ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τρία μέτωπα αγώνα «ανοιχτά»!

Εργάτες κι αγρότες μαζί στην πάλη για να μη «φύγει» η «Φρόζα» από τη Λάρισα και για να προχωρήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Συνεχίζεται η μάχη των εργαζομένων στην Περιφερειακή Οδό Βόλου

Απεργία πείνας εργαζομένων στην Περιφερειακή Οδό Βόλου

Eurokinissi

Απεργία πείνας εργαζομένων στην Περιφερειακή Οδό Βόλου
Υπό τη συνεχή απειλή να βρεθούν στην ανεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, καθώς, το τελευταίο διάστημα, έχουμε απανωτές απολύσεις, ενώ συνεχίζεται το κλείσιμο επιχειρήσεων, ή η μεταφορά τους σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σε κατασκευαστικές εταιρίες, πολλές από τις οποίες είτε καθυστερούν πολύ τις πληρωμές, ή και δεν πληρώνουν καθόλου τους εργαζόμενους. Να σημειώσουμε ότι κάποιες απ' αυτές τις «εταιρίες - μπαταχτσήδες» είχαν αναλάβει Ολυμπιακά έργα κι είχαν «ζορίσει» στο έπακρον τους εργάτες, προκειμένου να είναι έτοιμα τα έργα στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι απολύσεις «καλά κρατούν» στη Θεσσαλία και είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ, από την αρχή του έτους, μέχρι τον περασμένο Αύγουστο - σε διάστημα 8 μηνών - από επιχειρήσεις της Λάρισας απολύθηκαν 10.064 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να «μακραίνει» συνεχώς, η τεράστια «ουρά» της ανεργίας που απλώνεται στην περιοχή.

Σειρά της «Φρόζα»;

Με την αγωνία αν αύριο θα έχουν δουλιά ζουν, αυτές τις μέρες, οι 30 μόνιμοι και οι 280 εποχιακοί εργαζόμενοι του εργοστασίου επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων «Φρόζα» στη Λάρισα, καθώς «οργιάζουν» οι φήμες ότι κλείνει και μεταφέρεται στη Βουλγαρία. Η «Μπαρμπαστάθης - Γενική Τροφίμων ΑΕ» (Ομιλος «Δέλτα»), στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο, έχει ανακοινώσει ότι, από τις αρχές του 2005, θα λειτουργήσει παραγωγική μονάδα στη γειτονική χώρα, στην οποία αναμένεται να ενταχθεί και η «Φρόζα».

Το γεγονός ότι, πριν λίγες μέρες, η επιχείρηση έδιωξε δυο από τους μόνιμους υπαλλήλους της και σε συνδυασμό με την απόφαση της επιχείρησης να μην παραλάβει φέτος φρούτα και να μην εγγυάται ότι θα τηρήσει τη συμφωνία για την παραλαβή λαχανικών - αρακά, μπάμιες, φασολάκια, μπρόκολα - δημιουργούν ανησυχίες και φόβους στους εργαζόμενους του εργοστασίου και στους αγρότες της περιοχής, που παραδίνουν στη «Φρόζα» τα προϊόντα τους. Και επειδή η έκφραση ανησυχιών και φόβων δεν αρκεί για να αποτραπεί το «κακό», το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, διοργάνωσαν συγκέντρωση εργαζομένων και παραγωγών, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα και επισημάνθηκε η ανάγκη κοινής αγωνιστικής δράσης.

Μέτωπο κατά Μπαλάφα - κυβέρνησης

Στην ανεργία βρίσκονται, εδώ και δυόμισι μήνες, οι 200, περίπου εργαζόμενοι στο έργο της Περιφερειακής Οδού Βόλου. Ο εργολάβος Κ. Μπαλάφας, αφού τους «ζόρισε» πολύ για να προλάβει να «παραδώσει» το τμήμα του δρόμου μέχρι το Πανθεσσαλικό Στάδιο, πριν ξεκινήσουν εκεί οι Ολυμπιακοί αγώνες ποδοσφαίρου, τους ανακοίνωσε ότι «η δουλιά σταματάει», χωρίς να τους πει πότε και αν θα ξαναδουλέψουν. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν τους πληρώνει κι έφτασε να τους χρωστάει τα δεδουλευμένα τριών μηνών, καθώς και τις υπερωρίες που έκαναν, τις άδειες, τα επιδόματα αδειών κ.ά.

Οι εργαζόμενοι βγήκαν στον αγώνα, διεκδικώντας ό,τι δικαιούνται, αλλά μέχρι στιγμής ο εργολάβος - στηριζόμενος στην ανοχή των κυβερνώντων κι εκμεταλλευόμενος τη συμβιβαστική στάση του Εργατικού Κέντρου Βόλου - συνεχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτος στις πιέσεις και προκλητικός στην παρανομία του.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι, έχοντας την ενεργή συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ, συνεχίζουν την πάλη τους, με καταλήψεις του περιφερειακού δρόμου και καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Νομαρχίας, ενώ τέσσερις συνάδελφοί τους κάνουν απεργία πείνας. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν τίποτα λιγότερο από όσα δικαιούνται κι αυτό ακριβώς θέλησαν να δείξουν μη αποδεχόμενοι τα «ψίχουλα» που τους πρόσφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, προκειμένου να τους «δελεάσει» για να σταματήσουν τον αγώνα και να περιμένουν πότε κι αν ευαρεστηθεί ο Μπαλάφας να τους δώσει τα χρωστούμενα.

Ψηλά, στη Δρακότρυπα, που στρίβει ο Αχελώος

Το ρίγος που προκαλεί στη ραχοκοκαλιά ο φόβος της επικείμενης ανεργίας ένιωσαν οι 200, περίπου, εργαζόμενοι στα έργα εκτροπής του Αχελώου στη Δρακότρυπα, οι οποίοι βρέθηκαν, την προηγούμενη βδομάδα, σε αναγκαστική άδεια, ενώ 16 απ' αυτούς έχουν ήδη απολυθεί. Το έργο σταμάτησε, επειδή η εταιρία «ΙΜΠΡΕΤΖΙΛΟ» που το κατασκευάζει έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Μάρτη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παίρνει μέτρα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ενέκριναν νέα χρηματοδότηση, ώστε να συνεχιστεί το έργο.

Χτες, οι 180 εργαζόμενοι, που ήταν σε αναγκαστική άδεια, πήγαν πάλι για δουλιά, αλλά δεν ησύχασαν, καθώς ουδείς εγγυάται ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ είναι γνωστό ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες έχουν πολλές φορές αθετήσει τις υποσχέσεις και ξεχάσει τις δεσμεύσεις τους για τον Αχελώο. Αλλωστε, από το 2002 έχουν σταματήσει τα έργα στο φράγμα της Συκιάς - λόγων των γνωστών αιτιάσεων «οικολόγων» κι άλλων «καλοθελητών» - κι ακόμα δε βρέθηκε τρόπος να ξανακινήσουν...

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων Αθήνας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του σωματείου απευθύνει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της Αθήνας, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη, 2ος όροφος).

Η συμμετοχή όλων στη γενική συνέλευση, σημειώνει στο κάλεσμα, είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο, την οργάνωση της δράσης του σωματείου και το συντονισμό με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς. Για να οικοδομήσουν την αγωνιστική ενότητα, να αντισταθούν αποτελεσματικά στην αντιλαϊκή πολιτική και την εργοδοτική αυθαιρεσία.


ΠΑΣΟΚ
Εμπαιγμός και υποκρισία

Συνεχίζοντας να συντηρούν την επιχείρηση κοροϊδίας και εμπαιγμού σε βάρος των ναυτεργατών, χτες 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τη στάση που κράτησε απέναντι στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύπανση της θάλασσας.

Την ίδια στιγμή που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο και τούμπαλιν σήμερα, εξασφαλίζεται χρόνια η εφοπλιστική ασυδοσία και αντιμετωπίζονται οι ναυτεργάτες σαν εξιλαστήρια θύματα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εντελώς προκλητικά ανέφεραν ότι «με την άρνηση της χώρας απέναντι στις προτάσεις της ΕΕ δημιουργήθηκε η εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη ότι ταυτίζεται με τις επιδιώξεις εκείνων που ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα συνεχίζουν να ρυπαίνουν τις θάλασσες».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν ταυτίσει άρρηκτα την πολιτική τους με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά σήμερα επιχειρώντας να ρίξουν «στάχτη» στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και ενώ συνεχίζουν να στηρίζουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, εγκαλούν την κυβέρνηση που άσκησε βέτο για να προασπίσει τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι και με τις νέες προτάσεις της ΕΕ οι: α) Ευθύνες για τα ατυχήματα φορτώνονται στα μέλη του πληρώματος, β) διαιωνίζεται η εφοπλιστική ασυδοσία γ) μένουν στο απυρόβλητο ασφαλιστικές εταιρίες, νηογνώμονες, ναυλωτές.

Απεργία στην Εθνική Τράπεζα

Με αρκετά υψηλά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα που διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», σχεδόν 1.500 εργαζομένων και που η πρώτη μέρα εφαρμογής του ήταν η χτεσινή.

Χτες σε συνάντηση της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων με τη διοίκηση της Τράπεζας η τελευταία δε φάνηκε διατεθειμένη να ικανοποιήσει ούτε ακόμα και αυτά τα αιτήματα που θέτει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία για την Επιχειρησιακή Σύμβαση και που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Από τη μεριά τους, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις η ΕΣΑΚ Εθνικής καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, των εθελούσιων εξόδων, του χτυπήματος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου για να καθορίσει την παραπέρα στάση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ