ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Διαγκωνισμός ... παροχών προς το κεφάλαιο

Οι υποσχέσεις προς τα λαϊκά στρώματα ετεροχρονίζονται για το μέλλον, έως ότου δημιουργηθεί σταθερή βάση στα δημόσια οικονομικά...

Την παροχή νέων προκλητικών φορολογικών και άλλων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, στη λογική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Οσο για τις παροχές-ψιχία που είχε τάξει προεκλογικά το κόμμα της ΝΔ σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αυτές ετεροχρονίζονται, έως ότου δημιουργηθεί «μια σταθερή οικονομική βάση που θα επιτρέψει τη σταδιακή αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών προς την κατεύθυνση ανάδειξης του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους». Ο εμπαιγμός στην αποκορύφωσή του!

Αν και στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το δημοσιονομικό - μαζί με την ανταγωνιστικότητα - το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας, δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις εξαγγελίες του για χορήγηση νέων παροχών και προνομίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, που μαζί με το αναπτυξιακό, όπως είπε, θα κατατεθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ από 35% το 2004, σε 32% για τα κέρδη του 2005, σε 29% για τα κέρδη του 2006 και σε 25% για τα κέρδη του 2007
  • Μικρότερης έκτασης μείωση της φορολογίας, κατά 5 μονάδες σε βάθος τριετίας, από 25% σήμερα στο 20%, για τις Ομόρρυθμες και τις Προσωπικές Εταιρίες, χωρίς όμως να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
  • Μείωση κατά 2 μονάδες (1% το 2005 και 1% το 2006) του ανώτερου συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων, ο οποίος από 40% σήμερα μειώνεται σταδιακά στο 39% και στο 38%
  • Αύξηση, το 2006, στο αφορολόγητο όριο από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους
  • Μικρής σημασίας αλλαγές θα επέλθουν στις εκπτώσεις στις ιατρικές δαπάνες και στους τόκους των στεγαστικών δανείων, οι οποίες κουτσουρεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, το ποσοστό έκπτωσης από το φόρο αυξάνεται από 15% σε 20%
  • Καταργείται το τέλος χαρτοσήμου στα καθαρά κέρδη
  • Παρέχεται φορολογική έκπτωση στη δαπάνη για την αγορά μεικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων εσωτερικού, ενώ μειώνεται στο μισό ο φόρος για τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, από 0,3% στο 0,15%.

Νέα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις προβλέπονται και με τον αναπτυξιακό νόμο. Οπως ανέφερε ο υπουργός:

  • Προσαυξάνεται κατά 5% η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις Βιομηχανικές Περιοχές
  • Κατά 5% προσαυξάνεται επίσης και η επιχορήγηση για απασχόληση (επιχορήγηση προσλήψεων)
  • Διευρύνονται οι κατηγορίες των υπαγόμενων επενδύσεων, καθώς θα επιχορηγούνται πλέον και επενδύσεις στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και στο εμπόριο
  • Οι επενδύσεις που θα επιχορηγούνται διακρίνονται σε 7 κατηγορίες και τα κίνητρα θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία. Προβλέπονται επίσης συνδυασμοί ενισχύσεων, ενώ η υπαγωγή των επιχειρήσεων στα αναπτυξιακά κίνητρα θα γίνεται με το σύστημα της μοριοδότησης.
Ο Γ. Παπαθανασίου

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, στην κατεύθυνση δηλαδή της ενίσχυσης των εκπροσώπων του κεφαλαίου, κινήθηκε με την ομιλία του στο ίδιο συνέδριο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο Γ. Παπαθανασίου έκανε λόγο για «θαρραλέες πολιτικές», όχι όμως για τη στήριξη των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν καθημερινά το δυσβάσταχτο φάσμα της ακρίβειας. Το θάρρος του υφυπουργού εξαντλείται προκειμένου να διαμορφωθεί ένα «γόνιμο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον», το οποίο θεωρεί απαραίτητο για να ενισχυθεί η «επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα» που είναι πολύ χαμηλή.

Πρώην επιχειρηματίας και ο ίδιος, αναφέρθηκε με άνεση σε απόψεις, όπως ότι «η βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Αυτόν ακριβώς τον μονόδρομο καλούμαστε να περπατήσουμε όλοι μαζί». Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης στην αγορά και αυτά που θα λάβει, όπως, για παράδειγμα, για τις αλλαγές του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που η κυβέρνηση επιθυμεί να διευρυνθεί αποδεχόμενη τη λογική των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόσθεσε ότι από το Μάρτη έχουν διενεργηθεί 28.000 έλεγχοι για την τήρηση των αγορανομικών διατάξεων. Ελεγχοι που στην πράξη ουδόλως ανακούφισαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα κίνητρα δε σημαίνουν ανάπτυξη!

Ανακοίνωση των ΝΕ Δράμας και Καβάλας, με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νομούς

Να προσανατολίσουν τον αγώνα τους στην κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και όχι την εξασφάλιση νέων προνομίων για το κεφάλαιο, καλούν τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους εμπόρους και αγρότες των δύο νομών, οι ΝΕ Δράμας και Καβάλας του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν για αύριο, Τετάρτη, οι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Επιμελητήρια, με μοναδικό αίτημα την ένταξη των δύο νομών στη Δ΄ Ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση του συντονιστικού οργάνου των φορέων, αύριο Τετάρτη, 3 Νοέμβρη, θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, οι υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται κλιμάκωση των δράσεων.

Οι ΝΕ Δράμας και Καβάλας του ΚΚΕ, προειδοποιούν το λαό πως το αίτημα της ένταξης στη Δ΄ Ζώνη δεν απαντά στο πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανέχειας, στην εξόντωση των μικρομεσαίων εμπόρων και αγροτών. Πρόκειται για πολιτική που δοκιμάστηκε και έφερε θετικά αποτελέσματα μόνο στις τσέπες των βιομηχάνων και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως οι τοπικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή και στις τοπικές κοινωνίες, όλα αυτά τα χρόνια συνηγορούσαν και στήριζαν αυτήν την πολιτική, που έχει καταδικάσει σε μαρασμό την περιοχή και τους κατοίκους της.

Οι ΝΕ Καβάλας και Δράμας του ΚΚΕ καλούν το λαό να κάνει υπόθεση της πάλης του την πρόταση του Κόμματος για ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, θα σέβεται το περιβάλλον, που θα αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.

Ετοιμος ο φορολογικός νόμος

Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος στις δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είπε πως «δε θα αλλάξει τίποτα στο ζήτημα των τεκμηρίων των αυτοκινήτων». Είναι φανερό πως το κύριο ζήτημα δε βρίσκεται στα «τεκμήρια των αυτοκινήτων», αλλά στη συνολική φορολογική πολιτική που σκοπεύει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για την ερχόμενη τριετία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις θα αφορά στο σύνολο των κερδών τους και όχι μόνο στα αδιανέμητα κέρδη τους. Προχωρούν επίσης στην εισαγωγή ενός ακόμη κλιμακίου ανάμεσα στο 30% και το 40%, γεγονός που θα επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για ορισμένα εισοδήματα (πιθανόν για τα μεγαλύτερα από 18.400 ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ