ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

«Το νέο κύμα ακρίβειας, που σαρώνει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, ειδικότερα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης επίθεσης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη, καθώς και της πολιτικής της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, που το ευνοεί, ενώ κρατάει τους πραγματικούς μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα του 1980, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του για το νέο κύμα ακρίβειας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Η επίκληση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς επιχειρεί να κρύψει την αιτία, που είναι ο ανταγωνισμός καπιταλιστικών μεγαθηρίων για περισσότερη κερδοφορία και κυριαρχία. Αποκρύβει ότι τα κέρδη των τριών διυλιστηρίων στην Ελλάδα την τελευταία 3ετία ξεπέρασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

H ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον πληττόμενο λαό και συναγωνίζονται σε κορόνες, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στριφογυρνούν σε "παροχές"-ψίχουλα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα.

Το επίδομα πετρελαίου, για να έχει κάποιο προσωρινό αντίκρισμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 ευρώ για τους άνεργους και 300 για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που το 80% ζει με συντάξεις πείνας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να γίνουν πράξη τα αιτήματα, κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, επιδότηση των ανέργων με το 80% των 1.200 ευρώ, δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών και σπουδαστών των λαϊκών οικογενειών. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και "πάγωμα" των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Αν δεν κτυπηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση του λαού.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι, ότι η λαϊκή πάλη πρέπει να έχει προοπτική, για να μπει τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα. Αν δε γίνουν λαϊκή περιουσία η ενέργεια και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το λαϊκό εισόδημα θα βρίσκεται στο έλεος του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν».


ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ανέχεια για το λαό υπερκέρδη για το κεφάλαιο

Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα είδη της αγοράς οδηγούν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις της κερδοφορίας των επιχειρήσεων...

Eurokinissi

Στα όρια της ανέχειας έχει οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά η αβάσταχτη για τα ισχνά τους εισοδήματα ακρίβεια σε είδη καθημερινής ανάγκης, ενώ την ίδια στιγμή τα μονοπώλια μετρούν συνεχείς αυξήσεις στα προκλητικά υπερκέρδη τους.

Οι καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις, που, όπως κατά καιρούς δηλώνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της λειτουργίας του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», δεν έχουν τέλος. Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες εξαντλούν την παρέμβασή τους στην... καταγραφή της ακρίβειας και σε κινήσεις αποπροσανατολισμού. Πέρσι ήταν οι θεατρινισμοί του Κ. Κουλούρη, φέτος τα διαφημιστικά σποτάκια της ΝΔ στην τηλεόραση, μέσω των οποίων καλούνται οι εργαζόμενοι καταναλωτές σε αυτοπροστασία. Στην πραγματικότητα, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η σημερινή δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να πάρει και το ελάχιστο μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκράτηση των τιμών και άρα στην προστασία των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Αντίθετα, όπως δήλωνε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, «ο ανταγωνισμός λειτουργεί», «η αγορά λειτουργεί ομαλά» και παραδέχτηκε ότι «ακρίβεια υπάρχει και θα υπάρχει». Η κυβέρνηση, δηλαδή, διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι αυτός είναι ο στόχος τους, αυτό τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς επιδιώκει με την πολιτική της.

Μ' αυτή την πολιτική, που απλώς άλλαξε διαχειριστές, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της ακρίβειας και των ασταμάτητων ανατιμήσεων. Αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στα επίσημα στοιχεία τόσο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη τιμών καταναλωτή, στο διάστημα από το Σεπτέμβρη του 2003 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004 επιβλήθηκαν κατά μέσο όρο ανατιμήσεις:

  • στο λάδι κατά 14,5%
  • στη βενζίνη κατά 10,1%
  • στο ψωμί κατά 9,2%
  • στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 8,9%
  • στις ιατρικές υπηρεσίες κατά 7,3%
  • στα είδη υπόδησης κατά 6,5%
  • στα ενοίκια των κατοικιών κατά 5,6%

Τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης μόνο σε 26 επιλεγμένα είδη σούπερ μάρκετ καταγράφουν αυξήσεις τιμών τον προηγούμενο Σεπτέμβρη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2003 στα 16 από αυτά μέχρι και 16%. Αυτό το διάστημα τα σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές τους βιομήχανοι απεργάζονται τις νέες ανατιμήσεις, που, μόνο επισήμως, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέρχονται στο 3%-4%, ποσοστά που φτάνουν και 10% «ψιθυρίζονται» στην αγορά. Από κοντά, τους επόμενους μήνες οι λαϊκές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι και 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ με πρόσχημα τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, νέες αυξήσεις «έρχονται» και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Την ώρα που τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν επαρκούν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετρούν τα προκλητικά κέρδη που τους αποφέρει η ίδια πολιτική. Οπως προκύπτει από σχετική έρευνα της ICAP, οι επιχειρήσεις της μεταποίησης, του εμπορίου και των «υπηρεσιών» είχαν αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη τους το 2003. Ενδεικτικά, τα προ φόρων κέρδη:

  • Στη μεταποίηση έφτασαν το 2003 τα 2,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2002.
  • Στο εμπόριο τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 33,1%, φτάνοντας τα 2,19 δισ.
  • Στον κλάδο των λεγόμενων υπηρεσιών τα κέρδη έφτασαν τα 1,46 δισ. ευρώ, αυξημένα, σε σχέση με το 2002, κατά 15,4%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ