ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Απαιτεί μέτρα ταχύτερης προσαρμογής...

Ανεπαρκή κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που προωθεί η κυβέρνηση για το 2005 και με την έκθεση για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της ευρωπαϊκής οικονομίας της περιόδου 2004-2006 ζητά τη λήψη νέων μέτρων. Ετσι, ενώ ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χ. Αλμούνια, δήλωσε χτες από το Στρασβούργο ότι «έχουμε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να μας παρουσιάσουν νέα μέτρα για την προσαρμογή και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, απέρριψε - στα λόγια - τις υποδείξεις της Κομισιόν, κάτι που προφανώς εντάσσεται στο μοίρασμα των ρόλων του «κακού» και του «καλού»! Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε: «Η πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2005 σε επίπεδα υψηλότερα του 3% δεν οδηγεί σε αναθεώρηση του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, ούτε σε αναθεώρηση της πολιτικής της».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Επιτροπής:

  • Αμφισβητεί ότι τα μέτρα που ενσωματώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους (προσχέδιο) θα οδηγήσουν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
  • Θεωρεί ότι οι μισθολογικές αυξήσεις για το 2004-2005, όπως προκύπτουν από τη διετή σύμβαση εργασίας, μπορεί να επηρεάσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας...
  • Επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής, από την οποία προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται από το 2000 σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αποδίδει τα υψηλά ελλείμματα της περιόδου αυτής, εν μέρει μόνο, σε παράγοντες που αφορούν αποκλειστικά το 2004, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι εκλογές. Κατά την Επιτροπή, το κύριο πρόβλημα αφορά τον αναποτελεσματικό έλεγχο των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, κλπ.). Φυσικά, πρόκειται για υποκρισία, δεδομένου ότι η ίδια η δημοσιονομική απογραφή εντοπίζει το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κυρίως στις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες.
  • Θεωρεί ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2005 στηρίζεται σε «ένα μάλλον αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο» και δεν υποδηλώνει σφικτή δημοσιονομική πολιτική και κρίνει «σημαντική» μεν, αλλά πιθανώς ανεπαρκή τη δημοσιονομική προσαρμογή που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι οποίες στηρίζονται «σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο»:

  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα από 5,5% το 2004 θα μειωθεί στο 3,6% το 2005 και στο 3% του ΑΕΠ το 2006 (η κυβέρνηση προβλέπει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού μείωση του ελλείμματος για το 2005 στο 2,8% του ΑΕΠ).
  • Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει το 2004 στο 112,2% του ΑΕΠ, για να μειωθεί οριακά το 2005 στο 111,9% και στο 110,2% το 2006.
  • Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3% το 2004 και στο 2,9% το 2005 και 2006.
  • Η ανεργία προβλέπεται να κινηθεί ανοδικά, από 8,5% το 2004 στο 9% το 2005 (προφανώς για την ανεργία χρησιμοποιεί τα παλιά στοιχεία, καθώς με τα νεότερα οι άνεργοι ξεπερνούν το 11% του εργατικού δυναμικού).
  • Το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8% το 2004, ενώ τη διετία 2005-2006 ο ρυθμός ανόδου θα υποχωρήσει στο 3,3%. Αντίθετα, η κυβέρνηση προβλέπει για το 2005 άνοδο 3,9%.

Επί της ουσίας, η Επιτροπή απαιτεί μέτρα, τόσο στο σκέλος των δαπανών (μείωση πρωτογενών δαπανών), όσο και στο σκέλος των εσόδων, προκειμένου να επέλθει ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επισπεύδει την αντιδασική λαίλαπα

Ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του δασονόμου του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έβγαλε εγκύκλιο εφαρμογής του!

Με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση ξεπουλήματος των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία καθιστά ακόμη πιο αντιδραστικό τον αντιδασικό νόμο 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, ενώ πριν από έναν περίπου χρόνο, είχε θέσει από το βήμα της Βουλής ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου, τον οποίο και είχε καταψηφίσει. Ομως, πλέον η ΝΔ είναι κυβέρνηση και δε δείχνει καθόλου διατεθειμένη να κλείσει τη «φάμπρικα» εκποίησης προς τα ιδιωτικά συμφέροντα, των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων που άνοιξαν οι προκάτοχοί της. Ετσι, χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, απέστειλε προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών, Οδηγία - Εγκύκλιο για την εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Φυσικά, και παραμένουν σε ισχύ όλες οι καταστροφικές διατάξεις του νόμου, όπως η αλλαγή του ορίου συγκόμωσης από το 15% στο 25%, και η έκταση τουλάχιστον των 3 στρεμμάτων, για να χαρακτηριστεί μία έκταση ως δασική. Υπενθυμίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πετάξει εκτός δασικής νομοθεσίας εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Παράλληλα, προστίθενται και άλλες επιπλέον και ακόμη πιο καταστροφικές διατάξεις, όπως η παράγραφος Ι' του άρθρου 1 της σχετικής εγκυκλίου, όπου καλούνται οι δασάρχες της χώρας να επανακρίνουν όλους τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων που έχουν κάνει έως σήμερα. Με την ίδια εγκύκλιο, (στο σημείο που αναφέρεται σε διαφορές ιδιωτών με το δημόσιο για εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες), καλούνται οι δασάρχες να επανεξετάζουν τα αιτήματα των ιδιωτών, με βάση τους ορισμούς του νέου νόμου 3208/2003. Δηλαδή, αν ο δασάρχης μιας περιοχής είχε κηρύξει αναδασωτέα μία έκταση βάσει του ορίου 15% συγκόμωσης που όριζε ο παλαιότερος νόμος, τώρα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις εισηγήσεις τους βάσει των ορίων που θέτει ο νέος νόμος. Η συγκεκριμένη παράγραφος ανατρέπει στην πράξη όλους τους δασικούς χάρτες που είχαν συνταχτεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ένα ακόμη οδυνηρό ολίσθημα της κυβέρνησης. Το αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανότατα το Φλεβάρη), θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσφυγή που κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, για να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος 3208/2003. Μήπως η κυβέρνηση με την «πρεμούρα» της να υλοποιήσει το νόμο, σκοπεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα προς το ΣτΕ, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις ...υποχρεώσεις της, απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους;

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κάντε πιο γρήγορα τις «αναδιαρθρώσεις»

Η Κομισιόν δεν περιορίζεται μόνο σε υποδείξεις για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση - υποτίθεται - του δημοσιονομικού προβλήματος. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας και την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ελλιπή εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων του 1998 σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας της Ελλάδας την περίοδο 2000-2003.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι σύμφωνα με τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (BEPGs), οι βασικές προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2003 ήταν η ανάπτυξη των κινήτρων στα φορολογικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, με στόχο την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και η μείωση του εργατικού κόστους, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που δεν έχουν να κάνουν με τους μισθούς.

Επιπλέον, προτεραιότητες αποτελούσαν η αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, προκειμένου οι διαφορετικού ύψους μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα και τις τοπικές συνθήκες και η ανάπτυξη ευελιξίας στην αγορά εργασίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και την αναθεώρηση των κανονισμών που αφορούν την αγορά εργασίας. Βάσει των εκθέσεων εφαρμογής, η Επιτροπή σημειώνει ότι την περίοδο 2000-2003 υπήρξε στην Ελλάδα μερική, αλλά όχι πλήρης εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων του 1988 σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και έγιναν βήματα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επίσης, όπως αναφέρει η Επιτροπή, σημειώθηκαν αλλαγές στο σύστημα φορολογικών ελαφρύνσεων (προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα ευελιξίας των εργαζομένων) και κάποια προώθηση της μερικής απασχόλησης.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέο δελτίο τιμών

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με τιμές σε 133 ιδιοσκευάσματα εξέδωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο δελτίο - το έκτο μέσα στο 2004 - περιλαμβάνονται νέα ιδιοσκευάσματα, νέες μορφές ή νέες συσκευασίες. Από αυτά, τα 84 είναι αντίγραφα και τα 49 πρωτότυπα.

Να υπενθυμίσουμε, στο μεταξύ, ότι εκκρεμούν μια σειρά από αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων. Αλλαγές, για τις οποίες κατά καιρούς έχει κάνει λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και που σε κάθε περίπτωση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα φέρουν αυξήσεις τιμών σε χιλιάδες σκευάσματα.

Από τη μεριά τους, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν δημοσιοποιήσει τις αξιώσεις τους για αυξήσεις τιμών, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κρατώντας ακόμα κλειστά τα χαρτιά της στις λεπτομέρειες, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ανατιμήσεις είναι ένα το κρατούμενο, με το πρόσχημα της στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ