ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Γιαπί το γιαπί η οργάνωση της απεργίας

Πλατιά υποστήριξη από μαζικούς φορείς και οργανώσεις στον αγώνα του κλάδου

Με όλες τις δυνάμεις και με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, προχωρούν αποφασιστικά οι οικοδόμοι όλης της χώρας στην πανελλαδική 24ωρη απεργία του κλάδου στις 10 Νοέμβρη, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους. Με καθημερινές εξορμήσεις, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου αλωνίζουν στα γιαπιά, στα εργοτάξια και οικοδόμο τον οικοδόμο προετοιμάζουν και οργανώνουν την απεργία, αλλά και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με κεντρική στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, καθώς δεν περιορίζεται στα πλαίσια του κλάδου, αλλά αφορά συνολικά στα προβλήματα της εργατικής τάξης, απαντάει στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες τους. Ετσι, το ευρύ αυτό διεκδικητικό πλαίσιο μετατρέπει την απεργία σε υπόθεση όλων και σε βήμα, για να δοθεί ενιαία ταξική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Η πανοικοδομική απεργία μπορεί και πρέπει να γίνει εφαλτήριο νέων πιο δυναμικών αγώνων.

Η απεργία στηρίζεται και από άλλους κλάδους εργαζομένων και λαϊκά στρώματα με αποφάσεις στήριξης που παίρνουν μαζικοί φορείς, σύλλογοι γυναικών, μαθητών, γονέων, επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα που δρομολογούνται από σωματεία και εργατικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, αποφάσεις κήρυξης απεργίας για εκείνη την ημέρα έχουν πάρει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές), η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Ταυτόχρονα, αποφάσεις και καλέσματα για στήριξη και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν πάρει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η ΟΓΕ, το Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας και η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας.

Τη στήριξή της στην απεργία των οικοδόμων δηλώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και καλεί τους βιοτέχνες της οικοδομής να συντονίσουν τα βήματά τους εκείνη την ημέρα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλοκατασκευαστές, βασικό στήριγμα της σημερινής πολιτικής εξουσίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Αποφασισμένοι να καταστήσουν την απεργία της 10ης Νοέμβρη σταθμό στον ταξικό αγώνα και εφαλτήριο νέων δυναμικών κινητοποιήσεων, οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης δίνουν τη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Τα μηνύματα που φτάνουν από τις καθημερινές εξορμήσεις στα γιαπιά και τα μεγάλα εργοτάξια δείχνουν ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι, σαν αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έγιναν αιτία να συσσωρευτεί η αγανάκτηση και μετατρέπουν την απεργιακή απάντηση σε καθολικό αίτημα των εργαζομένων του κλάδου.

Στη Θεσσαλονίκη, με προκηρύξεις στα ελληνικά και τα αλβανικά, οι οικοδόμοι συνδικαλιστές και μέλη του Συνδικάτου πραγματοποιούν εξορμήσεις απ' άκρη σ' άκρη της πόλης, καλώντας στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο. Ηδη, έχουν καλυφθεί οι συμβατικές οικοδομές και τα εργοτάξια σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα παίρνουν σειρά η Ιωνία, το Κορδελιό, ο Εύοσμος και οι άλλες περιοχές στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μέχρι την τελευταία μέρα, οι εξορμήσεις και οι περιοδείες θα είναι αδιάκοπες, με τους οικοδόμους να ετοιμάζονται να δώσουν με επιτυχία και τη μάχη της περιφρούρησης τη μέρα της απεργίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η μάχη της απεργίας δίνεται με περιοδείες συνδικαλιστών στους χώρους δουλιάς, όπως και στους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στο νομό Κοζάνης, τα 7 παραρτήματα του Συνδικάτου πραγματοποιούν απεργιακές συνέλευσης το ένα μετά το άλλο, παράλληλα με τις εξορμήσεις στα μεγάλα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού και του φράγματος του Ιλαρίωνα. Τα αιτήματα των εργαζομένων βρίσκουν ανταπόκριση σε πλατιές λαϊκές μάζες και συσπειρώνουν και εργαζόμενους άλλων κλάδων, που σπεύδουν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους με ψηφίσματα και αποφάσεις συνδικάτων και πρωτοβάθμιων σωματείων.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ
Ζητούν μετατροπή των συμβάσεων

Τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και την ένταξή τους στο ΠΔ 164/2004 ζητούν οι σχολικοί τροχονόμοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σύμφωνα με το σύλλογο, οι σχολικοί τροχονόμοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο ΠΔ 14/2004, όμως σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, γιατί μέχρι αρχές Δεκέμβρη πρέπει να έχουν συνταχθεί οι φάκελοί τους για τη μονιμοποίησή τους. Ο Σύλλογος πραγματοποιεί γενική συνέλευση την προσεχή Κυριακή, 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών.

Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!

Κόντρα στα ρατσιστικά αντανακλαστικά που έντεχνα καλλιεργεί η κυρίαρχη πολιτική με στόχο να υπονομεύσει την ίδια την ενότητα της εργατικής τάξης, αλλά και κόντρα στην αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει καθημερινά με τη δράση του ότι Ελληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, τους ενώνουν πολλά. Και πάνω απ' όλα η καταλήστευση της εργατικής τους δύναμης από τους κεφαλαιοκράτες που διψάνε για περισσότερα κέρδη, η υπερεκμετάλλευση και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, που δε γνωρίζουν πατρίδα, θρησκεία, χρώμα και φυλή.

Την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, Ελληνες και ξένοι εργάτες βρέθηκαν για μια ακόμη φορά δίπλα δίπλα. Αυτή τη φορά, όχι στην «αλυσίδα» μιας διαδήλωσης, αλλά σε μια ζεστή εκδήλωση, που διοργάνωσε στο ΕΚΘ η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ για τους οικονομικούς μετανάστες. Την «Οδύσσεια» των αλλοδαπών εργαζόμενων, που αναζήτησαν στη χώρα μας ένα καλύτερο αύριο ύστερα από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τις ληστρικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, περιέγραψε στο χαιρετισμό του ο Ντίνε Ανκελ, μετανάστης από την Αλβανία. Ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, μιλώντας στην εκδήλωση, κάλεσε τους οικονομικούς μετανάστες να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων και του Μετώπου, ώστε από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους να δυναμώσουν τους ταξικούς αγώνες, «για να φέρουμε πιο κοντά το κοινό μέλλον για όλους τους εργάτες, χωρίς εκμετάλλευση και καπιταλιστική καταπίεση». Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Ψωμί και τριαντάφυλλα» του Κεν Λόουντς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την απεργία του κλάδου

Πραγματοποιείται σήμερα η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Αττικής, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της 48ωρης απεργίας στις 11 και 12 Νοέμβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Λογιστών και ώρα 6 το απόγευμα (Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο). Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη των ΔΣ των σωματείων της Αττικής και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη για την προβολή ενός ταξικού διεκδικητικού πλαισίου για την απεργία, που να καλύπτει τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην προσυγκέντρωση που οργανώνει την πρώτη ημέρα της απεργίας, στην πλατεία Βάθης, στις 9.30 το πρωί.

Η Συντονιστική, με ανακοίνωσή τους, αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία τη στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετατρέψει τους ΟΤΑ σε εργαλείο προώθησης των πιο αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Να καταγγείλουν τους εκλεγμένους από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ δημάρχους, που τόσα χρόνια κάνουν τις πλάτες σ' αυτές τις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές. Ακόμα, να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) - που υπονόμευσαν τους προηγούμενους αγώνες του κλάδου - και τις «Συσπειρώσεις», που δηλώνουν ότι ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για αγώνες.

Η Συντονιστική τονίζει ότι το ΠΑΜΕ, όπως κάθε φορά, θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την επιτυχία της απεργίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες), δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία, ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, άμεσο «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ