ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
«Καίνε» το καλάθι της νοικοκυράς

Ακόμη ένα «ιστορικό ρεκόρ» ξεπεράστηκε χτες στις διεθνείς αγορές, ενώ στην Ελλάδα - εκτός από το πολύ ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης - «μαγειρεύονται» κι άλλες ανατιμήσεις

Το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε χτες στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς συνεχίζει να τροφοδοτεί την εγχώρια φιλολογία περί ανατιμήσεων και σημαντικών αυξήσεων τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα άλλα υγρά καύσιμα. Το αμερικανικό αργό έφτασε χτες τα 54,14 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ στο Λονδίνο έφτασε τα 51,10 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αυτές, που έχουν ξεπεράσει προηγούμενα δεκαετιών, διαμορφώνονται με βάση προθεσμιακά συμβόλαια παραδόσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, μέσα από μια διαδικασία που στηρίζεται σε προφάσεις. Εκεί βασίζονται εξάλλου και οι εταιρίες που ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν στην Ελλάδα, θέτοντας το πετρέλαιο θέρμανσης στα 46-48 λεπτά το λίτρο τιμή εκκίνησης.

Ακόμη όμως και με 43 λεπτά το λίτρο (από περίπου 33 λεπτά πέρσι), η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα τη νιώσουν σύντομα όταν κληθούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για κάθε 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος οι διαχειριστές των πολυκατοικιών θα πληρώνουν τουλάχιστον 100 ευρώ παραπάνω συγκριτικά με πέρσι! Επίσης, είναι θέμα χρόνου, η μετακύληση στη λαϊκή κατανάλωση των αυξημένων τιμών στα υγρά καύσιμα που πληρώνουν τα μέσα μεταφοράς, οι επιχειρήσεις κλπ. Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας θα συναντηθεί για το θέμα με εκπροσώπους εταιριών διύλισης και εμπορίας.

Οι δολιοφθορές στο δίκτυο του Ιράκ είναι μια από τις μόνιμες προφάσεις. Οπως και η γενική απεργία των εργαζομένων στη Νιγηρία, 7η πετρελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως. Μια απεργία που γίνεται με αίτημα τη μείωση της τιμής των... καυσίμων στην ίδια τη χώρα, αλλά που δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες. Το γεγονός αυτό δεν πτοεί τους «παίκτες» του πετρελαίου που συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές στα χαρτιά τους, ούτε όμως και τις κυβερνήσεις που χρεώνουν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου... όλα τα δεινά των χωρών τους. Ετσι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη των τελευταίων 16 μηνών, χρεώνεται σε αυτό τον παράγοντα! Το ότι άλλες χώρες δεν παρουσιάζουν ανάλογες συνέπειες δεν επηρεάζουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Γεγονός παραμένει όμως ότι οι τιμές πώλησης του πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής στις εταιρίες και η διαμόρφωσή τους στη συνέχεια δεν έχουν καμία σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές που ανακοινώνονται. Ακόμη κι αυτές όμως έχουν να κάνουν με μελλοντικές παραδόσεις και το πετρέλαιο μαζί με τα παράγωγά του, που βρίσκονται αυτή την ώρα στις δεξαμενές, έχουν αγοραστεί με άλλες τιμές.

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
Με ενιαίο τρόπο η απεικόνιση των τιμών

Το κακό είναι ότι οι κυβερνώντες ασχολούνται μόνο με την απεικόνιση των τιμών και όχι με τις τιμές και τη συγκράτησή τους...

Eurokinissi

Το κακό είναι ότι οι κυβερνώντες ασχολούνται μόνο με την απεικόνιση των τιμών και όχι με τις τιμές και τη συγκράτησή τους...
Η σειρά με την οποία στο εξής θα πρέπει να αναγράφονται απ' όλα τα πρατήρια οι τιμές των υγρών καυσίμων, ο τρόπος με τον οποίο θα απεικονίζονται οι τιμές, καθώς και τα πρόστιμα για περιπτώσεις παραβάσεων, όσον αφορά στη διακίνηση καυσίμων, προσδιορίζονται μεταξύ άλλων σε μια σειρά αγορανομικών διατάξεων που υπέγραψε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, για την ενεργοποίηση σχετικών διατάξεων του τελευταίου νόμου για την αγορά πετρελαιοειδών.

Από την 1η Γενάρη, τόσο στις πινακίδες των πρατηρίων όσο και στις αντλίες, οι τιμές των υγρών καυσίμων θα πρέπει να αναγράφονται με δεκαδικό αριθμό που θα περιλαμβάνει ακέραιο μέρος (θα απεικονίζει τα ευρώ) με υποδιαστολή και τρία δεκαδικά ψηφία. Για παράδειγμα θα πρέπει να γράφεται 0,795 ευρώ και όχι 79,5 που γράφουν σήμερα. Επίσης, σε όλα τα πρατήρια θα πρέπει να αναγράφονται με την ίδια σειρά οι τιμές. Συγκεκριμένα: βενζίνη αμόλυβδη 95 RON, βενζίνη νέα σούπερ, βενζίνη αμόλυβδη 98 RON, βενζίνη αμόλυβδη 100 RON, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης. Με άλλη αγορανομική διάταξη ορίζεται ότι στο εξής το σήμα των ελεύθερων πρατηρίων, το «Ε.Π.» αντικαθίσταται από το «Α.Π.» (ανεξάρτητα πρατήρια). Τέλος, καθορίζεται το καθεστώς διακίνησης υγραερίου προσδιορίζοντας ποιος μπορεί να κάνει εμφιάλωση και ποιος μπορεί να διακινεί χύμα υγραέριο, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα για παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών και υγραερίου, που ξεκινούν από 15.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι 1.000.000 ευρώ.

ICAP
Κερδίζουν έδαφος τα τυποποιημένα φαγητά

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι πωλήσεις των τυποποιημένων έτοιμων φαγητών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σκιαγραφεί και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των εργαζόμενων νοικοκυριών που ζουν στην Ελλάδα (αύξηση απασχόλησης των γυναικών, πολλές ώρες στη δουλιά ή και διπλοαπασχόληση για να τα φέρουν βόλτα κλπ.). Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της ICAP, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η αξία των πωλήσεων τυποποιημένων έτοιμων φαγητών που διακινήθηκαν στην αγορά αυξανόταν στην τελευταία πενταετία (2000- 2004) με ετήσιο ρυθμό 22,4%.

Εξετάζοντας τη συγκεκριμένη αγορά, λόγος γίνεται για έτοιμα φαγητά που δε χρειάζονται παραπέρα επεξεργασία ή προσθήκη υλικών εκτός από ψήσιμο ή ζέσταμα, τα οποία δίνουν λύση στην ανάγκη άμεσης σίτισης στον καταναλωτή στο σπίτι ή και στον τόπο εργασίας. Τα έτοιμα τυποποιημένα φαγητά διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • στα φαγητά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που περιλαμβάνουν τις κονσέρβες και τα αποξηραμένα
  • στα φαγητά ψυγείου και
  • στα φρεσκοκατεψυγμένα φαγητά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τη μεγαλύτερη μέση ετήσια άνοδο παρουσίασαν τα φαγητά ψυγείου με 53,3%. Ακολουθεί η κατηγορία κατεψυγμένων με μέσο ετήσιο ρυθμό 33,5%, η κατηγορία «ζεστή γωνιά» με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16,3% και με 12,3% οι κονσέρβες, ενώ μέση ετήσια μείωση στο ίδιο διάστημα κατά 1,4% παρουσίασαν οι πωλήσεις των αποξηραμένων φαγητών.

Ενδεικτικό του βαθμού συγκέντρωσης στον κλάδο είναι και το εξής. Οι δώδεκα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου - εισαγωγικές και παραγωγικές - κάλυψαν ποσοστό της τάξης του 68% στο σύνολο της αγοράς το 2003. Η ICAP προβλέπει ότι, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις στην αγορά των έτοιμων φαγητών, αναμένεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων το 2004 κατά 9%-10% και κατά 10% το 2005. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη παραγωγικών επιχειρήσεων στον κλάδο, ενώ ορισμένες από αυτές δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΤΕ
Στήριξη με δημόσιο χρήμα

Θεωρούν ότι κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πληρώσουν για την «οργάνωση» του τουρισμού

«Τώρα ή ποτέ» οι Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού ζητούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να προβληθεί και να οργανωθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και μάλιστα με τα λεφτά των άλλων, των εργαζομένων, που κάθε χρόνο χάνουν όλο και περισσότερο το δικαίωμα στις διακοπές. «Τώρα ή ποτέ» ήταν το σύνθημα του 3ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που έγινε χτες στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Η πρόταση που κατέθεσαν οι επιχειρηματίες ήταν ένα σχέδιο οργανωτικών και επιχειρηματικών δομών και δράσεων μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να μη χαθεί το «Ολυμπιακό κεκτημένο». Γι' αυτή την επένδυση θεωρούν ότι πρέπει να συμβάλλουν ο ΕΟΤ κατά 40%, οι Περιφέρειες κατά 25%, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 15% και ο ιδιωτικός τομέας κατά... 20%!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος κατέθεσε 10 δράσεις για τον τουρισμό, θεωρώντας ότι μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης «ξεκινά με μια πολύ θετική προοπτική για το μέλλον». Εμφαση έδωσε ο υπουργός σε «ένα σύγχρονο πλαίσιο υποστήριξης των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος ενημέρωσε τους παριστάμενους επιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει λύσεις για το «συνεδριακό τουρισμό» στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και αλλού. Κι αυτό καθώς ο συγκεκριμένος τύπος τουρισμού εκτιμάται και από τους επιχειρηματικούς φορείς ότι μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Το πώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα μπορέσουν να μειώσουν έστω και λίγο την εκμετάλλευση που υφίστανται για να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι ξενοδόχοι ή το πώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα κατακτήσουν το δικαίωμα στον παραθερισμό και την ξεκούραση, που το στερούνται λόγω της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης, δεν απασχόλησε ούτε το Συνέδριο, ούτε το υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ