ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ντέρμπι απ' τα ... παλιά

Δύσκολο έργο έχουν Μακεδονικός και Αρης
Δύσκολο έργο έχουν Μακεδονικός και Αρης
Ενα κλασικό ντέρμπι περιλαμβάνει η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Ο ΠΑΟΚ και ο Αρης αναμετριούνται το Σάββατο (23/10, 18.30, ΕΤ-1) στο κλειστό της Πυλαίας, έστω και αν ο μεταξύ τους αγώνας δε φέρει την αίγλη του παρελθόντος, όταν κρινόταν το πρωτάθλημα. Η «μάχη» ανάμεσά τους είναι πάντα ενδιαφέρουσα, κουβαλώντας την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, γι' αυτό και ο κόσμος αναμένεται να δώσει βροντερό «παρών». Στα άλλα ματς:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Π.: Επειτα από δύο χρόνια, το ΟΑΚΑ ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό! Στο ανακαινισμένο γήπεδο, οι «πράσινοι» ευελπιστούν να κάνουν καλό ποδαρικό.

ΟΛΥΜΠΙΑ Λ. - ΑΕΚ: Κάτι από τον περσινό... Ηλυσιακό θυμίζει η Ολύμπια Λάρισας. Χωρίς καμιά προετοιμασία για την Α1, η εκπρόσωπος της Θεσσαλίας καλείται να... βουτήξει στα βαθιά της μεγάλης κατηγορίας και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα που «φλερτάρει» με τον φετινό τίτλο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Κατάμεστο αναμένεται το κλειστό της Νέας Σμύρνης στο ματς με τον Πανελλήνιο. Ο λόγος; Το εκπληκτικό «διπλό» του Πανιωνίου στην πρεμιέρα της Α1 απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά και η εμφάνιση των «κυανέρυθρων» τη στιγμή που το ματς ήταν χαμένο!

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός αναμένεται να «κλέψουν» τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα της Κυριακής (24/10) με κεντρικό πρόσωπο τον Γιόνας Καζλάουσκας. Μία βδομάδα μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «ερυθρολεύκων», ο Λιθουανός προπονητής θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στον πειραιώτικο πάγκο, με μοναδικό σκοπό να σπάσει το ρόδι και να οδηγήσει την ομάδα στην πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα. Μπορεί ο Ηρακλής να μην είναι η... περσινή ομάδα, αλλά μέσα στο «Ιβανόφειο» δεν πρόκειται να... χαριστεί σε κανέναν.

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΜΕΝΤ: Το Μαρούσι θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ήττα στην Κοζάνη και να... ανοίξει το χορό των «ροζ φύλλων» τη φετινή σεζόν στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη νεοφώτιστη ΜΕΝΤ.

ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Λίγες ώρες μετά το θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, ο Γιώργος Ζευγώλης στοχεύει στο «δύο στα δύο» απέναντι στον δυνατό Μακεδονικό. Αυτό θα είναι το πρώτο ματς της Α1 που θα φιλοξενήσει η Αμαλιάδα.

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής: ΣΗΜΕΡΑ: Γηπ. Νεάπολης 17:00: Ολύμπια Λ. - ΑΕΚ, Γηπ. Ν. Σμύρνης 17:00: Πανιώνιος - Πανελλήνιος, Γηπ. Πυλαίας 18:30 (ΕΤ-1): ΠΑΟΚ - Αρης, Γηπ. ΟΑΚΑ 19:00 (SuperSport): Παναθηναϊκός - Απόλλων Π. ΑΥΡΙΟ: Γηπ. Αμαλιάδας 16:30: Ιωνικός Ν.Φ./Αμαλιάδας - Μακεδονικός, Γηπ. Αγ. Θωμά 17:00 (SuperSport): Μαρούσι - ΜΕΝΤ, Γηπ. Ιβανώφειο 18:30 (ΕΤ-1): Ηρακλής - Ολυμπιακός.

ΣΤΙΒΟΣ
Ξαφνικός έλεγχος

Με το ...καλημέρα έλεγχος. Πριν προλάβουν να αρχίσουν τις προπονήσεις τους οι Ελληνες πρωταθλητές του στίβου για τη χειμερινή περίοδο, οι ιπτάμενοι γιατροί της WADA βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά όπου γίνονται οι προπονήσεις και πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ. Δείγμα έδωσαν οι χρυσές Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Αθανασία Τσουμελέκα, η Μιρέλα Μανιάνι και από τους άντρες ο Χρήστος Μελέτογλου. Οι γιατροί ζήτησαν και δείγμα από την Πηγή Δεβετζή, αλλά η ασημένια Ολυμπιονίκης μας είχε ενημερώσει πως θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
Ανοίγει η αυλαία

Με δύο αναμετρήσεις «ανοίγει» σήμερα η αυλαία της 5ης αγωνιστικής, στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Στις 15.30 η Ξάνθη υποδέχεται τον Εργοτέλη (ΑΛΦΑ) και ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον Ηρακλή (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Χωρίς ήττα, στη διοργάνωση, οι παίχτες του Μαντζουράκη προσβλέπουν να διατηρήσουν το σερί τους. Ο τεχνικός των ακριτών δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών και σκέφτεται μόνο την κατάκτηση των τριών βαθμών. Οι Κρητικοί, ικανοποιημένοι από την εμφάνιση απέναντι στον Ολυμπιακό, θέλουν η θετική εικόνα να συνοδευτεί και από ουσία (βαθμολογική συγκομιδή). Χωρίς τους Σκέντζο, Σλίχτινγκ, ο Εργοτέλης θέλει να φύγει αλώβητος από την Ξάνθη. Στο έτερο παιχνίδι οι απουσίες είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον ΟΦΗ. Ο Χατζηνικολάου, που ζητάει από τους παίκτες του να μην παρασυρθούν από τις ήττες του Ηρακλή, δεν υπολογίζει τους Δερμιτζάκη, Κεφαλούκο, Αδάμο, Μοσχογιάννη, Πίτσο. Στον «γηραιό» βλέπουν το παιχνίδι - εκτός του βαθμολογικού τομέα - ως μια καλή ευκαιρία να ξεπεράσουν το κλίμα που δημιούργησε η ήττα από την ΑΕΚ. Απών είναι ο Σινιόρι (πήρε άδεια), σίγουρα απών ο Νεμπεγλέρας, τον οποίο η διοίκηση έχει προγράψει (σύμφωνα με δήλωση του Μαρκαριάν).

ΓΟΥΣΟΥ
Συγκομιδή μεταλλίων

Πλούσια σε συγκινήσεις, εμπειρίες και συγκομιδή μεταλλίων ήταν για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η συμμετοχή του στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Γουσού - η αυλαία του «έπεσε» χτες - που έγινε στην πόλη Zhengzhou, της Κίνας. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε 3 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια. Την πρώτη θέση, στην κατηγορία τους, πήραν ο Παναγιώτης Μακρής (υπόλοιπα μακριά όπλα), ο Βασίλης Δαρμής (υπόλοιπα μαλακά όπλα) και ο Γιάννης Δημητρίου (τάι τζι τσουάν). Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν ο Παναγιώτης Δερβέντης (υπόλοιπα όπλα), ο Παναγιώτης Μακρής (ναν τσουάν) και ο Μάριος Σερέτης (γκουν σου). Την τρίτη θέση πήραν ο Χρήστος Δαμάσκος (Υπόλοιπα μαλακά όπλα) και ο Μάριος Σερέτης (υπόλοιπα γροθιάς). Επιτυχία αποτελούν ακόμα η 4η θέση του Δημήτρη Δούκα (τσιάν σου), η 6η του Χρήστου Παπαχρήστου (ντάο σου), η 7η (ναν τσουάν) και 8η (γκουν σου) θέση του Κυριάκου Ελευθερίου και η 7η του Κυριάκου Καρκαλή (υπόλοιπα γροθιάς). Ικανοποιητική κρίνεται η προσπάθεια και των περισσοτέρων, από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέλαβαν. Στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Γουσού πήραν μέρος 1.216 αθλητές και αθλήτριες από 62 χώρες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Προσοχή συστήνει ο Μπάγιεβιτς

Μεγάλη προσοχή εφιστά στους παίκτες του ο Μπάγεβιτς, ενόψει της αναμέτρησης με τη Χαλκηδόνα, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ο Σερβοέλληνας δήλωσε, στην ιστοσελίδα της ομάδας, χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας με τη Χαλκηδόνα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες με δεδομένο ότι ο αντίπαλός μας έχει δημιουργήσει από πέρυσι ένα ισχυρό σύνολο, ικανό να προκαλέσει προβλήματα σε οποιαδήποτε ομάδα. Επιστρέφοντας στους αγώνες του πρωταθλήματος θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας αφού δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες βαθμών και αποκλειστικός σκοπός μας είναι η νίκη. Για να πετύχουμε το στόχο μας θα πρέπει να παρουσιάσουμε στον αγωνιστικό χώρο τις δυνατότητές μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό». Στο μεταξύ, ο Γκαμπιριέλ Σούρερ τιμωρήθηκε με απλή επίπληξη για το περιστατικό με τον διαιτητή στο Μονακό και θα ενισχύσει τον Ολυμπιακό στον αγώνα με τη Μονακό στο «Καραϊσκάκη».

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Παρελθόν ο Πέτσε

Η κερκίδα μίλησε, η διοίκηση εισάκουσε και ο Κάρολ Πέτσε αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για τον Σλοβάκο προπονητή, πριν από την ήττα του Πανιωνίου από τη Νιούκαστλ, για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του UEFA. Και η ήττα από την αγγλική ομάδα αποτέλεσε τη.. σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι οπαδοί των «κυανέρυθρων» αποδοκίμασαν, την Πέμπτη, έντονα τον Πέτσε, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και μετά τη λήξη του και - ουσιαστικά - προανήγγειλαν την απόλυσή του.

Παρά ταύτα, η «κυανέρυθρη» διοίκηση, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τους φιλάθλους «για το δυναμικό "παρών" και την άψογη συμπεριφορά του στον αγώνα με τη Νιούκαστλ. Ευχή όλων είναι να συνεχίσουν να ενισχύουν - πάντα σε φίλαθλα πλαίσια - την αγαπημένη μας ομάδα και στους αγώνες πρωταθλήματος, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση της Κυριακής με τον Ιωνικό».

Ο Γιώργος Βαζάκας και ο Γιτζάκ Σουμ ακούγονται έντονα για διάδοχοι του Τσέχου τεχνικού.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας Τεχνολογίας, σε συνεργασία με τη Λέκτορα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαρία Σκουρολιάκου, δημιούργησαν δικτυακό τόπο με εκτενής πληροφορίες για το ντόπινγκ. Στη διεύθυνση http://www.ifet.gr/site doping/doping.htm οι ενδιαφερόμενοι - ειδικοί και μη - μπορούν να βρουν ενημέρωση για τη φαρμακοδιέγερση (τι είναι, γιατί χρησιμοποιείται, ποιες ουσίες απαγορεύονται, τι συνέπειες έχουν κλπ.). Επίσης υπάρχει υπηρεσία «ρωτήστε τον ειδικό», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στις απορίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ