ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Ρολόι - κομπολόι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης φοβάται - όπως είπε χτες πρωί στο ρ/σ «Φλας» - μην υποστεί «κριτική εκ των δεξιών και όχι εκ των αριστερών» επειδή «είναι πολύ σοσιαλιστικό» το πιλοτικό σχέδιο νόμου για την Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας γενικότερα. Η ΑΕΜΥ ΑΕ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα έχει 100 μετοχές και θα κάνει συνεταίρους τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι ποσοστό 49%.

Λίγο αργότερα, όταν ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε απ' τη στήλη, γιατί να μην έχει και η ΑΕΜΥ ΑΕ την τύχη του ΟΤΕ, όπου το κράτος ήταν αποκλειστικός μέτοχος και σήμερα έχει μια ισχνή μειοψηφία μετοχών, ο Νικ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε τη ρητή διάταξη για την εκχώρηση μόνο του 49% και σε δημόσιους φορείς.

-- Κι αν ο επόμενος υπουργός Υγείας φέρει μια καινούρια διάταξη που καταργεί την πλειοψηφία του κράτους; Ξαναρώτησε η στήλη.

-- Αυτό είναι θέμα του επόμενου υπουργού απάντησε ο Νικ. Κακλαμάνης.

Με άλλα λόγια, ο ένας στρώνει το δρόμο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας στον επόμενο και πάει λέγοντας. Πρόκειται «για άκρως σοσιαλιστική λογική», που την έχουν κάνει ρολόι - κομπολόι τα κόμματα του δικομματισμού. Αλίμονο στον κοσμάκη που στην ώρα της ανάγκης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Νέο χαράτσωμα ενόψει

«Στην επιβολή ενιαίου και εξαιρετικά οικονομικού εισιτηρίου για όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού» προσανατολίζεται το υπουργείο Μεταφορών, γράφει η χτεσινή «Καθημερινή», επικαλούμενη «έγκυρες πληροφορίες».

Και δεν αμφισβητούμε, βέβαια, τις πληροφορίες της εφημερίδας, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον «εξαιρετικά οικονομικό» χαρακτήρα της νέας και ενιαίας τιμής του εισιτηρίου. Θα είναι, δηλαδή, χαμηλότερη η τιμή του από τα 0,60 και 0,70 λεπτά, που ισχύουν σήμερα για τον ηλεκτρικό και το μετρό; `Η, θα είναι μια τιμή κάπου ανάμεσα σ' αυτή και τα 1 έως 8 ευρώ, που ισχύουν σήμερα για τον Προαστιακό; Η απάντηση είναι προφανής στον καθένα. Οπως και οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιβολή ενός «εξαιρετικά οικονομικού» εισιτηρίου, αλλά με το χαράτσωμα των εργαζομένων.

Υ.Γ. Αλήθεια, η ανάγκη της ενιαίας τιμής εισιτηρίου, συμπεριλαμβανομένου, μάλιστα, του Προαστιακού, πώς προέκυψε; Μήπως, επειδή τα βαγόνια του τελευταίου πηγαινοέρχονται άδεια;

ΣΥΝηθισμένα κόλπα...

Στην ημερίδα για τα ΜΜΕ, που διοργάνωσε ο ΣΥΝ, υπήρξε μια λαθροχειρία: Ανακοινώθηκε από τον ΣΥΝ, ότι συμμετέχει στην ημερίδα και το ΚΚΕ, δίχως το ΚΚΕ να συμμετέχει! Στάλθηκαν μάλιστα και προσκλήσεις δεξιά - αριστερά, με την ανύπαρκτη συμμετοχή εκπροσώπου του Κόμματος, παρότι επισημάνθηκε κατηγορηματικά στο Ν. Καϊμάκη, ότι το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος!.. Πρωτότυπο; Καθόλου. Τα ΣΥΝηθισμένα κόλπα...

Μόνον έτσι

Στο φόντο των επαναλαμβανομένων και φέτος -δυστυχώς - περιστατικών και κρουσμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, σχετικά με παιδιά μεταναστών και το δικαίωμά τους να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις, πραγματοποιήθηκε η προχτεσινή - υπό τον Κ. Καραμανλή - διυπουργική σύσκεψη, για τους μετανάστες. Και δε γνωρίζουμε, εάν τα προαναφερόμενα περιστατικά και, ιδιαίτερα, οι βαθύτερες αιτίες τους, απασχόλησαν τη σύσκεψη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός ζήτησε τον πλήρη επανασχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Δυστυχώς, δεν υπήρξαν περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο του επανασχεδιασμού. Ετσι κι αλλιώς, όμως, μόνον αφελείς, θα μπορούσαν να περιμένουν την ουσιαστική και φιλεργατική αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων από τους κυβερνώντες.

Εμείς, πάντως, σημειώνουμε από τώρα ότι μόνον η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και των οικογενειών τους, η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, η κατάργηση των μέτρων που καταπατούν τα δικαιώματά τους και η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στη δουλιά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, μπορεί - εκτός των άλλων - να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του υποβόσκοντος εθνικισμού και ρατσισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν φτηνούς εργάτες

Οι επισημάνσεις που κατά καιρούς γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα προβλήματα της οικονομίας, σίγουρα προκαλούν οργή, έχουν το στοιχείο του κυνισμού, αλλά από μία ορισμένη πλευρά είναι χρήσιμες και ωφέλιμες... Φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της χώρας, τις οποίες πολλές φορές τις εμφανίζουν - εσκεμμένα - νεφελώδεις.

Ποιο είναι το σημερινό οικονομικό πρόβλημα, για την Τράπεζα της Ελλάδας; Οτι η αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα συντελείται σε περιβάλλον οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού. Για να είναι ανταγωνιστικά τα «ελληνικά» εμπορεύματα και οι υπηρεσίες, θα πρέπει να προσφέρονται σε τιμές που θα συναγωνίζονται τις τιμές των ανταγωνιστριών χωρών, τόσο αυτών της ζώνης του ευρώ, όσο και των εκτός ευρωζώνης.

Και πώς είναι δυνατή η μείωση της τιμής ενός εμπορεύματος; Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, η μείωση της τιμής συντελείται μέσα από την άνοδο της παραγωγικότητας της κοινωνικής εργασίας. Η άνοδος της παραγωγικότητας σε συνθήκες καπιταλισμού δεν είναι ουδέτερο μέγεθος. Το όφελος απ' αυτήν το καρπώνεται ως αύξηση των κερδών ο καπιταλιστής.

Για την Τράπεζα της Ελλάδας όμως, σύμφωνα με την έκθεσή της, η πρόοδος της κεφαλαιοκρατικής ανταγωνιστικότητας συνδέεται με το επίπεδο των μισθών εργασίας. Την ανταγωνιστικότητα τη συναρτά με την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού στα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης. Και αυτό μπορεί να γίνει αν τα επόμενα χρόνια συμπιεστούν οι μισθοί. Συμπίεση η οποία θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη στους τομείς εκείνους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, που αντιμετωπίζουν οξυμένο ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους εκτός ευρωζώνης. Οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός (η αστική οικονομική θεωρία μονίμως προβάλλει το κάλπικο επιχείρημα ότι για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί), αλλά θα πρέπει να μειωθούν πολύ περισσότερο για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από χώρες χαμηλού κόστους, όπως - στον τομέα του τουρισμού - η Τουρκία, το Μαρόκο, η Βουλγαρία...

Στο σημείο αυτό υπάρχει συνειδητή εξαπάτηση. Οι πολιτικές συμπίεσης των μισθών πρώτιστο στόχο έχουν να μειώσουν βίαια την τιμή της εργατικής δύναμης, στα έσχατα δυνατά επίπεδα. Ο φτηνός εργαζόμενος αποτελεί μόνιμη τάση του κεφαλαίου, αίτημα το οποίο διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά το συγκαλύπτει πίσω από την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Γιατί αυτό οδηγεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας, στην άνοδο του ποσοστού και της μάζας του κέρδους. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο απόλυτος παραλογισμός. Οταν έκλεισαν την ΠΑΛΚΟ, μας υπενθύμιζαν ότι οι μισθοί στη Βουλγαρία είναι πολλαπλάσια χαμηλότεροι από τους μισθούς στην Ελλάδα. Σήμερα επανέρχονται και ζητούν μισθούς Τουρκίας, εξ ονόματος της προστασίας του ανταγωνισμού... Στους ανθρώπους της δουλιάς δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη για το πού μας οδηγούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους σύστημα. Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αγώνων αντίστασης στην προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία προβάλλει ως μονόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ