ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βιομηχανία διώξεων κατά συνδικαλιστών

Στο εδώλιο ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μ. Νουφαρίτσης, επειδή κατήγγειλε παράνομη απόλυση εργαζόμενης

Ακάθεκτες οι διωκτικές αρχές του Πειραιά συνεχίζουν το άγριο «κυνηγητό» σε βάρος πρωτοπόρων συνδικαλιστών ...«κατά προτίμηση» του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου! Εξόφθαλμα ταγμένες στην υπηρεσία της εργοδοσίας, ώστε να εφαρμόσουν πλήρως τη σαφή κατεύθυνση, που τους έχει δώσει - ακολουθώντας την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ - και η κυβέρνηση της ΝΔ, σέρνουν τους συνδικαλιστές στο σκαμνί με χαλκευμένες κατηγορίες. Στο «μάτι», αυτή τη φορά έβαλαν τον Μιχάλη Νουφαρίτση, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, γνωστό σε όλη την εργατική τάξη της χώρας για τους αγώνες του.

Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ο οποίος τον ...παραπέμπει τη Δευτέρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Πλημμελειοδικείου Πειραιά, επειδή στις 25 Ιούλη του 2002 κατήγγειλε την παράνομη απόλυση (χωρίς αποζημίωση και την καταβολή δεδουλευμένων) εργαζόμενης από την επιχείρηση με την επωνυμία «Χολιντέι Λάιν» εισαγωγής μηχανημάτων και οδήγησε τον ιδιοκτήτη Στέφανο Δράικο στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο ιδιοκτήτης κατέθεσε μήνυση σε βάρος του συνδικαλιστή με ψεύτικες, ανυπόστατες κατηγορίες, για την οποία ο τελευταίος ενημερώθηκε μόλις χτες και μάλιστα εντελώς τυχαία! Δηλαδή, ουδέποτε του επιδόθηκε κλήτευση. Ομως, το σοβαρότερο είναι ότι ο συνδικαλιστής τη Δευτέρα θα δικαστεί, επειδή έπραξε το καθήκον του και ο υπόλογος απέναντι στο νόμο, αφού παραβίασε κατάφωρα την εργατική νομοθεσία, θα κυκλοφορεί ελεύθερος!

Να σημειωθεί ότι με τον ίδιο τρόπο στις 27 Οκτώβρη θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ο Βασίλης Ριφουνάς, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, όπου αντιπροσωπεύει εκεί τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στη γαλλική πολυεθνική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη δίωξη του συνδικαλιστή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «απαράδεκτη, προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας και των διωκτικών αρχών, οι οποίες έχουν στήσει φάμπρικα διώξεων για να τρομοκρατήσουν τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης, να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίζουν τις κατακτήσεις τους». Ειδικά για τη Δικαιοσύνη, τονίζεται ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο καθαρά ταξικός της ρόλος και το πόσο ...ανεξάρτητη είναι». Τέλος, κάνει σαφές ότι «αυτή η επιχείρηση δεν πρόκειται να κάμψει τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στα βαθιά νερά της ιδιωτικοποίησης

Με το ξεπούλημα και άλλου πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά μέσω του χρηματιστηρίου, την τροποποίηση του καταστατικού του Οργανισμού, ώστε σε πρώτη φάση να δοθεί το «management» στους ιδιώτες και οι όροι προσλήψεων να εξομοιωθούν με αυτούς που ισχύουν σε οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρία, αρχίζει η σταδιακή προσαρμογή του λιμανιού του Πειραιά στα... νέα δεδομένα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεδομένα που αντανακλώνται στη σχετική οδηγία που προωθεί ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή, την γκετοποίηση των λιμανιών, παραδομένα στα δόντια των μονοπωλιακών ομίλων της ναυτιλίας και των συναφών με αυτήν κλάδων (εφοπλιστές, πολυεθνικές μεταφορικές εταιρίες και πάει λέγοντας).

Η τροποποίηση του καταστατικού του ΟΛΠ αναμένεται να συζητηθεί στη συνέλευση των μετόχων που θα γίνει στις 26 Οκτώβρη. Το τροποποιημένο κείμενο περιλαμβάνει παραγράφους τέτοιες που αλλάζουν άρδην τον τρόπο προσλήψεων στον Οργανισμό ώστε οι νεοπροσλαμβανόμενοι να είναι με όρους μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πολλά άλλα.

Τα όσα προωθούνται σε βάρος του λιμανιού και των εργαζομένων σε αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ», αποκαλύπτοντας ακόμα ότι «στην ίδια κατεύθυνση του τεμαχισμού, του ξεπουλήματος και της πλήρους μετάλλαξης του ΟΛΠ από ΔΕΚΟ σε ιδιωτική ΑΕ, κινείται και το "νέο" οργανόγραμμα. Με τις αναδομήσεις, τις καταργήσεις τμημάτων, τις συγχωνεύσεις που προβλέπει, οδηγεί στο ιδιοκτησιακό και λειτουργικό ξεπούλημα του ΟΛΠ, στην απώλεια αντικειμένων εργασίας του και στο πέρασμά του στους ιδιώτες», και υπογραμμίζει ότι συνολικά «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη νέα αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή επίθεση που πραγματοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εκφράζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει και βαθαίνει την πολιτική του προκατόχου της σε όλους τους τομείς».

Η παράταξη ταυτόχρονα καταγγέλλει και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «για τη βοήθεια - όπως αναφέρεται - που παρέχουν με τη συναίνεση και την "εργασιακή ειρήνη", που έχουν επιβάλει, αξιοποιώντας την πλειοψηφία τους». Καλεί σωματεία του χώρου και Ομοσπονδία σε άμεση ενεργοποίηση - κινητοποίηση πριν τις 26 Οκτώβρη, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, να σταματήσει κάθε διαδικασία για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, να μην περάσουν οι ανατροπές στο καταστατικό και η κοινοτική οδηγία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Στο νήμα...

Μόλις ένα σαρανταοχτάωρο απέμεινε για να ολοκληρωθεί η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, καθώς τη Δευτέρα το απόγευμα ολοκληρώνεται η προσπάθεια. Πάνω στο νήμα, τις ώρες που απέμειναν, οι τοπικές Γραμματείες, τα στελέχη και οι φίλοι του ΠΑΜΕ μπορούν και πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια. Να ανεβάσουν ακόμα ψηλότερα την κάλυψη του πλάνου τους. Από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, γίνεται γνωστό ότι μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα (18/10), οι τοπικές Γραμματείες που δεν έχουν «κλείσει» θα πρέπει να εξοφλήσουν τους λαχνούς που έχουν χρεωθεί ή να παραδώσουν τους λαχνούς που δε διέθεσαν.

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη με την κλήρωση του λαϊκού λαχείου (πρώτος λαχνός) θα κληρώσει και το πρώτο αυτοκίνητο (μοντέλο «Γιάρις»).

Στην επόμενη κλήρωση στις 26 Οκτώβρη, θα κληρώσει με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο αυτοκίνητο (μοντέλο «Πόλο»).

Από τις μεγάλες πόλεις, πιο κοντά στην εκπλήρωση του οικονομικού πλάνου βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η Αθήνα και έπονται Πειραιάς και Αττική.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εχει «δέσει» στη συναίνεση...

Η νέα έφοδος σε βάρος των ναυτεργατών που επεξεργάζονται κυβέρνηση της ΝΔ και εφοπλιστές, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Για αυτή την κατάντια της ΠΝΟ την ευθύνη αναλαμβάνουν οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, από τους οποίους χτες, στη διάρκεια νέας συνάντησης που έγινε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, έγινε πια πεντακάθαρο ότι βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τα κυβερνητικά και εφοπλιστικά επιτελεία προκειμένου να διευκολύνουν την προώθηση των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων.

Η συνάντηση έδειξε ότι το «παιχνίδι είναι σικέ», με στόχο να περιοριστεί κάθε αντίδραση από τους ναυτεργάτες και να αναχαιτιστεί η αγωνιστική τους διάθεση. Ετσι η πλειοψηφία αφού απεμπόλησε τα αιτήματα που η ίδια είχε διαμορφώσει, εμφανίστηκε με ένα... διεκδικητικό πλαίσιο που ήταν από πριν «μιλημένο» ώστε να φανεί ότι αποσπά θετικές απαντήσεις. Στα πλαίσια αυτά η συνάντηση έληξε με την... «ικανοποιητική», κατά τους συμβιβασμένους, δέσμευση του υπουργού για αύξηση των εφάπαξ των ταμείων Προνοίας κατά 25% και για νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαγορεύεται η ναυτολόγηση συνταξιούχων στα πλοία με ελληνική σημαία.

Και αυτό, όταν το «πακέτο» των νέων μέτρων που έρχεται είναι «φωτιά»! Προβλέπει το μαζικό διωγμό των ναυτεργατών από τα ποντοπόρα και τα επιβατηγά πλοία, μείωση και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, επιδότηση προς τους εφοπλιστές ακόμα και για τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών, παραπέρα ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Σύσκεψη ΠΑΜΕ

Μεγάλη ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών διοργανώνει μεθαύριο Τρίτη 19 Οκτώβρη, στην Αθήνα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος) στις 6.30 το απόγευμα.

Στη σύσκεψη τα στελέχη του ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστές θα εξετάσουν το πρόγραμμα δράσης των ταξικών δυνάμεων για το επόμενο τρίμηνο και θα συζητήσουν για την προετοιμασία της συγκέντρωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ για την Κυριακή 31 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ