα πανελλαδικά - αλλά και στην περιοχή της Πελοποννήσου - αδρανεί ή και βοηθά στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ στην Πάτρα, η οποία δηλώνει: «Οχι άλλη ανοχή στην πολιτική που οδηγεί στον μαρασμό τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Υπάρχει διέξοδος, βρίσκεται στα χέρια μας, πρέπει όμως να αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις και τις πολιτικές που μας καθηλώνουν σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει η παράταξη και προσθέτει ότι: «στοχεύει να συντομεύσει το δρόμο για τον αφανισμό των χιλιάδων μικρομεσαίων και αυτοαπασχολουμένων στην πατρίδα μας, παίρνοντας μια σειρά μέτρων, όπως τη νέα φορολογική αφαίμαξη με τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς των εσόδων για την τελευταία πενταετία και την ουσιαστική κατάργηση των λογιστικών βιβλίων που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κρατά η κάθε επιχείρηση. Επιβάλλουν την είσπραξη φόρων που δεν προκύπτουν από πουθενά».

«Στην κατάσταση που διαμορφώνεται οι πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ βάζουν πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα συμφωνώντας με τα περισσότερα», υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ και τονίζει: «Την ίδια παθητική στάση κρατούν και οι πλειοψηφίες των τοπικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΒΕΣΝΑ, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Εμπορικός Σύλλογος. Εχουν αποκλείσει πλήρως τη συμμετοχή των μελών από τα συλλογικά όργανα. Προωθούν στο βαθμό που τους επιτρέπεται τις πολιτικές εκείνες που ευνοούν την πορεία αυτή, όπως το "Ολυμπιακό ωράριο", ωράριο μικρών καταστημάτων και στην ουσία αποδέχονται τα μέτρα εξόντωσης που προωθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ακόμη ότι η ανατροπή της πολιτικής που βλάπτει τους ΕΒΕ προϋποθέτει «την κοινή πάλη, το κοινό μέτωπο των μικρομεσαίων με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τη μικρομεσαία αγροτιά. Ενα μέτωπο που θα είναι σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κεφαλαίου».

ΕΒΕ
Σύσκεψη για προβλήματα και δράση

Στις 25 Οκτώβρη η ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη από την ΟΒΣΑ και τρία ακόμη σωματεία

Τα σημαντικά προβλήματα των ΕΒΕ και η πιεστική ανάγκη για την αντιμετώπισή τους με την ενεργοποίηση και του συνδικαλιστικού κινήματος, θα συζητηθούν στη σύσκεψη που συγκαλούν στις 25 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα των Υδραυλικών (Κειριαδών 1, Κ. Πετράλωνα) η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΑ), μαζί με τρία ακόμη σωματεία.

Η ΟΒΣΑ, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής και το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών «Ο ΕΡΜΗΣ», επισημαίνουν στο κάλεσμά τους: «Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της όχι μόνο δεν υπόσχεται λύση στα οξυμένα προβλήματά μας, αντίθετα τα επιδεινώνει, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή μας».

Αναφερόμενες στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι τέσσερις οργανώσεις των ΕΒΕ τονίζουν: «Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης είπαν ότι «κινούνται σε θετική κατεύθυνση». Δε βλέπουν ότι τη δουλιά μας την παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα και οι μεγαλοεισαγωγείς, εκμεταλλευόμενοι τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις ελευθερίες κίνησης κεφαλαίου - υπηρεσιών - προϊόντων - εργαζομένων. Βάζουν πλάτη για την εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης, της Υγείας και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας».

Και προσθέτουν: «Την ακρίβεια και τις ανέλεγκτες ανατιμήσεις, λένε ότι θα τις λύσει ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά. Βέβαια, είναι γνωστό ότι από μια τέτοια πολιτική, από το σύνολο των ΕΒΕ θα ωφεληθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που προφανώς αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι πλειοψηφίες της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Σήμερα η σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο

Κάλεσμα αγωνιστικής συμπαράταξης στα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» - Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) ενόψει των επικείμενων εκλογών. Η παράταξη καλεί σε σύσκεψη για σήμερα στις 7 το απόγευμα (αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27). Θέμα: Οι «εξελίξεις στο ΟΕΕ, η σημασία των επερχόμενων εκλογών και η οργάνωση της δικής μας παρέμβασης».

ΔΕΗ
«Ολυμπιακές» επιχορηγήσεις

Εργα σε κέντρα διανομής της ΔΕΗ χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Εργων. Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιχορηγηθεί η ΔΕΗ με 5,6 εκατ. ευρώ για έργα στα κέντρα διανομής Κορυδαλλού, Ελληνικού, Φαληρικού Δέλτα και Βριλησσίων, καθώς και στις τροφοδοτικές τους γραμμές από διάφορα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ