ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Θησαυρίζουν» σε βάρος των εργαζομένων
  • Καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση στην απάτη των ανατιμήσεων, δήθεν στο όνομα της ανόδου της τιμής του πετρελαίου
  • Σημείο εκκίνησης σκληρών αυξήσεων στα προϊόντα οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 40% - 50%

Μια επιχείρηση απάτης και παραπλάνησης βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες, με στόχο τις τσέπες των εργαζομένων και τον πενιχρό προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών. Το πετρέλαιο θέρμανσης, που τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεσή του με μια τιμή 46 - 48 έως και 50 λεπτά το λίτρο ακριβότερο κατά 40% ακόμη και 50% σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να είναι μονάχα η αρχή μιας αλυσίδας μεγάλων ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, με άλλοθι τις υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Η κρίση της διαρκούς ανόδου της λεγόμενης διεθνούς τιμής του πετρελαίου, υποστηρίχτηκε τόσο από τις «δυνάμεις της αγοράς», όσο και από την κυβέρνηση που παίζει το παιχνίδι του κεφαλαίου, αρνούμενη κάθε παρέμβαση.

Στο μεταξύ, από τις τιμές στα καύσιμα δε θησαυρίζουν μόνο οι, ντόπιες και ξένες, εταιρίες που ασχολούνται με το κύκλωμα των καυσίμων, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο, το οποίο, από κοινού με την ΕΕ, επιβάλλει αφόρητους έμμεσους φόρους για όσους κάνουν χρήση καυσίμων. Για κάθε ποσότητα βενζίνης ή πετρελαίου που αγοράζουμε, πληρώνουμε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και από πάνω και 18% ΦΠΑ. Ετσι, για κάθε λίτρο:

  • Αμόλυβδης βενζίνης πληρώνουμε ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) 30 λεπτά και ΦΠΑ πάνω από 11 λεπτά (ανάλογα με τα οκτάνια).
  • Βενζίνης με μόλυβδο 33,8 λεπτά ΕΦΚ και πάνω από 15 λεπτά ΦΠΑ.
  • Πετρελαίου κίνησης 2,45 λεπτά ΕΦΚ και περί τα 10 λεπτά ΦΠΑ.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΕΦΚ είναι 21 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 0,021 λεπτά το λίτρο και περί τα 7 λεπτά ΦΠΑ.

Η λογική της «ελεύθερης αγοράς» θα πλήξει τις επόμενες βδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο όνομα μιας «φυσικής» αναγκαιότητας. Ομως: Κανένας επιχειρηματίας δε θεωρεί ότι η οποιαδήποτε κρίση μπορεί και πρέπει να πλήξει τα δικά του κέρδη. Γι' αυτό και τα κέρδη των επιχειρήσεων επιμένουν να ευημερούν.

Ενδεικτικά είναι τα επίσημα καθαρά κέρδη που παρουσιάζουν οι εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, που, επικαλούμενες τις τιμές του πετρελαίου ισχυρίζονται ότι έχουν επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στις λιανικές αυξήσεις των υγρών καυσίμων, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, τους ...αναγνώρισε. Ετσι: Μεταξύ 2001 και 2003 το ποσοστό μεταβολής των κερδών των «ΕΛΠΕ», «Μότορ Οϊλ» και «ΠΕΤΡΟΛΑ» ήταν 138% και τα κέρδη τους αυξήθηκαν από 391 εκατ. ευρώ σε 699,4 εκατ. ευρώ.

Υπερκέρδη, όμως, έχουν και δεκάδες επιχειρήσεις που υποτίθεται πως πλήττονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις των καυσίμων και επιζητούν ανατιμήσεις στα είδη και τα εμπορεύματα που παράγουν. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2004, με την «πετρελαϊκή κρίση» να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο όμιλος «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ», είχε αύξηση κερδών 16,97%. Η «ΔΕΛΤΑ Βιομηχανία Παγωτού» κέρδη προ φόρων και τόκων αυξημένα κέρδη 33,6%, η «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» κατά 9,3%, οι «Τεχνικές Εκδόσεις ΑΕ» κατά 194,99%, η «ELMEC SPORT ABETE» κατά 95,6%, η «ΠΗΓΑΣΟΣ Εκδοτική ΑΕ», κατά 93,28%, η «FG Europe ΑΕ» κατά 48%, η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» αύξηση κατά 65%, η «RILKEN» κατά 50%, η «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» κατά 23,5% κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις των εργαζομένων για το 2004, με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διαμορφώθηκαν στο 4,7% και αυτή τη στιγμή το κατώτερο μεροκάματο είναι 25 ευρώ μεικτά και ο κατώτερος μισθός 560 ευρώ μεικτά!

«Δεν μπορεί να καταργήσει κανείς την ελεύθερη αγορά», δήλωνε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, για να προσθέσει ότι οι εταιρίες στην αλυσίδα πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης «κερδίζουν συνολικά 6 λεπτά στα 48», οπότε είναι «πολύ περιορισμένη» οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση. Ομως, ακόμη και για μια μικρή επιδότηση συνταξιούχων και ανέργων ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση «δεν έχει πάρει ακόμη θέση». Ευκαιρία για δημαγωγία βρήκε, όμως, το ΠΑΣΟΚ, και το αρμόδιο στέλεχός του, ο Χρ. Παπουτσής δήλωνε χτες ότι η κυβέρνηση «πρέπει να πάρει μέτρα για την προστασία του καταναλωτή». Ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αγραφιώτης, δήλωνε ότι δε θα υπάρξει καμία παρέμβαση στις τιμές, αφού η αγορά λειτουργεί... ανταγωνιστικά!


ΑΓΟΡΑ
«Χορός» ... φθινοπωρινών ανατιμήσεων

Η καθημερινή αφαίμαξη που υφίστανται τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας και των ανεξέλεγκτων μικρότερων ή μεγαλύτερων ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης είναι... ένα το κρατούμενο. Ηταν, είναι και θα είναι εδώ. Αδιάψευστος μάρτυρας η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες των μισθοσυντήρητων και των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που καταγράφουν την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο διάστημα από το Σεπτέμβρη του 2003 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004 επιβλήθηκαν, κατά μέσο όρο, ανατιμήσεις:

  • στο λάδι 14,5%
  • στο ψωμί 9,2%
  • στη βενζίνη 10,1%
  • στο πετρέλαιο θέρμανσης 8,9%
  • στις ιατρικές υπηρεσίες 7,3%
  • στα είδη υπόδησης 6,5%
  • στα ενοίκια κατοικιών 5,6%.

Το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις ούτε σταμάτησαν, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές κορόνες, ούτε θα σταματήσουν, επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οσο για τις κατά καιρούς συμφωνίες μεταξύ κυβερνώντων και επιχειρηματιών για προσωρινή συγκράτηση των ανατιμήσεων, μια αναδρομή στον τελευταίο χρόνο είναι αποκαλυπτική. Πέρσι τέτοιον καιρό ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης κάλεσε τους επιχειρηματίες σε μια προσωρινή εκεχειρία όχι βέβαια από ενδιαφέρον για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά για τις εκλογές που έρχονταν. Τότε, οι επιχειρήσεις και αφού πρώτα επέβαλαν ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης, «πάγωσαν» για ένα διάστημα τις τιμές. Οταν έληξε ο χρόνος του «παγώματος», οι μεγαλοεπιχειρηματίες επέβαλαν ανατιμήσεις πιο υψηλές από τις συνήθεις, με πρόσχημα τη δήθεν συγκράτηση του προηγούμενου διαστήματος. Στη συνέχεια, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται να συμφώνησε με τους εκπροσώπους της αγοράς για μια νέα συγκράτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - στη διάρκεια των οποίων έτσι κι αλλιώς δεν επιβάλλονται μαζικές ανατιμήσεις.

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα επίθεση σε βάρος των πενιχρών τους εισοδημάτων. Στα σούπερ μάρκετ διαπιστώνονται καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις καθώς βιομήχανοι και μεγαλολιανέμποροι έχουν ανοίξει το χορό των «φθινοπωρινών» ανατιμήσεων. Ηδη οι τιμοκατάλογοι των σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που φτάνουν μέχρι και το 10%. Μεταξύ των άλλων οι ανατιμήσεις αυτού του διαστήματος φτάνουν το:

  • 10% σε αλκοολούχα ποτά και κρασιά
  • 7% σε απορρυπαντικά και σοκολατοειδή
  • 3,5% σε καφέδες
  • 3% σε τυροκομικά και προϊόντα ντομάτας.

Από κοντά ανεβαίνει και το κόστος για οικοδομικές εργασίες, επισκευές στο σπίτι κλπ.. Οι ανατιμήσεις που επιβάλλουν χονδρεμπορικές επιχειρήσεις κλάδων οικοδομικών υλικών ξεπερνούν ακόμα και το 15%.


Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ