ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη «φάμπρικα» των δικαστικών διώξεων

Τα αγωνιστικά πυρά των εργαζομένων του Πειραιά θα δεχτούν μεθαύριο, Δευτέρα 25 του Οκτώβρη, οι δικαστικές αρχές της πόλης, οι οποίες, εφαρμόζοντας σχετικές κυβερνητικές κατευθύνσεις, έχουν «ανοίξει» φάμπρικα διώξεων σε βάρος αγωνιστών συνδικαλιστών, επιχειρώντας να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στείλουν το γνωστό μήνυμα «καθίστε φρόνιμα». Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά θα γίνει τη Δευτέρα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών και εργαζομένων όλων των κλάδων στα δικαστήρια του Πειραιά, στις 9 το πρωί.

Και επιλέχτηκε η Δευτέρα γιατί δύο 24ωρα αργότερα, δηλαδή στις 27 του Οκτώβρη, εκεί στα δικαστήρια του Πειραιά, και συγκεκριμένα στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, θα σύρουν με χαλκευμένες κατηγορίες τον Βασίλη Ριφουνά, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και εκπρόσωπο του Συνδικάτου Μετάλλου στη γαλλική πολυεθνική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ, όπου και εργάζεται από το 1980. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, με εξόφθαλμη εντολή της πολυεθνικής, άσκησε σε βάρος του συνδικαλιστή ποινική δίωξη, γιατί ως εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου αντιστάθηκε, ως όφειλε, σε κάθε αντεργατική και τρομοκρατική ενέργεια που επιχείρησε η εταιρία, προκειμένου να τρομοκρατήσει το προσωπικό, γιατί απαίτησε μέτρα ασφαλείας και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς.

Η υπόθεση κραυγάζει. Στις 11 του Ιούνη του 2002 το Συνδικάτο, με έγγραφό του, ζητούσε από την Επιθεώρηση Εργασίας να καταθέσει σε βάρος της επιχείρησης μηνυτήρια αναφορά, γιατί απαιτούσε από το προσωπικό να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο, που αφορούσε σε πληροφορίες για την προσωπική του ζωή. Οι ίδιοι, μάλιστα, οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση του Συνδικάτου και του συνδικαλιστή Β. Ριφουνά επέστρεψαν «κενό» το ερωτηματολόγιο. Η δράση αυτή θεωρήθηκε ως ...«παράνομη βία» από τον εισαγγελέα, ο οποίος και έδωσε την εντολή για τη δίωξη του συνδικαλιστή! Μάρτυρας κατηγορίας είναι ένας και μοναδικός, ο διαχειριστής της επιχείρησης, Κ. Παπακωνσταντίνου! Οσον αφορά στο αίτημα του Συνδικάτου για την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της επιχείρησης αυτό πήγε στα σκουπίδια! Εκεί πήγε και έγγραφο του ΚΕΠΕΚ με ημερομηνία 17.9.2003 για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στην επιχείρηση!

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και στο πρόσωπο του Β. Ριφουνά έχουν εκδώσει η ΓΣΕΕ, η ΠΟΕΜ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ενώ σχετική γραπτή δήλωση έχει σταλεί και από το νομάρχη Πειραιά, Ι. Μίχα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Να αποκρουστεί η νέα επίθεση

Αγωνιστικό σάλπισμα σημαίνουν τα ναυτεργατικά Σωματεία των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, καλώντας τους ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στο ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δυναμώνοντας τους αγώνες τους, για να αποκρούσουν τη νέα σφοδρή επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος στοιχειωδών δικαιωμάτων τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση της ΝΔ με την προσυπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Επίθεση, που σηματοδοτείται από την προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι στα κρουαζιερόπλοια άνω των 650 GΤ, που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, για την επάνδρωσή τους ισχύουν οι κανόνες του κράτους της σημαίας που φέρει το πλοίο και όχι οι κανόνες του κράτους υποδοχής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε αυτήν την απόφαση, μετά από προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας ότι εδώ δεν εφαρμόζεται πλήρως ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ (κάθε είδους προστατευτισμού).

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με επιστολή τους την οποία κοινοποιούν στην ΠΝΟ και τα Μέσα Ενημέρωσης, προειδοποιούν ότι η απόφαση αυτή «ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, το διωγμό χιλιάδων ναυτεργατών από τα πλοία, συνθλίβοντας τα δικαιώματά τους και γενικότερα των εργαζομένων και των συμφερόντων της χώρας μας» και υπογραμμίζουν: «Η παραπάνω απόφαση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τα ακτοπλοϊκά πλοία άμεσα»!

Τα Σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τους αγώνες τους και απαιτούν από την ΠΝΟ «άμεσα να συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

Διευθυντής κατά συνδικαλιστικής δράσης

Η συνδικαλιστική δράση και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, φαίνεται να ενοχλεί κάποιους, εκεί, στο ΚΕΤΕΚ του ΟΑΕΔ στα Βασιλικά Εύβοιας και ιδιαίτερα το διευθυντή του Νικόλαο Τελειούση, που δείχνει έντονο «ενδιαφέρον» για «τάξη και ασφάλεια» και «φροντίζει» να μην επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να 'ρχονται σε επαφή με διάφορα «μιάσματα» κομματικοποίησης. Η πρεμούρα αυτή, τον «πιάνει» όταν πρόκειται για το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και ενίοτε το ΠΑΜΕ. Ο ίδιος είναι γνωστός από παλιότερα για τις «δημοκρατικές του ευαισθησίες», καθώς καλούσε την αστυνομία για να συλλάβει Κνίτες ή συνδικαλιστές που πήγαιναν στη σχολή για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

Τώρα ο κύριος διευθυντής παρουσιάζει νέες επιδόσεις: Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» η Βίκυ Κοτρύκλα, καθηγήτρια του ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Βασιλικών και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, μετά τη συνεδρίαση του συλλόγου εκπαιδευτικών του ΤΕΕ, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί σηκώνονταν για να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Ο διευθυντής, απευθυνόμενος στη συγκεκριμένη καθηγήτρια, ζήτησε να πάρει από το τραπέζι ένα φάκελο με συνδικαλιστικά έγγραφα. Και βέβαια πήρε την απάντηση πως η θέση του φακέλου είναι εκεί που βρίσκεται, αφού περιέχει υλικό από κινήσεις Επιτροπών Πρωτοβουλίας, Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Ωρομισθίων, του ΠΑΜΕ, εισηγήσεις σε συνελεύσεις του συλλόγου, προκηρύξεις για κινητοποιήσεις, τοποθετήσεις συναδέλφων, ερωτήσεις κομμάτων και απαντήσεις υπουργών κ.ά., είναι δηλαδή κάτι σαν αρχείο. Τότε ο διευθυντής άρπαξε το φάκελο και τον εξαφάνισε για να τον επιστρέψει τη Δευτέρα μέσω του συναδέλφου Στ. Καπετανάκη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Αναπληρωτών & Ωρομισθίων Αττικής και Νήσων. Κι αυτό μετά την προειδοποίηση της καταγγέλλουσας πως θα κάνει αναφορά στο διοικητή του ΟΑΕΔ.


Απεργοσπάστες συνδικαλιστές

Την απεργοσπασία τριών συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), από την προχτεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ - παρόλο που είχαν ψηφίσει υπέρ - καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία», Δ. Γιαννακόπουλος. Ενα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαλυτική δράση του συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής. Στην καταγγελία του, ο Δ. Γιαννακόπουλος επισημαίνει ότι ενώ το ΔΣ του Συλλόγου είχε ομόφωνα πάρει απόφαση στις 19 Οκτώβρη για συμμετοχή στην απεργία, την ημέρα της απεργίας ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ο ταμίας του Συλλόγου «προτίμησαν να γίνουν απεργοσπάστες».

Αφισο-ξύστες!

Τις αφίσες που προπαγάνδιζαν την 24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ξήλωσαν κάποιοι υπάλληλοι στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχοντας προφανώς άνωθεν εντολές. Το γεγονός σχολιάστηκε έντονα στο υπουργείο και καταγγέλθηκε από συνδικαλιστές. Πρόκειται σαφώς για μια απαράδεκτη πράξη. Μπορεί σε κάποιους ή κάποιες περί την πολιτική ηγεσία να μην αρέσουν οι αφίσες και οι προκηρύξεις, τώρα που η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση. Ομως οι όποιες εντολές για ξήλωμα πολιτικών και συνδικαλιστικών αφισών είναι ευθεία παραβίαση στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Κι όπως σχολιαζόταν στους διαδρόμους του υπουργείου κάτι τέτοιο στο υπουργείο Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε να γίνει από την υπουργία Ποττάκη...

«ΚΑΡΑΒΕΛ»
Εργοδοτική παρέμβαση στη λειτουργία του σωματείου

Ωμή παρέμβαση στη δράση και τη λειτουργία του σωματείου εργαζομένων στο «Κάραβελ» επιχειρεί το επιτελείο των εργοδοτικών συνδικαλιστών στο ξενοδοχείο. Οι εργοδοτικοί κατέθεσαν αίτηση για την ακύρωση των πρόσφατων αρχαιρεσιών στο σωματείο, γιατί οι εργαζόμενοι τους «μαύρισαν», εκλέγοντας συνδικαλιστές που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μάχη στο πλαίσιο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Το απαράδεκτο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές είναι ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε η εργαζόμενη Δέσποινα Χαρώνη, η οποία είχε απολυθεί λίγο πριν την κατάθεση της υποψηφιότητάς της! Απόλυση η οποία, όπως καταγγέλλει και το κλαδικό σωματείο της Αθήνας, οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της εργαζόμενης.

Το γεγονός ότι πρόκειται για εργοδοτική παρέμβαση επιβεβαιώνεται από το πρόσωπο του δικηγόρου που κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης των εκλογών. Πρόκειται για τον κ. Ζωϊτό, ο οποίος είναι ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. Ο κ. Ζωϊτός προσφάτως έδωσε μάχη για την υπεράσπιση των εντολέων του, καθώς η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας κατέθεσε δυο φορές αγωγή μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές δυο 24ωρες απεργίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, που διεκδικούσαν την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ