ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ανοίγουμε νέους δρόμους» στο κεφάλαιο

Την εικόνα του καλύτερου διαχειριστή σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει ο Κ. Καραμανλής, εμφανιζόμενος ως συνεπέστερος εκφραστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή καταφέρνει να διασφαλίζει και την «κοινωνική συνοχή και ανοχή».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας χτες το βράδυ στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, θέλοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλεκτού ακροατηρίου, αλλά και συνολικά της πλουτοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι η οικονομική πολιτική του «απαντά» στο πρόβλημα της «ανταγωνιστικότητας» (του μεγάλου κεφαλαίου), αλλά ούτε στιγμή δε σταμάτησε να τη διαφημίζει ως «κοινωνικά ευαίσθητη», δημαγωγώντας ασύστολα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να προσφύγει στο γνωστό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό του «σταυροφόρου κατά της διαπλοκής».

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του Κ. Καραμανλή στις πολιτικές και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει «ένα νέο περιβάλλον για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κατεύθυνση απέδωσε στα δύο νομοσχέδια που καταθέτει μέσα στο μήνα στη Βουλή η κυβέρνηση, δηλαδή το φορολογικό και τον αναπτυξιακό νόμο, επαναλαμβάνοντας τα ήδη γνωστά μέτρα. Η κυβέρνηση όμως πρώτα και κύρια «ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα», «ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα»... Στο πλαίσιο αυτό «διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με σκοπό να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, να μειώσουμε σημαντικά το χρόνο και το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων, να μηδενίσουμε τα περιθώρια διαφθοράς, να δημιουργήσουμε υπηρεσίες μιας στάσης για την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των Ελλήνων και ξένων επενδυτών». Ακόμα «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση των χωροταξικών προβλημάτων, που καθηλώνουν μεγάλες και μικρές επενδύσεις. Προετοιμάζουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τη χρήση γης»... Στο «κεφάλαιο» απελευθέρωση αγορών «δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς (του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου)», ενώ επιταχύνεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας: «Αναπτύσσουμε εξειδικευμένες προσπάθειες για την ορθολογική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι εταιρίες, οι οργανισμοί και τα ιδρύματα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (οι επικεφαλής τους και τα εποπτεύοντα υπουργεία) αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη στην κατεύθυνση αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής - «δίνεις λύσεις στα προβλήματα όταν γνωρίζεις και αναγνωρίζεις την πραγματικότητα» είπε, αφήνοντας να φανεί ότι ταυτόχρονα τη χρησιμοποιεί για να πείσει για την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Πλειοδότησε σε αντικρατική ρητορική, υποστηρίζοντας ότι «κεντρική αιτία των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας (το πιο μεγάλο πρόβλημα για την πορεία του Τόπου μας) αποδεικνυόταν το ίδιο το Κράτος». Συνέδεσε το κράτος με τη διαπλοκή, εστιάζοντας με νόημα στα δημόσια έργα και στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, στην οποία αναφέρεται ότι «η διαφθορά, που εντοπίζεται κυρίως σε μεγάλα δημόσια έργα, αποτελεί μια μόνιμη τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια οικονομικής, αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης».

Επέλεξε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 για να δημαγωγήσει, ισχυριζόμενος ότι «αποκλείσαμε την αύξηση των φορολογικών βαρών, αποκλείσαμε τη μείωση στα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, αποκλείσαμε τη σκληρότητα που συνιστούν έμμεσα όσοι (στο εσωτερικό της χώρας) αμφισβητούν το σχέδιό μας»(!). Απαντώντας, τέλος, στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε «γιατί δεν παίρνουμε περιοριστικά μέτρα, αφού είναι τόσο άσχημη η κατάσταση;», ισχυρίστηκε ότι «δεν ακολουθούμε πολιτικές μετακύλησης του κόστους στον πολίτη. Δεν υιοθετούμε λύσεις που αγνοούν το κοινωνικό αποτέλεσμα. Είναι πολιτική επιλογή».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θέλει περισσότερο αντιλαϊκό έργο από την κυβέρνηση

Για «αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης από τα «πραγματικά προβλήματα της χώρας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «παίζει παιχνίδια» στο χώρο της Δικαιοσύνης και του ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, με αφορμή την ανούσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δικομματισμού για το χρηματιστήριο και τις εκλογές στην ΕΠΟ, επιχείρησε να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα γεγονότα για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσει για «αμηχανία και αδυναμία να κυβερνήσει».

Χωρίς ίχνος κριτικής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, με την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη πολιτική ταύτιση, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στους χειρισμούς της και στον «πενιχρότατο απολογισμό που παρουσιάζει το τελευταίο οκτάμηνο».

Παράλληλα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν θέματα Παιδείας ενόψει της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα αλλά και τον Ελληνισμό, η οποία θα υποβάλει πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνδέσει την Παιδεία με τους νόμους της... αγοράς και να την παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου κάνει δήθεν προτάσεις, για τη σύσταση «επιτροπών», οι οποίες απλώς θα διαχειριστούν την παράδοση της Παιδείας στους κεφαλαιούχους.

Επίσης όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, συζητήθηκε στη συνεδρίαση ο «κώδικας ιθαγένειας», ο οποίος όπως είπε δεν αφορά μόνο τους ομογενείς αλλά και τους μετανάστες οι οποίοι, όπως ανέφερε ο ίδιος, «αργά ή γρήγορα θα γίνουν πολίτες της χώρας». Μάλιστα ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο». Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου... θυμήθηκε τους μετανάστες, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συστηματικά και για πολλά χρόνια εκβίαζαν και εκμεταλλεύονταν χιλιάδες ανθρώπους, παίζοντας με τις «άδειες παραμονής» τους και τη νομιμοποίησή τους...

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε αναφορά σχετικά με τον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ και την πρώτη πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 13 Νοέμβρη στην Αλεξανδρούπολη.

Απολύσεις στη «Χαριλάου Τρικούπη»

Σε απολύσεις κομματικών υπαλλήλων προχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα δυο εργαζόμενοι που δούλευαν στα κεντρικά γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη απολύθηκαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι από τους συνολικά 400 κομματικούς υπάλληλους που εργάζονταν στο ΠΑΣΟΚ.

Από το ΠΑΣΟΚ πάντως «διαρρέει» ότι ο γενικός διευθυντής της Χαριλάου Τρικούπη Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε τη λίστα όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και διαπίστωσε ότι ορισμένοι από αυτούς «δεν πήγαιναν στα γραφεία του κόμματος». Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές δεκάδες «συνεργάτες» βουλευτών και υπουργών, μετακινήθηκαν από τα «ιδιαίτερα γραφεία» στη Χαριλάου Τρικούπη και σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, είναι αυτοί που τώρα απειλούνται με απολύσεις.

Νέα γραφεία... για τη «νέα εποχή»

Εξάλλου και εν μέσω της «νέας εποχής», το ΠΑΣΟΚ προκηρύσσει «διαγωνισμό ιδεών για τη διαμόρφωση και το χαρακτήρα του χώρου των γραφείων του, σε όλη την Ελλάδα». Στόχος του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου «είναι να καταθέσουν προτάσεις, με τις οποίες να ικανοποιούνται βασικές λειτουργίες ενός ανοιχτού στην κοινωνία κινήματος, με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, ισχυρή βάση εθελοντισμού και οικολογική ευαισθησία».

Ανάμεσα στους κριτές τους διαγωνισμού είναι και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας.

ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκαν αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών

Κατά των αιτήσεων της άρσης ασυλίας των βουλευτών Δ. Αβραμόπουλου, Πέτρου Μαντούβαλου, Μιχαήλ Χαλκίδη, Τάκη Τσιόγκα και Ευριπίδη Στυλιανίδη τάχθηκε χτες η Βουλή, υπερψηφίζοντας τις σχετικές εισηγήσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Δεοντολογίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε την πάγια θέση του Κόμματος, κατά της άρσης ασυλίας στις περιπτώσεις που οι δικαστικές διώξεις αφορούν την πολιτική δράση των βουλευτών. Αναφερόμενος στην αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, επισήμανε ότι η δίωξη αφορά την πολιτική δράση του βουλευτή αφού «πρόκειται για πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας» και ότι «υπάρχει κόντρα με συγκεκριμένο επιχειρηματία γάλακτος ο οποίος δεν αφήνει το εργοστασιακό σωματείο να μπει στο εργοστάσιο» καθώς και για «δίωξη μετά από μήνυση του εργοδότη» την ώρα που έχουν «έχουν υπάρξει προπηλακισμοί σε βάρος του βουλευτή». Επίσης, επισήμανε την ανάγκη το Κοινοβούλιο να προσέξει, με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Οπως είπε «υπάρχει το ζήτημα ότι πολλοί που θέλουν να διώξουν τον βουλευτή τού κάνουν αγωγή ζητώντας εκατομμύρια ευρώ» αναφερόμενος στον συγκεκριμένο επιχειρηματία που «ζητάει από τον κ. Τσιόγκα αποζημίωση 600 χιλιάδες ευρώ, από τα πολιτικά δικαστήρια».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», την καθημερινή εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» στις 20.30. Καλεσμένος της Πόπης Καπετανοπούλου ο ειδικός περιοδοντολόγος Γιώργος Ζαμπέλης, μιλάει για τα προσθετικά στόματος, δίνοντας παράλληλα συμβουλές για την καλή στοματική υγιεινή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ