ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Πρόωρη» απόλυση 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών

Η κυβέρνηση λύνει τις συμβάσεις τους 15 μέρες νωρίτερα και αρκετοί δεν μπορούν να ενταχτούν στο ταμείο ανεργίας

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών το Μάη του 2004
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών το Μάη του 2004
Στο δρόμο θα βρεθούν από αύριο 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, καθώς η κυβέρνηση λύνει τις συμβάσεις τους 15 μέρες νωρίτερα. Από την πλευρά τους, οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες απαντούν με κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Πατώντας σε προηγούμενη περίπτωση, όπου οι συμβάσεις λύθηκαν στους 4,5 και όχι στους 5 μήνες, η κυβέρνηση προχωρά στην πρόωρη «απόλυση» των συμβασιούχων εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ξεκάθαρα την ήδη γνωστή πολιτική που εφαρμόζει και η οποία στηρίζεται σε νόμους του ΠΑΣΟΚ, από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση. Αυτή δεν είναι άλλη από την κάλυψη κενών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα με συμβασιούχους, αδιαφορώντας για τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό για τη σωστή λειτουργία του. Παράλληλα, εκτός του ότι ήδη τους χρωστά δεδουλευμένα και υπερωρίες, με αυτή την κίνηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, καθώς τους στερεί εισόδημα 15 επιπλέον ημερών. Επίσης, πάνω από 1.500 συμβασιούχους δεν μπορούν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας.

Οι εποχιακοί καταγγέλλουν και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, που αρνείται κάθε επαφή μαζί τους εδώ και επτά μήνες. Οι πυροσβέστες θα οργανώσουν κινητοποίηση έξω απ' το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 3.11.2004.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας τη μονιμοποίηση των εποχιακών δασοπυροσβεστών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η κυβέρνηση. Επίσης, υποστηρίζει την πρόσληψη ως μονίμων των 5.500 συμβασιούχων, προκειμένου να καλύψουν τις κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική. Η εμπειρία αυτού του προσωπικού είναι μεγάλη και μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη (με αναδασώσεις, διάνοιξη οδών για εύκολη πρόσβαση στα δάση, με στόχο την προστασία τους, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών) και στην καταστολή των πυρκαγιών.

  • Τετράωρη στάση εργασίας για το ζήτημα των συμβασιούχων προκήρυξε για την επόμενη Δευτέρα η ΓΣΕΕ. Η στάση θα γίνει από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και θα καλύπτει τους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Περιφερειακή προσαρμογή στην... αγορά!

Ερχονται ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη

Με την αντικατάσταση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) με ισάριθμες Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΠΕΔΥΚΑ) επεκτείνεται η «ήπια προσαρμογή» των νοσοκομείων στην αγορά, όπως προκύπτει απ' τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη στο Συμβούλιο ΠΕΣΥΠ (ΣΥΠΕΣΥΠ).

Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Στις νέες αυτές διευθύνσεις, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα υπάγονται τα Νοσοκομεία ως ΝΠΔΔ τα οποία θα διοικούνται από τον Διοικητή και εφταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ).

Η δημιουργία των ΠΕΔΥΚΑ «σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες ολοκληρωμένες επιχειρησιακές μονάδες» όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία. Δεν είναι άλλωστε άσχετη με την εξαγγελία αυτή το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας ζητά απ' τους προμηθευτές «προτάσεις για την ανάπτυξη και αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων με στόχο την επεξεργασία τους και την πιθανή ενσωμάτωσή τους στην πολιτική η οποία σχεδιάζεται την περίοδο αυτή» όπως αναφέρει έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Π. Μπουχώρη προς τους προμηθευτές (19.8.2004).

Ο Ν. Κακλαμάνης διευκρίνισε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο δε θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών - δηλαδή τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου όσοι γιατροί επιλέξουν την πλήρη, αλλά όχι και αποκλειστική, απασχόληση. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιγράφονται τα καθήκοντα των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων καθώς και των προέδρων και αντιπροέδρων των ΠΕΔΥΚΑ.

Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα ψηφιστεί και δεύτερο νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία της Πολυκλινικής ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Στο νομοσχέδιο αυτό θα συμπεριληφθεί τροπολογία για τα Συμβούλια Κρίσεων Επιμελητών Α΄ και Β΄.

Με ένα τρίτο νομοσχέδιο ή Προεδρικό Διάταγμα θα καταρτιστεί Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας του Ιατρικού Επαγγέλματος ενώ «άμεσες, όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης, προτεραιότητες του υπουργείου» είναι η κατάθεση στη Βουλή ενός σχεδίου νόμου για την τεχνητή Γονιμοποίηση και η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία των Ιδιωτικών Κλινικών.

Απεργία και στο ΕΚΑΚΒ

Απεργιακή κινητοποίηση, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της γενικής τους συνέλευσης πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους απέναντι «στη συνεχή καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και στην κυβερνητική πολιτική, η οποία επιμένει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του ΕΚΑΚΒ από τη σύστασή τους έως σήμερα, ως μέσο εντυπωσιασμού και συγκάλυψης της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στην Πρόνοια».

Οπως υπογραμμίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΚΒ, σε ανακοίνωσή του, η δημιουργία του ΕΚΑΚΒ χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αποτελέσει τον οργανισμό για την παροχή κοινωνικής βοήθειας. Αλλά, ενώ φτιάχτηκαν όπως όπως τα κτίρια (κέντρα κοινωνικής στήριξης, ξενώνες φιλοξενίας κλπ.) προσλήφθηκαν μόνο 71 υπάλληλοι - αντί 540 που απαιτούσε ο αρχικός σχεδιασμός. Σήμερα, τρία χρόνια σχεδόν απ' την έναρξη λειτουργίας, οι υπηρεσίες του ΕΚΑΚΒ συνεχίζουν να λειτουργούν αποσπασματικά και οι μονάδες του να αποτελούν «αποθήκες» εξειδικευμένων επαγγελματιών ψυχοκοινωνικής φροντίδας, οι οποίοι, μάλιστα, καλούνται να γίνουν «λάστιχο», για να καλύψουν τις ανάγκες.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή 24ωρη απεργία απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ασφάλειας, η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Ενότητα Εργαζομένων Γουάκενχατ Τράνσπορτ» με διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους.

Καλεί με ανακοίνωση τους εργαζόμενους να στείλουν στα αζήτητα τους συνδικαλιστές της «νόθας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος που αναλώνεται σε απεργίες "τουφεκιές στον αέρα" χωρίς προτάσεις και διεκδικητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν αποφασιστικά για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1.200 ευρώ. Βασικό ημερομίσθιο 48 ευρώ. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δημόσια - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Πλήρης και σταθερή δουλιά για όλους. Ξήλωμα του συνόλου του μηχανισμού παρακολούθησης και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν σήμερα στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί θα κατευθυνθούν στη ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας.

Συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων

Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του την Κυριακή, 17 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που θα γίνει στα γραφεία του. Θέματα της σύσκεψης θα είναι η επιχειρούμενη, από την κυβέρνηση, απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, οι εργασιακές σχέσεις και η ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ