ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βομβιστική επίθεση σε λεωφορεία των ΜΑΤ

Το σημείο όπου βρέθηκαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού

Eurokinissi

Το σημείο όπου βρέθηκαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού
Με μια βόμβα που... ήρθε από τα παλιά, η λεγόμενη τρομοκρατία έκανε χτες ...«βροντερή» εμφάνιση με βομβιστική επίθεση σε λεωφορεία των ΜΑΤ. Στο κλίμα του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας που εντάθηκαν με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το νέο τρομονόμο να είναι «επί θύραις» και τις κάμερες να παρακολουθούν το Λεκανοπέδιο, η χτεσινή βομβιστική ενέργεια προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Κι αυτό γιατί με το χτεσινό περιστατικό ...«επιβεβαιώνονται» οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που επανειλημμένα έχουν δηλώσει πως τα «απόνερα» της τρομοκρατίας «τραγουδούν» ακόμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προηγούμενη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πάντα έκανε λόγο για υπολείμματα των τρομοκρατικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι οι φάκελοι μένουν ακόμα ανοιχτοί, στέλνοντας έτσι μηνύματα ότι οι διωκτικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση και έχουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Χτες, αυτός ο... έλεγχος έδειξε πως χάθηκε, αφού αυτοί που έδρασαν κινήθηκαν με τρόπο τέτοιο που ήθελαν να δείξουν πως μπορούν να δράσουν χρησιμοποιώντας 30 μέτρα καλώδιο αντί συστήματος τηλεχειρισμού σε σημείο όπου περιβάλλεται από στρατιωτικές μονάδες με 24ωρη φύλαξη από φαντάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η επίθεση...

Στις 07.05 δύο κλούβες των ΜΑΤ, ένα βαν της αστυνομίας και δύο μηχανές της ομάδας «Ζ» κινούνταν από την οδό Πειραιώς προς τις φυλακές Κορυδαλλού, για αλλαγή βάρδιας, διά μέσου της οδού Π. Ράλλη. Την ώρα που η πρώτη κλούβα πλησίαζε το τέλος της αερογέφυρας, μία έκρηξη σημειώθηκε στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Το ωστικό κύμα (λόγω των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, του σημείου που είχε τοποθετηθεί, αλλά και του αντίστοιχου που βρίσκονταν τα οχήματα της Αστυνομίας) ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς των αστυνομικών. Αμέσως, ο δρόμος έκλεισε και αξιωματικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών χτένισαν το χώρο στην αερογέφυρα, αλλά και στο αλσύλλιο που βρίσκεται από κάτω. Εκεί βρέθηκε ένα καλώδιο περίπου 30 μέτρων, που πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε για την ενεργοποίηση της βόμβας.

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Η επίθεση αυτή με το συγκεκριμένο στόχο έρχεται να ξυπνήσει μνήμες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπου σημειώθηκε και η τελευταία βομβιστική ενέργεια εναντίον κλούβας των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού είναι πρωτόγνωρη για τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόκειται για ερασιτεχνική δουλιά, με υλικά που χρησιμοποιούνται σε λατομεία. Πάντως, αυτό που προβληματίζει την Αντιτρομοκρατική είναι πως τα συγκεκριμένα δρομολόγια αλλάζουν κάθε τέσσερις μέρες, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν πως παρακολουθούσαν την πορεία των οχημάτων τουλάχιστον δύο μέρες.

Οι αξιωματικοί προσανατολίζονται προς τις νεοεμφανιζόμενες οργανώσεις, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας» (που είχε αναλάβει τις βομβιστικές ενέργειες στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και αυτή στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων το Σεπτέμβρη του 2003).

Αντιδράσεις

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για τη χτεσινή επίθεση κατά λεωφορείων των ΜΑΤ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος. Μάλιστα, τόνισε πως η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το αίσθημα ασφάλειας που απολαμβάνουν οι πολίτες και δε θα ανεχθεί προκλήσεις κατά της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, που πρόσθεσε πως οι «έρευνες των αρμόδιων αρχών πρέπει να οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών. Είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών, είναι θέμα δημοκρατίας». Τέλος, ο ΣΥΝ επισημαίνει πως προέχει η ηθική και πολιτική απομόνωση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας τέτοιων ενεργειών.

Ξαναστήνουν το φάντασμα της «τρομοκρατίας»

Ούτε «παραγγελία» να ήταν η χτεσινή επίθεση στις κλούβες των ΜΑΤ για τις δυνάμεις ασφάλειας και καταστολής. Την ώρα ακριβώς που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν έναν «εχθρό», για να δικαιολογήσουν την επιβολή των μηχανισμών παρακολούθησης των πολιτών και την εγκατάσταση των καμεροχαφιέδων, η χτεσινή καραμπινάτη προβοκάτσια ήρθε σαν από μηχανής θεός...

* * *

Την ώρα που είχαν «καθαρίσει», όπως διαβεβαίωναν, με την «εγχώρια τρομοκρατία» και κινδύνευε να ατονήσει η επαγρύπνηση των διωκτικών μηχανισμών, ήρθε το χτεσινό «χτύπημα», ξαναστήνοντας το φάντασμα της «τρομοκρατίας». Την ώρα που η Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με το χτεσινό (όλως συμπτωματικά...) δημοσίευμα των «Νέων», «ανοίγει ξανά τους φακέλους για "17 Ν" και "ΕΛΑ" και ψάχνει πάλι τον "παππού" της τρομοκρατίας», ήρθε η έκρηξη στον Ταύρο, για να δώσει «υπόσταση» στα αντιτρομοκρατικά σενάρια και σχέδια...

Από την άλλη, δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες από την προαναγγελία εκ μέρους του Κ. Καραμανλή ενός «νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη μεταολυμπιακή εποχή». Η πρωθυπουργική εξαγγελία «έπασχε» όμως στο ότι δεν «έδειχνε» κάποιον «εσωτερικό εχθρό». Ο Κ. Καραμανλής έθεσε στο στόχαστρο τη «διεθνή τρομοκρατία», αλλά η εσωτερική εξειδίκευσή της ήταν «απούσα», με δεδομένο ότι έχουν εξαρθρωθεί τα «εγχώρια παρακλάδια» της... Μετά το χτεσινό χτύπημα όμως, η Αντιτρομοκρατική και οι ξένοι «προϊστάμενοί» της αποκτούν αίφνης «αντικείμενο δράσης», ενώ δικαιολογούνται και τα πελώρια κονδύλια για την «ασφάλεια»...

* * *

Το βέβαιο είναι ότι η χτεσινή έκρηξη στον Ταύρο και κυρίως η «αξιοποίησή» της, στη συνέχεια, γεννά πλήθος ερωτημάτων και προκαλεί ποικίλους συνειρμούς... Είναι αλήθεια ότι μετά την πολυδιαφημισμένη «ασφαλή» διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, για την οποία πληρώσαμε «προστασία» πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στα συστήματα ασφαλείας της CIA, ήταν «αναγκαία» η ανανέωση της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Χτες βρήκαν ένα, κακοστημένο όμως, άλλοθι...


Π.Κ.

ΚΑΤ
«Εκαναν φτερά» 150.000 ευρώ

Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διενεργεί το Σώμα Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας, ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης του ΚΑΤ κατέθεσε μήνυση κατά συγκεκριμένου υπαλλήλου και κατά παντός υπευθύνου για την εξαφάνιση τουλάχιστον 150.000 ευρώ απ' το ταμείο του νοσοκομείου.

Το ΚΑΤ ενημερώθηκε απ' την τοπική εφορία ότι δεν μπορούσε για το μήνα Οκτώβριο να πάρει φορολογική ενημερότητα, επειδή δεν είχαν καταβληθεί οι εισφορές στο ΙΚΑ. Μετά από έρευνα των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας διαπιστώθηκε ότι έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 150.000 ευρώ. Οι υποψίες στρέφονται κατά συγκεκριμένου υπαλλήλου που τις τελευταίες μέρες ήταν σε άδεια και έχει εξαφανιστεί απ' την οικογένειά του.

«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Αναβλήθηκε η συζήτηση για την πτώχευση

Η απουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» από το Πρωτοδικείο οδήγησε σε νέα αναβολή της συζήτησης του αιτήματος που έχει υποβάλει η εταιρία να κηρυχτεί σε πτώχευση. Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 10 Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων του σεισμού του 1999 που ζητούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να δικαιωθούν.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Επεισόδια μετά από αθωωτική απόφαση

Σε ρινγκ μετατράπηκε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όταν ανακοινώθηκε η αθωωτική απόφαση για τους γιατρούς και νοσηλευτές που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο της 37χρονης Κλιμεντίνης Μακρή, κατά τη διάρκεια τοκετού του τρίτου παιδιού της, το Δεκέμβρη του 1999 στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Οι συγγενείς της Κλ. Μακρή επιτέθηκαν πετώντας μπουκάλια με νερό στο γυναικολόγο Μιχάλη Αβετάγγελο, στο νοσηλευτή Ιωάννη Ζουγκανάρο και στις μαίες Θεοδώρα Τικερίδου και Ανδρονίκη Κάτσιου και στους δικηγόρους τους αμέσως μετά την αποχώρηση των δικαστών από την αίθουσα. Οι παριστάμενοι αστυνομικοί δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν την κατάσταση και γρήγορα ο χώρος μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με συμπλοκές μεταξύ των συγγενών των κατηγορούμενων και των συγγενών της 37χρονης.

Η τάξη αποκαταστάθηκε ύστερα από ένα τέταρτο με την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Ενα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ