ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΛΚΑΝ - ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Νόμιμες θεωρεί τις απολύσεις η κυβέρνηση

Για να καλύψει πλήρως τον ομοτράπεζό της, η κυβέρνηση κατέφυγε στον αντικομμουνισμό

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΑΛΚΑΝ

Motion Team

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΑΛΚΑΝ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, ήταν η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη, για το κύμα απολύσεων και την κατάργηση του παραγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» του επιχειρηματία Εμφιετζόγλου!

Υποστηρίζοντας επί της ουσίας την τακτική της επιχείρησης, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «στο χρονικό διάστημα από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο έγιναν δύο απολύσεις. Δυο κάθε μήνα. Είναι μέσα στην αγορά εργασίας. Είναι νόμος του κράτους»!

Οσον αφορά στο θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει ότι «έγινε έλεγχος και υποβλήθηκε μήνυση», αναρωτώμενος τι περισσότερο μπορεί να γίνει...

Παράλληλα όμως, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος άφησε αιχμές κατά του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι ...ευθύνεται για το κλείσιμο των επιχειρήσεων!!! Οπως είπε «δεν μπορεί να καταστρέφουμε και μέσα από την καταστροφή να προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα και συγκεκριμένο κόμμα», προσθέτοντας ότι «άλλοι είναι εκείνοι που διαπλέκονται μέσω νομικών, μέσω διάλυσης των επιχειρήσεων, για να βρίσκουν εισφορές, συνεισφορές, συμμετοχές»!!!

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του Αγγελου Τζέκη: «Το ΚΚΕ θα είναι με τον αγρότη, με τον εργάτη, με τον συνταξιούχο», τόνισε σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε εδώ να αφήνουμε υπονοούμενα... Αυτή η Βουλή θα ψηφίζει νόμους αντεργατικούς που θα δίνουν το δικαίωμα στον κάθε κύριο Εμφιετζόγλου να απολύει όποτε θέλει και όποιους θέλει αυτός;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας «φέρτε εδώ νόμο και σταματήστε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο να υπάρχουν μαζικές απολύσεις, γιατί έτσι το θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες»!

Αναφερόμενος στην επιχείρηση, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι «ο Εμφιετζόγλου αγόρασε το 1999 τη συγκεκριμένη εταιρία, αφού το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε τα σπασμένα των προηγούμενων επιχειρηματιών. Δηλαδή, ο ελληνικός λαός πλήρωσε τις υποχρεώσεις. Καθαρές τις πήρε με ένα επιχειρησιακό πλάνο ότι δε θα έκανε απολύσεις, αλλά ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο Αγγελος Τζέκης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση συνάντησε τον κ. Εμφιετζόγλου, δηλαδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον συνάντησε», αναρωτώμενος «μήπως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πιέζει την κυβέρνηση για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τα δημόσια έργα;». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «τελικά η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας διαπλέκεται με τέτοια συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και συνολικότερα. Η πολιτική είναι εκείνη που ευνοεί το κεφάλαιο απέναντι στην εργασία».

Ειδικά για τον κλάδο της συγκεκριμένης επιχείρησης, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως «εμείς ως ΚΚΕ μιλάμε για Εθνικό Φορέα Επεξεργασίας του Ξύλου διακλαδικό, με αμοιβαίο όφελος και εξαγωγές».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός Εργασίας κατέφυγε σε άκρατο αντικομμουνισμό, επιτιθέμενος προσωπικά εναντίον του βουλευτή του ΚΚΕ και κάνοντας στη συνέχεια άτακτη υποχώρηση, όταν ο Αγγελος Τζέκης τον κάλεσε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα γεγονότα σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του.

Στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με τη συζήτηση στη Βουλή, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι και ωριαίο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στο ύψος του Αγίου Αθανασίου από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της «Βαλκάν Εξπόρτ», συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και την παραγωγική συρρίκνωση της επιχείρησης.

Οι 79 εργαζόμενοι που απέμειναν να δουλεύουν στη «Βαλκάν Εξπόρτ» απαιτούν να σταματήσουν οι απολύσεις που ξεκίνησε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Π. Εμφιετζόγλου από το 2000 και συνεχίζει με σταθερό ρυθμό μέχρι και σήμερα. Διεκδικούν επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, πλήρη παραγωγική διαδικασία των μονάδων που απέμειναν και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η πολιτική συρρίκνωσης της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου ξεκίνησε το 2002 με το κλείσιμο του τμήματος «κόντρα πλακέ» και συνεχίστηκε με το κλείσιμο της μονάδας «νοβοπάν» το 2003. Σήμερα, η επιχείρηση λειτουργεί μόνο τη μονάδα «επένδυσης». Και όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, ο ιδιοκτήτης -παρά τις δηλώσεις για ανάπτυξη της επιχείρησης - επιδιώκει να κλείσει κι αυτή τη μονάδα, να πετάξει την πλειοψηφία των εργαζομένων στο δρόμο και να «αξιοποιήσει» διαφορετικά την κινητή και ακίνητη περιουσία της επιχείρησης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Θέλουν να τους βγάλουν απ' τη μέση

Να δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι την επόμενη βδομάδα, 380.000 ευρώ στους εργαζόμενους του περιφερειακού δρόμου Βόλου, από το 1.100.000, όπως οι ίδιοι υπολογίζουν ότι τους χρωστά ο μεγαλοεργολάβος Κ. Μπαλάφας, αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στην Αθήνα ο υπουργός Γ. Σουφλιάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν Θεσσαλοί βουλευτές, ο νομάρχης Μαγνησίας και ο δήμαρχος Βόλου, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Βόλου και εκπρόσωποι του Σωματείου των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του περιφερειακού, που και χτες συνέχισαν τον αγώνα τους, παραμένοντας συγκεντρωμένοι στο εργοτάξιο, για να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών του δρόμου από την εταιρία «Θεσσαλική» - το ΥΠΕΧΩΔΕ της ανέθεσε τμήματα του έργου - και με την απεργία πείνας των τεσσάρων συναδέλφων τους, θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουν.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να «παραδώσουν» τα «όπλα» και θα αποφασίσουν σε συνεδρίασή τους την περαιτέρω αγωνιστική τους δράση. Είναι, δε, ξεκάθαρο ότι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όλο αυτό το διάστημα που δεν πληρώνονταν οι εργαζόμενοι, έδινε εκατομμύρια ευρώ στον Κ. Μπαλάφα.

Πάντως, στη χτεσινή σύσκεψη, εντύπωση προκάλεσε η στάση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΕΚΒ, που πολύ εύκολα συμβιβάστηκαν με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το γεγονός ότι το ποσό των 380.000 ευρώ που θα δοθεί στους εργαζόμενους είναι λιγότερα σε σχέση μ' αυτά που τους οφείλονται. Γιατί ακόμα και να κηρυχτεί έκπτωτος ο Κ. Μπαλάφας, όπως δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς, οι εργαζόμενοι θ' αργήσουν πολύ να πάρουν το σύνολο των δεδουλευμένων τους.

Οπως τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, που συμμετείχε στη χτεσινή σύσκεψη, τα χρήματα που δίνονται στους εργαζόμενους είναι πολύ λίγα σε σχέση μ' αυτά που τους οφείλονται και πρέπει να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά και μαζικά τον αγώνα τους για να τα διεκδικήσουν, απαιτώντας, ταυτόχρονα, το δικαίωμα στη δουλιά.

Στη δούλεψη του εργολάβου

Δούλεψαν σκληρά οι 200 εργαζόμενοι στον Περιφερειακό Βόλου. Τους ζήτησαν να «ζοριστούν» για να τελειώσουν το τμήμα του δρόμου που φτάνει μέχρι το Πανθεσσαλικό Στάδιο πριν ξεκινήσουν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες Ποδοσφαίρου. Αν δεν τα καταφέρετε - τους είπαν - «θα ντροπιαστεί η Ελλάδα». Κι αυτοί, συναισθανόμενοι την ανάγκη, «έβαλαν τα δυνατά τους» και τα κατάφεραν. Την παραμονή της έναρξης των Αγώνων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και τοπικοί παράγοντες επισκέφτηκαν το δρόμο και δήλωναν ικανοποιημένοι και περήφανοι που «η χώρα μας ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις».

Ομως, μόλις τέλειωσε το «πανηγύρι της Ολυμπιάδας», αντί να βραβευτεί η προσφορά των εργαζομένων, ήρθε η τιμωρία τους! Ο εργολάβος Μπαλάφας σταμάτησε το έργο, δε δεσμευόταν πότε και με ποιους θα το συνεχίσει και προχώρησε σε απολύσεις. Ταυτόχρονα, δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους κι έφτασε να τους χρωστάει τα δεδουλευμένα τριών μηνών και μαζί υπερωρίες κι επιδόματα. Αυτοί αντέδρασαν, διεκδικώντας αγωνιστικά ό,τι δικαιούνταν.

Χρησιμοποίησαν, σταδιακά, πολλές μορφές πάλης: Διαβήματα και παραστάσεις στους αρμοδίους, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Βόλο και Αθήνα, επίσχεση εργασίας, καταλήψεις δρόμων και δημοσίων υπηρεσιών. Τελευταία, κι ενώ συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και η κατάληψη, μέλη του ΔΣ του σωματείου τους προχώρησαν σε απεργία πείνας. Ομως, παρά τον μακρόχρονο και πολύμορφο αγώνα, δε βρήκαν το δίκιο τους, καθώς ο εργολάβος, αν και πληρώθηκε από το κράτος, εξακολουθεί να μην τους πληρώνει.

Αλλά, πού στηρίζεται ο Μπαλάφας και συνεχίζει ν' αυθαιρετεί και να παρανομεί; Στην κυβέρνηση. Δυο υπουργεία - το ΠΕΧΩΔΕ και το Απασχόλησης - επί δυόμισι μήνες συμπεριφέρονται σαν να είναι στη δούλεψή του. Ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κι αυτός δε συμμορφώνεται. Κι αντί να του «τραβήξουν τ' αυτί», αρκούνται σε «ορμήνιες». Στη δούλεψη του εργολάβου βρίσκεται και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η οποία κάνει πως ενδιαφέρεται για τους εργάτες, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθεί να τους αποπροσανατολίσει, υπονομεύοντας τον αγώνα τους.

Μόνο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στέκονται σταθερά κι αταλάντευτα στο πλευρό τους, καλώντας τους να συνεχίσουν την πάλη, πιο μαζικά και πιο δυναμικά, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων της περιοχής.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ