ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μην περάσει το συνδικαλιστικό πραξικόπημα...

... με το οργανωτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
Οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) το σχεδίαζαν εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε τόσο, είτε στις ΓΣ των Προέδρων, είτε των ΕΛΜΕ, έβαζαν ζήτημα οργανωτικών αλλαγών στο καταστατικό της ΟΛΜΕ, εξαιτίας του ότι, αρκετές φορές, άλλα εισηγούνταν σαν ΔΣ και άλλα τους έβγαιναν από τις Γενικές Συνελεύσεις, όπως π.χ. με την επετηρίδα.

Η κυριαρχία, βέβαια, των δυνάμεων του συμβιβασμού και της υποταγής, εδώ και αρκετά χρόνια, στο χώρο της ΟΛΜΕ, είχε σαν συνέπεια να διολισθαίνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό, οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας, στη λογική της κυρίαρχης ιδεολογίας... Ετσι πρότειναν το εξεταστικό σύστημα του Αρσένη, που εφαρμόστηκε μετά, «έφαγαν» την επετηρίδα σαν αίτημα (παρά το ότι ήταν απόφαση ΓΣ Προέδρων) και πρότειναν ό,τι πιο απίθανο μπορούσαν να σκεφτούν, εξαφάνισαν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση από τα εισηγητικά τους κείμενα, στη βάση ενός ψευτοαντικυβερνητισμού και ενός θολού αντι - νεοφιλελευθερισμού.

Μετά από μια πορεία υπονομευτικής δουλιάς και ακούραστης προσπάθειας για την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος των καθηγητών, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και υποταγμένου συνδικαλισμού έκριναν ότι ήρθε η ώρα. Ο,τι αντιστέκεται, ό,τι ξεχωρίζει, θα χωθεί, μέσα από καταστατικές αλλαγές, στο βούρκο της συναίνεσης. Σκιρτήματα αντίστασης, όπου υπάρχουν, θα προσπαθήσουν να τα εξαφανίσουν.

Αποφάσισαν λοιπόν, η πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ (αποδεικνύοντας πως όταν επαναστατούν για τα «πράσινα» παιδιά και φωνασκούν, ο μοναδικός λόγος είναι γιατί τους πήραν τις καρέκλες τα «γαλάζια» παιδιά), με την ανοχή - συνενοχή της ΑΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και την έμμεση αποδοχή των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, να αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα και δυνατότητα της βάσης να έχει άποψη και να μπορεί να ανατρέπει τις αποφάσεις τους. Να υπονομεύσουν ακόμη πιο ανοιχτά και ξεδιάντροπα τις μαζικές διαδικασίες, τις ΓΣ, να αφυδατώσουν, όσο περνά από το χέρι τους, το συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας γραφειοκρατικές δομές ενσωμάτωσης, πλήρως ελεγχόμενες.

Γι' αυτό αποφάσισαν, αντικαταστατικά, να προκηρύξουν Καταστατικό Συνέδριο αρχές Δεκέμβρη του 2004, γιατί ξέρουν καλά πως ούτε από ΓΣ Προέδρων, ούτε από το 12ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, που θα γίνει τον Ιούνη, τους «βγαίνουν» οι καταστατικές αλλαγές.

Προς το παρόν λένε και κάποιες σκέψεις τους για το σαράκι που τους τρώει τόσα χρόνια:

  • Δεν μπορούν «ολιγομελείς» ΓΣ ΕΛΜΕ να παίρνουν αποφάσεις. Θα πρέπει να ψηφίζει το 25% των εγγεγραμμένων μελών, ειδάλλως θα είναι άκυρη η απόφαση. Ενώ το ΔΣ (οι 11) της ΟΛΜΕ θα μπορούν να αποφασίζουν για 2 χρόνια, αφού ο «λαός» (κλάδος) τους εξέλεξε. Είναι εμφανής η αστική λογική που λέει πως «κάθε τέσσερα χρόνια θα μας ψηφίζετε και ό,τι πούμε και ό,τι κάνουμε θα είναι σωστό μέχρι να σας εξαναγκάσουμε ξανά να ψηφίσετε τον όποιο εκλεκτό μας». Θυμίζουν επίσης το περίφημο άρθρο 4 του 1985 και το πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ.
  • Να φτιάξουμε, λένε, και ένα Γενικό Συμβούλιο από 45 αντιπροσώπους που, μαζί με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα παίρνει τις αποφάσεις, όπως και το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Αυτοί «θα εκφράζουν και τη βάση». Κάθε 2 - 3 χρόνια, μέχρι το επόμενο Συνέδριο. Μαζί και με τους Προέδρους των ΕΛΜΕ (όταν και αν έχουν απόφαση σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια), θα βγάζουν αποφάσεις και θα τις υλοποιούν όπως... η ΑΔΕΔΥ.

Στο παιχνίδι που «στήνεται» σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος οι ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ δεν είναι μόνες τους. Η μεν ΑΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι γνωστό ότι φλερτάρει με οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές, ως μόνιμο και ενεργό μέλος της πλειοψηφίας, αλλά και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με το άγχος της έδρας, «κλείνουν το μάτι» στην πλειοψηφία για αλλαγές, όπως η διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΔΣ. Γι' αυτό και στο κείμενο της παραίτησης του εκπροσώπου τους από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τον Ιούνη, ανοίγεται το θέμα της οργανωτικής δομής.

Οσο μας αφορά, δηλώνουμε καθαρά ότι το συνδικαλιστικό πραξικόπημα δε θα περάσει, παρά το ότι προσπαθούν να το εμφανίσουν ως απλή διαχείριση αποφάσεων του προηγούμενου Συνεδρίου.

Μόνο με την εκδήλωση των προθέσεων αποκαλύπτεται πως στόχος είναι το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, η υπονόμευσή του, η αδρανοποίηση της βάσης, το φίμωμά της. Είναι σίγουρο πως το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό, αλλά πολιτικό και συνδικαλιστικό. Είναι πρόβλημα γραμμής. Οσο θα κυριαρχεί η γραμμή της ενσωμάτωσης η κατάσταση θα χειροτερεύει. Απαιτείται τώρα αλλαγή των συσχετισμών, ενίσχυση της ταξικής αντίληψης, πέρασμα της πρωτοβουλίας στη βάση. Με συγκρότηση επιτροπών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών παντού, με ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης, να ισχυροποιήσουμε το ταξικό κέντρο οργάνωσης του αγώνα, σε αντιπαράθεση με τη γραμμή του συμβιβασμού, να προτάξουμε στόχους και αιτήματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να ματαιώσουμε τα σχέδια ύπνωσης και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος που απεργάζονται.

Γιατί το κύριο σήμερα είναι η ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Το κρίσιμο και πρωταρχικό ζήτημα είναι η ύπαρξη ενός δυνατού, μαζικού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Απαιτείται λοιπόν, και στις εκλογές για ΔΣ, αλλά και στις εκλογές για αιρετούς, να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική, να μπουν στη γωνία οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί υπέρ της ταξικής γραμμής, να ψηφιστούν μαζικά τα ταξικά ψηφοδέλτιά μας.


Κώστας ΣΜΠΟΝΙΑΣ
Μέλος της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ