ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Μαζική και μαχητική κινητοποίηση, βάζοντας «στοπ» στα σχέδια ιδιωτικοποίησης ενός ακόμα τμήματος του τομέα καθαριότητας του Δήμου Κερκυραίων, έκαναν οι εργαζόμενοι χτες και προχτές. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο και διέκοψαν την προγραμματισμένη δημοπρασία για την ανάθεση σε ιδιωτικό συνεργείο της καθαριότητας στις περιοχές Κοντόκαλι και Γουβιά. Από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι χτες Πέμπτη το πρωί έκαναν απεργία, την οποία συνέχισαν συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Σαρόκο.

Στο πλευρό των εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ΑΔΗΚ με τον δημοτικό σύμβουλο Χ. Μάστορα και η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με τον Γ. Κουλούρη, γραμματέα της νομαρχιακής και με την παρουσία τους στις κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κέρκυρας έχει παραδώσει, με απόφασή του από το 2001, και τις περιοχές Αλεπού και Κανάλια σε ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας.

Η ΑΔΗΚ σε σχετική καταγγελία υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που γίνεται από τη δημοτική αρχή με τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δηλαδή από κοινού τις παρατάξεις της ΝΔ με επικεφαλής τον Γ.Τρεπεκλή και του ΠΑΣΟΚ με τα δύο ψηφοδέλτια των Σαρλή και Μικάλεφ, είναι ουσιαστικά η υλοποίηση των κατευθύνσεων του νόμου «Θησέας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε σχέση με τις δηλώσεις στα ΜΜΕ του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας κ. Βλάσση πως όλες οι δημοτικές κινήσεις θέλουν την ιδιωτικοποίηση, διευκρινίζει ότι η ίδια είναι η μόνη παράταξη που δηλώνει την κατηγορηματική της διαφωνία από θέσεις αρχής, και η μοναδική που έχει δηλώσει ότι θα την αντιπαλέψει. Τονίζει, δε, ότι η ιδιωτικοποίηση μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει τα οικονομικά βάρη για τους δημότες, αφού θα πρέπει να βγαίνει και το απαιτούμενο κέρδος για τον ιδιώτη. Θα αποτελέσει χτύπημα για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και άμεση επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους. Τέλος, σημειώνει πως η μέχρι τώρα ευρωπαϊκή εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση δε φέρνει και την καθαριότητα στην πόλη. Απεναντίας, ο ιδιώτης θα φροντίσει πρώτα και κύρια για την αύξηση των κερδών του, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και χειροτερεύοντας ουσιαστικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Η ΑΔΗΚ χαιρετίζει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων και καλεί τους δημότες της Κέρκυρας όχι απλά να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του δήμου, αλλά να πρωτοστατήσουν διεκδικώντας να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες του Δήμου, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι, να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες θέσεις στην καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό και να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι παρακρατημένοι από το κράτος πόροι.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Σχέδιο προσαρμογής στην κερδοσκοπική δραστηριότητα

Στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) άρχισε χτες η συζήτηση για το προτεινόμενο από το υπουργείο Υγείας σχέδιο Κώδικα Ασκησης Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας (ΚΑΙΕΔ).

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΠΚ-Γ) στο ΔΣ του ΙΣΑ Αλ. Τομαράς, με δήλωσή του στο «Ρ», καταγγέλλει «την τακτική του υπουργείου Υγείας και την προσαρμογή σ' αυτήν της πλειοψηφίας του ΙΣΑ στο σχέδιο του ΚΑΙΕΔ». Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης είχε δεσμευτεί σε επίσκεψή του στο ΙΣΑ ότι δε θα αιφνιδιάσει τους φορείς, ενώ, όπως υπογραμμίζει ο Αλ. Τομαράς, ο υπουργός παραβίασε τη δέσμευσή του. «Τέτοιας, τονίζει, τεράστιας σημασίας θέμα επιχειρείται να συζητηθεί αιφνιδιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΔΠΚ-Γ εκτιμά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει την ιατρική δεοντολογία σε καίριας σημασίας ζητήματα για το λαό (όπως η ιατρική έρευνα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ιατρική συνεχής μετεκπαίδευση, οι μεταμοσχεύσεις, η τεχνητή γονιμοποίηση, το ιατρικό απόρρητο κλπ.) στις απαιτήσεις της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του κεφαλαίου σε συνθήκες παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Εκτιμά, επίσης, το γεγονός αυτό καθεαυτό ως παραπλανητική και αποπροσανατολιστική κίνηση που αποσιωπά την πραγματικότητα, ώστε να αποδώσει τη σημερινή τραγική κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας στην έλλειψη ή ανεπάρκεια - τάχα - των κανόνων δεοντολογίας και, έτσι, να καλύψει τις πραγματικές αιτίες των ανεπαρκειών στην αντιμετώπιση της υγείας του λαού. Η σωστή λύση αυτού του βαθύτατα πολιτικού θέματος απαιτεί την αγωνιστική συστράτευση των υγειονομικών και των λαϊκών στρωμάτων και των κινημάτων τους, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν, ισότιμου, καθολικού, χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αντιμετώπιση της υγείας ως κοινωνικού αγαθού. Ενα τέτοιο σύστημα υγείας δημιουργεί και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, για να εφαρμόζονται κανόνες δεοντολογίας της ιατρικής πράξης, που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του γιατρού απέναντι στους συνανθρώπους του και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην προστασία, πρόληψη, προαγωγή και αποκατάσταση της υγείας του».

Ο Αλ. Τομαράς αποχώρησε απ' τη χτεσινή συνεδρίαση του ΙΣΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης που ακολούθησε η πλειοψηφία του ΔΣ, ενώ δε δέχτηκε και παράταση της προθεσμίας για 15 μέρες για καλύτερη προετοιμασία.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Οι αντιστασιακοί εκπαιδευτικοί οργανώνουν, αύριο Σάββατο 23/10/2004, εκδρομή στα Πολιτικά Εύβοιας. Αναχώρηση πούλμαν από Πατησίων και Χαλκοκονδύλη γωνία, ώρα 8.30 το πρωί. Πληροφορίες: 210.2529.581.

Την Κυριακή 24/10/2004 πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών:

-- Τα Παραρτήματα Λάρισας των ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ, ώρα 11.30 π.μ., διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους της περιόδου 1946 - 1949, στο Μεζούρλο, στο χώρο της θυσίας.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση για να τιμηθούν οι νεκροί του ΔΣΕ. Αναχώρηση ανήμερα, Κυριακή, ώρα 6.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: 210.8831.368 και 210.8234.296.

-- To Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, ώρα 11 το πρωί, στη θέση του Μνημείου στη Μακρακώμη, διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση για την ιστορική μάχη της Μακρακώμης που δόθηκε στις 6/10/1943.

-- Η ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, ώρα 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου της «Λαμπούσας» διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τη νικηφόρα μάχη που έδωσε εκεί ο ΕΛΑΣ στις 3/9/44.

-- Σύσκεψη ιδρυτική Παραρτήματος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνεται με πρωτοβουλία Επιτροπής του Παραρτήματος Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 24/10/04 ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Αγ. Ιωάννου 12).

-- Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν των 10 ΕΠΟΝιτο-ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στις 24/7/1944 στο κάστρο της οδού Μπιζανίου. Αύριο Σάββατο, ώρα 5 μ.μ., γίνεται το στεφάνωμα των μνημείων και την Κυριακή 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη και πορεία στην οδό Μπιζανίου.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστικός γιορτασμός το Σάββατο

Την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής θα τιμήσουν, το Σάββατο 23 του Οκτώβρη, με μια σεμνή, αλλά αγωνιστική εκδήλωση που διοργανώνουν, από κοινού, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και το ΝΣ της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας έτσι την πραγματική αλήθεια για το ρόλο του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αλληλοκατηγορίες Παπαληγούρα και Πετσάλνικου

Η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για μεγάλη αδράνεια στην υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής σωφρονιστικών καταστημάτων και η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για ολιγωρία στην ίδρυση νέων φυλακών!

Συγκεκριμένα, προχτές ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος καλούσε τον νυν υπουργό Α. Παπαληγούρα να ολοκληρώσει χωρίς κωλυσιεργίες και όσο το δυνατόν ταχύτερα την ανέγερση σύγχρονων καταστημάτων κράτησης, τα οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες ο Α. Παπαληγούρας, απαντώντας στον Φ. Πετσάλνικο, τον μεμφόταν, γιατί κατά την περίοδο 1997 - 2004 είχαν προγραμματιστεί 17 καταστήματα κράτησης και έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα, και αυτό προβληματικό. Ταυτόχρονα εγκαλούσε τον Φ. Πετσάλνικο ότι το πρόγραμμα ανέγερσης φυλακών είχε κόστος 800 εκατ. ευρώ και πως η μέση ετήσια χρηματοδότησή του είναι 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν 20 χρόνια για την εφαρμογή του.

Βέβαια, η ουσία είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται χρόνια τώρα στην εξουσία, δεν έχουν κάνει τίποτα για το οξύτατο πρόβλημα με τα σωφρονιστικά καταστήματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να είναι διπλάσιος από τη δυναμικότητα των φυλακών και να ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με το σωφρονισμό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ