ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διαπλεκόμενοι «αντιπερισπασμοί»

Το παραμύθι της «μάχης κατά των διαπλεκομένων» ανασύρει ο Κ. Καραμανλής κάθε φορά που έρχονται στην επιφάνεια τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές μάζες και φαίνεται πιο καθαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν τα λύνει, αλλά τα οξύνει.

Αυτό ακριβώς επιχείρησε και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, όπου ανέδειξε και πρόβαλε «προς τα έξω» τις επιθέσεις που δέχεται επειδή τάχα θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ενώ την ίδια στιγμή δε βρήκε τίποτα να πει για την ανεργία, την ακρίβεια, τη φτώχεια...

«Δεχόμαστε επιθέσεις, επειδή εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Οι επιθέσεις αυτές το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενταθούν και θα αφορούν πλέον και το πρόσωπό μου. Δε θα υποχωρήσω. H κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει σε εκείνους που στηρίζουν την αδιαφάνεια, την ευνοιοκρατία και τη διαπλοκή». Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητα απέναντι στη διαπλοκή, ενώ στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα προς τους «νταβατζήδες» των ΜΜΕ συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε σε άμυνα, εμείς ηγούμαστε των εξελίξεων και εμείς δημιουργούμε την ατζέντα».

Την επόμενη μέρα το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε και συμπλήρωσε τις διαρροές στα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής: «Θέλουμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο των προμηθευτών του Δημοσίου με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα αναλάβουμε σύντομα πρωτοβουλίες που θα έχουν ως αιχμή τις προμήθειες στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και στο χώρο της Υγείας», ήταν η «προσθήκη» ειδικά για τους τομείς της Υγείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής κατέφυγε στο άλλο μεγάλο παραμύθι, αυτό της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί συνέχεια και προέκταση της προεκλογικής δημαγωγίας του. Χαρακτηριστικές οι σχετικές αναφορές στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης: «Δεν μπορεί η χώρα να ζει ένα μύθο, δεν μπορούμε να εξαπατούμε τους πολίτες, οφείλουμε να πετύχουμε μια δημοσιονομική εξυγίανση», είπε, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δε θα καταφύγει «σε θεραπείες σοκ», αλλά θα προχωρήσει με μια τακτική ήπιας οικονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «δε θα υπάρξουν νέοι φόροι και δε θα περικοπούν εισοδήματα, διότι θα ήταν αδιανόητο», όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια να τα φορτώσουμε στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους»(!).

Νέα «επεισόδια»

Στο μεταξύ, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα «παίχτηκαν», μέσω των τηλεπαραθύρων νέα επεισόδια στο σίριαλ της διαπλοκής, ενώ συνεχίστηκε και ο δικομματικός χαρτοπόλεμος.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μαν. Κεφαλογιάννης, μιλώντας προχτές το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του «Αλφα», είπε ότι είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της εταιρίας «Αττική Οδός», Δ. Κούτρα, για το κόστος κατασκευής της ομώνυμης οδού. Ο υπουργός αφού υποστήριξε ότι «το έργο αντί 400 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, ξεπέρασε το 1,4 τρισ.», συνέχισε λέγοντας ότι «κανένας δε θα μας κλείσει το στόμα», γιατί «δε χρωστάμε σε κανέναν». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί ξανά σε «εθνικό εργολάβο, εθνικό τραπεζίτη και εθνικό προμηθευτή».

Η απάντηση ήρθε χτες από τα έντυπα του ομίλου Μπόμπολα. Το «Εθνος», αναφερόμενο στα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στο Πολιτικό Συμβούλιο, διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός «μέσω διαρροών ενοχοποιεί όποιον κάνει κριτική στην κυβέρνησή του!». Η άλλη εφημερίδα του ομίλου, η «Ημερησία», σχολιάζοντας την τηλε-μονομαχία Κεφαλογιάννη - Κούτρα διακρίνει «τηλεοπτικό Βατερλό» και «ατύχημα» Κεφαλογιάννη στην «Αττική οδό». Η ίδια εφημερίδα στο άρθρο της σημειώνει: «Χθες ολοκληρώθηκε το θέατρο του παραλόγου που ζούμε το τελευταίο διάστημα: Μια κυβέρνηση, συντηρητική και κατά τη δήλωσή της υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, επιτίθεται εναντίον επιχειρηματιών και σπιλώνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιήθηκαν στη χώρα μας, την Αττική οδό».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης προκάλεσε, εκ του ασφαλούς, την κυβέρνηση «να περάσει από τα λόγια στην πράξη», ενώ πατώντας στην καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, σημείωσε ότι «πολλά ακούμε, αλλά νομοσχέδια δε βλέπουμε».

«Διέλαθε της προσοχής του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ η σαφής κυβερνητική δέσμευση ότι, ως το τέλος του έτους, κατατίθεται στη Βουλή ο νέος νόμος για τον "βασικό μέτοχο"», ήρθε η απάντηση από τον Θ. Ρουσόπουλο.


Στο ΣτΕ προσέφυγε η «Ακτωρ»

Η Αττική Οδός όταν ήταν εργοτάξιο. Σήμερα, η κοινοπραξία με επικεφαλής τον «Ακτορα» εκμεταλλεύεται τον «ιδιωτικό» αυτό δρόμο, εισπράττοντας διόδια και, μάλιστα, υπέρογκα

Eurokinissi

Η Αττική Οδός όταν ήταν εργοτάξιο. Σήμερα, η κοινοπραξία με επικεφαλής τον «Ακτορα» εκμεταλλεύεται τον «ιδιωτικό» αυτό δρόμο, εισπράττοντας διόδια και, μάλιστα, υπέρογκα
Μετά την άρνηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρία του ομίλου Μπόμπολα «Ακτωρ», ο μεγαλοεπιχειρηματίας προσέφυγε, χτες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση.

Η κατασκευαστική εταιρία «Ακτωρ» ζητάει να ακυρωθεί και να ανασταλεί η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία δεν της χορηγήθηκε στις 12.10.2004 πιστοποιητικό διαφάνειας, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό ανάθεσης έργου του Οργανισμού «Αθήνα 2004». Με την προσφυγή η «Ακτωρ» ζητάει να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι για πρώτη φορά το ΕΣΡ υπό την προεδρία του Ι. Λασκαρίδη απέρριψε την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία «Ακτωρ», η οποία αναλαμβάνει μεγάλα έργα εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια το ΕΣΡ έχει εκδώσει 42 πιστοποιητικά διαφάνειας για την εν λόγω εταιρία, εκ των οποίων λιγότερα από 10 έχουν συζητηθεί στην Ολομέλειά του. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, τα τελευταία χρόνια το ΕΣΡ έχει εκδώσει 100 πιστοποιητικά για ισάριθμα έργα του δημοσίου.

Πάντως, στην προσφυγή της η εταιρία «Ακτωρ» ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία στο θέμα του ασυμβίβαστου και του βασικού μετόχου, ενώ προσπαθεί να απαντήσει και στα επιχειρήματα του ΕΣΡ για τη μη έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας.

Μάλιστα, η «Ακτωρ» αναφέρει ότι ο νόμος 3021/2002 για το ασυμβίβαστο μεταξύ μετόχου εταιρίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εργολήπτη δημοσίων έργων αντίκειται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, ενώ κάνει λόγο για «ελληνική πρωτοτυπία».

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο Μπόμπολας φτάνει στο σημείο να μιλάει για παραβίαση μιας σειράς συνταγματικών και νομοθετικών αρχών, όπως της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης, της ελεύθερης κυκλοφορίας, της αμεροληψίας κλπ. και ουσιαστικά ζητάει την πλήρη ασυδοσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακόμη, επισημαίνει ότι υπό το ίδιο καθεστώς έχουν εκδοθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεκάδες πιστοποιητικά διαφάνειας και ότι ο έλεγχος που έγινε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ βασίζεται σε καταγγελίες του προέδρου της εταιρίας «Μηχανική», Π. Εμφιετζόγλου.

Τέλος, στην προσφυγή η «Ακτωρ» αναφέρει ότι υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια του Λεων. Μπόμπολα (μεγαλομετόχου του «Ακτορα») έναντι του Γ. Μπόμπολα (μεγαλομετόχου του «Εθνους») και δε συντρέχει καμία ασυμβίβαστη ιδιότητα μεταξύ των δύο αυτών προσώπων!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ