ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές αυλαίες

Ο Θαν. Παπακωνσταντίνου
Ο Θαν. Παπακωνσταντίνου
Η Ελλη Πασπαλά ξεδιπλώνει από την Πέμπτη (4/11), στο «ΖΟΟΜ», ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι, με κύκλους τραγουδιών του, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών, όπως «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Ο κήπος του Αλλάχ», «Τα λιανοτράγουδα», «Σκοτεινή μητέρα», «Μεγάλος ερωτικός», σε ενορχηστρώσεις του David Lynch. Μέσα από τις 16 μουσικές παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα τετραήμερα του Νοεμβρίου, η εκφραστική ερμηνεύτρια θα καταθέσει την άποψή της για το έργο του συνθέτη, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους γνωστούς καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν τραγούδια του και να καταθέσουν τη δική τους «ματιά». Προσκεκλημένοι το πρώτο τετραήμερο (4-7/11) είναι οι «Raining Pleasure». Ακολουθούν: Αλκίνοος Ιωαννίδης (11 - 14/11), «Human Touch» (18 - 21/11), Blaine Reininger (25 - 28/11).

  • Η Χάρις Αλεξίου και η Ελευθερία Αρβανιτάκη ξεκινούν στις 5/11 τις κοινές εμφανίσεις τους, στο «Βοτανικό». Οι δύο δημοφιλείς ερμηνεύτριες θα παρουσιάζουν το φετινό χειμώνα ένα πρόγραμμα, στο οποίο διασταυρώνονται οι καλλιτεχνικές πορείες τους. Μαζί τους στο τραγούδι η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης, ενώ θα τις συνοδεύσει μια μεγάλη ορχήστρα αξιόλογων μουσικών.
  • Την Παρασκευή (5/11) ξεκινούν και οι μουσικές παραστάσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 18 - 20, Κυψέλη, τηλ: 210 8673945, 2108643088). Ο αξιόλογος Λαρισαίος τραγουδοποιός εμφανίζεται στις 5,6,7,8 και 12,13,14,15 Νοέμβρη). Μαζί του η Μάρθα Φριντζήλα στο τραγούδι και οι «Λαϊκεδέλικα». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και μουσικές του Θ. Παπακωνσταντίνου από όλη τη δισκογραφία του - κυρίως τους νεότερους «Βραχνός Προφήτης» και «Αγρύπνια» - αλλά και καινούρια.
Υποψήφια για βραβεία

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2004 θα απονείμει το περιοδικό «Διαβάζω», στις 4/11 (8.30μ.μ., ελεύθερη είσοδος), στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Θ' απονεμηθούν βραβεία ποίησης, μυθιστορήματος, δοκιμίου - μελέτης, διηγήματος και πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Τ. Δημητρούλια, Α. Ζήρα, Κ. Καρακώτια, Ε. Κοτζιά, Η. Μαγκλίνη, Μ. Φάις, Β. Χατζηβασιλείου. Βραβεία παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα απονεμηθούν από τους Μ. Κανατσούλη, Α. Κατσίκη - Γκίβαλου, Μ. Κοντολέων, Μ. Ντεκάστρο και Γ.Σ. Παπαδάτο.

Υποψήφιες για το βραβείο Ποίησης είναι οι συλλογές: Χ. Βλαβιανού «Μετά το τέλος της ομορφιάς», Μ. Γκανά «Ο ύπνος του καπνιστή», Μ. Ελευθερίου «Η πόρτα της Πηνελόπης», Δ. Καψάλη «Από λεπτότατη οδύνη», Π. Κερασίδη «Το σώμα της απουσίας», Η. Κεφάλας «Τα μνήστρα της αβύσσου», Π. Κυπαρίσσης «Τα χειρόγραφα της βροχής», Μ. Λαϊνά «Εδώ», Β. Λεοντάρης «Εως...», Α. Φωστιέρης «Πολύτιμη λήθη», Θ. Χατζόπουλος «Μιγαδικά και αμφιθαλή».

Υποψήφια για το βραβείο μυθιστορήματος: Α. Αντονάς «Ο φλογοκρύπτης», Κ. Βούλγαρης «Ο Καρτέσιος στην Τρίπολη», Θ. Γρηγοριάδης «Εξω απ' το σώμα», Γ. Δενδρινός «Αλκης», Ι. Καρυστιάνη «Ο άγιος της μοναξιάς», Α. Μαντόγλου «Νύφη από πολυεστέρα», Π. Μάρκαρης «Ο Τσε αυτοκτόνησε», Α. Μιχαλοπούλου «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη», Δ. Νόλλας «Από τη μια εικόνα στην άλλη», Ν. Παναγιωτόπουλος «Αγιογραφία», Ε. Σωτηροπούλου «Δαμάζοντας το κτήνος», Τ. Χατζητάτσης «Σα σπασμένα φτερά», Χρ. Χρυσόπουλος «Περίκλειστος κόσμος».

Υποψήφια για το βραβείο Δοκιμίου - Μελέτης είναι τα βιβλία: Β. Αθανασόπουλου «Οι μάσκες του ρεαλισμού», Β. Αποστολίδου «Λογοτεχνία και Ιστορία στη μεταπολεμική Αριστερά. Η παρέμβαση του Δημήτρη Χατζή», Ε. Αρσενίου «Νοσταλγοί και πλαστουργοί», Γ. Γιαννουλόπουλος «Διαβάζοντας τον Μακρυγιάννη», Δ. Δημηρούλης Φάκελος "Διονύσιος Σολωμός"», Μ. Κακαβούλια «Μελέτη για τον αφηγηματικό λόγο», Α. Καστρινάκη «Η λογοτεχνία μια σκανταλιά, μια διαφυγή ελευθερίας», Α. Κιλεσσόπουλος «Η δική μου Διοτίμα», Ν. Παρίσης «Σχίλα σε ποιητικά κείμενα», Δ. Τζιόβας «Κοσμοπλίτες και αποσυνάγωγοι», Γ. Χάρης «Η γλώσσα, τα ήθη, τα πάθη».

Νότες, σάτιρα, κέφι

Παντελής Αμπαζής
Παντελής Αμπαζής
«Το γελοίον του πράγματος και χαράς ευαγγέλια!» τιτλοφορείται η σατιρική μουσική παράσταση του Παντελή Αμπαζή, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μμ), στο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44). Ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές και το συγκρότημα «ΖωντανΟΙ ΜουσικΟΙ» συμμετέχουν σ' ένα πρόγραμμα με σκωπτικά, σατιρικά, χιουμοριστικά, εύθυμα, λαϊκά, ελαφρά, αρχοντορεμπέτικα, καντάδες, παραδοσιακά και ανέκδοτα τραγούδια. Στο πλαίσιο της παράστασης λειτουργεί και έκθεση πρωτότυπων έγχρωμων και ασπρόμαυρων σκίτσων και γελοιογραφιών του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου.

Επίσης, στο «Χυτήριο», κάθε Τετάρτη φιλοξενούνται οι Μωυσής Ασέρ, Σοφία Ασσυχίδου και Κοσμάς Κοκόλης με μπουζούκι, κιθάρα, πιάνο, σε έντεχνα λαϊκά τραγούδια από το νέο τους δίσκο «Λίστα Αναμονής». Κάθε Πέμπτη οι Μάρκος Δεληβοριάς, Tania Ensing και Θανάσης Ζαχαρόπουλος με τις κιθάρες τους σε τραγούδια των Μπιτλς, Simon & Garfunkel, Κοέν και δικά τους. Κάθε Κυριακή (10 μ.μ.), αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από το μουσικό τρίο «Φωτόδεντρο» με τους Ντόρα Αθανασίου (τραγούδι), Μηνά Μπόγρη(κιθάρα) και Λεωνίδα Μαριδάκη (πιάνο).

«Χρωστήρες» γυναικών

Εργο τηςΝ. Παπασπύρου
Εργο τηςΝ. Παπασπύρου
Συνθέσεις με κυρίαρχη την ανθρώπινη φιγούρα παρουσιάζει η Νίκη Παπασπύρου στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 11 του Νοέμβρη (8μ.μ.) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλεξ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό). Πρόκειται για έργα δουλεμένα σε μουσαμά ή χαρτί με ακρυλικά χρώματα, τα οποία αναφέρονται στο χώρο, το χρόνο και τις προσωπικές αναζητήσεις. Κύριο χαρακτηριστικό τους, το χρώμα και ο έντονος σχεδιασμός στα περιγράμματα. Οπως σημειώνει η ζωγράφος «... η αιτία, η αρχή, ήταν το φως. Αυτό ξεδίπλωσε τις πτυχές της ημέρας, φανέρωσε τα γεγονότα, χάραξε και έσβησε τα περιγράμματα. Κατέλυσε, σύνθεσε. Φως απ' το φως, αποκάλυψε τη ζωγραφική επιφάνεια». Διάρκεια έως 2 του Δεκέμβρη.

Εγκαινιάστηκε χτες στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), έκθεση έργων της Κικής Κασόλα - Αλιβιζάτου. Πρόκειται για ζωγραφική με κλωστές, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 του Νοέμβρη.

Δέκα ψηφιδωτά και 20 ζωγραφικά έργα παρουσιάζει η Αγγελική Κοκονάκη στην έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Β. Μυλωνογιάννη (Χαρ. Τρικούπη 14, Χανιά). Διάρκεια έως τις 14/11.

Το Πολιτιστικό στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής) φιλοξενεί μία επιλογή της πρόσφατης εικαστικής δημιουργίας των: C. Schmidt και A. Ashoff. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 5/11 (7.30μ.μ.), περιλαμβάνει μια σειρά κατασκευών με μέταλλο και έργα ελεύθερης και εφαρμοσμένης τέχνης με ένθετα αντικείμενα σε λινό, υφασμένο με το χέρι. Θα διαρκέσει έως τις 19/11.

Εγκαινιάζεται στις 16 του Νοέμβρη στο κάτω επίπεδο της αίθουσας τέχνης «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), έκθεση ζωγραφικής της Γιολάντας Ζαχαράκη. Με θέματα που αντλεί από τη φύση, η Γ. Ζαχαράκη δημιουργεί συνθέσεις που παραπέμπουν στο «Παιχνίδι της ζωής». Διάρκεια έως 1/12.

«Μάτι και ψυχή» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Μπρ. Καραβία, που εγκαινιάζεται στις 5 του Νοέμβρη (7μ.μ.) στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα (Βασ. Αλεξάνδρου 1, Ναύπλιο). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/11.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Αγροτικές εργασίες του φθινοπώρου και κεραμικά του χθες», είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 7/11 (11 π.μ.) στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6). Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου των σταφυλιών, τον Οκτώβρη πέφτουν οι πρώτες βροχές και μαλακώνει η γη για να αρχίσει η σπορά, ενώ το Νοέμβρη οι γεωργοί βγαίνουν στα χωράφια για το μάζεμα της ελιάς. Αυτά και άλλα πολλά θα γνωρίσουν, παίζοντας και συμμετέχοντας, οι μαθητές ηλικίας 6 έως 9 χρόνων, που θα επισκεφτούν την Κυριακή το Μουσείο. Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί στις 28/11 για μαθητές 9 έως 12 ετών. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: 210-3318491-2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ