ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάμερες - χαφιέδες και στο μετρό

Η παρακολούθηση της κοινωνικής δραστηριότητας - έτσι όπως προωθείται χρόνια τώρα από την ΕΕ, ξεκίνησε στη χώρα μας από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από τη ΝΔ - επεκτείνεται και ...υπογείως

Τώρα και μέσα στα βαγόνια του μετρό...
Τώρα και μέσα στα βαγόνια του μετρό...
Εγινε κι αυτό. Μετά το «Ζέπελιν» στον αττικό ουρανό, την αστυνομοκρατία, τις κάμερες - χαφιέδες στους δρόμους, τώρα αντίστοιχοι μηχανισμοί στήθηκαν και σε βαγόνι του μετρό, προς παρακολούθηση «υπόπτων» επιβατών.

Στη συνέχεια και μετά από τις διαμαρτυρίες, η διοίκηση της εταιρίας έσπευσε να αποσύρει το συρμό, αλλά μόνον προσωρινά, καθώς σχεδιάζει την ολοκληρωμένη εφαρμογή συστήματος επόπτευσης. Προοδευτικοί άνθρωποι και δημοκράτες καλούν το λαό σε εγρήγορση, να κινητοποιηθεί και να θέσει φραγμούς στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό, δημοσιοποίησαν ότι χτες στις 6 π.μ. και μέχρι τις 10 π.μ. κυκλοφόρησε ο πρώτος συρμός στο δίκτυο του μετρό με εγκαταστημένες κάμερες παρακολούθησης των επιβατών εντός του συρμού. Οι κάμερες εγκαταστάθηκαν στα δύο πρώτα βαγόνια του συρμού υπ' αριθμ. 6 της γραμμής 2 (Αγ. Αντώνιος - Αγ. Δημήτριος).

«Δε γνωρίζουμε ποιος θα επεξεργάζεται τα καταγραφόμενα στοιχεία. Δεν υπάρχει άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), όπως η νομοθεσία ορίζει. Δεν ειδοποιούνται οι επιβάτες κατά την είσοδό τους στο συρμό ότι παρακολουθούνται (σ.σ: όπως και πάλι η σχετική νομοθεσία επιβάλλει)», σημειώνουν σχετικά τα σωματεία των εργαζομένων.

Παραπέρα, χαρακτηρίζουν τις προαναφερόμενες ενέργειες αντιδημοκρατικές και αυθαίρετες. Προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σ' αυτές, ενώ αναμένουν τη γνωμοδότηση επί του θέματος της ΑΠΔΠΧ.

Εχουν προϊστορία

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μετρό χρησιμοποιείται ως προγεφύρωμα εφαρμογής αντιδραστικών - αντιδημοκρατικών μέτρων. Πρόσφατα ο «Ρ» αποκάλυψε ότι η εταιρία «σεκιούριτι», που έστησε η διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκηση, χρησιμοποιούσε «σεκιουριτάδες» με πολιτική περιβολή να περιδιαβαίνουν τους σταθμούς και τους συρμούς, με εντολή από τη διοίκηση ακόμα και να προχωρούν σε συλλήψεις «υπόπτων» επιβατών. Επιπλέον, απειλήθηκε με βαριές κυρώσεις εργαζόμενος του μετρό, απασχολούμενος στην υπηρεσία ελέγχου των εισιτηρίων. Ο λόγος; Αρνήθηκε να βγάλει την υπηρεσιακή του στολή και να ενδυθεί εκείνη του «σεκιουριτά».

Τώρα οι νεότερες πληροφορίες από τη διοίκηση αναφέρουν ότι ανέθεσε σε πανεπιστημιακή σχολή να κάνει μελέτη για το πού να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης των επιβατών και να προϋπολογίσει το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας. Οτι η κυκλοφορία του επίμαχου συρμού με τις κάμερες έγινε χτες «κατά λάθος» (!) και αποσύρθηκε άμεσα, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη μελέτη.

Ακολούθως, κύκλοι της διοίκησης διαβεβαίωναν πως, όταν θα είναι «έτοιμοι» από πλευράς μελέτης και τοποθέτησης, θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση προς την ΑΠΔΠΧ, θα λάβουν την απαιτούμενη άδεια και θα κυκλοφορούν τους συρμούς με τις κάμερες «νόμιμα».

Οι σκέψεις τους δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Η ΑΠΔΠΧ συνηθίζει να παραχωρεί την άδειά της για τέτοιες παρακολουθήσεις, επικαλούμενη νόμους βρυξελλιώτικης έμπνευσης, ψηφισμένους από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, παραβλέποντας την εξόφθαλμη αντισυνταγματική χροιά τους, π.χ. την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην προσωπικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Να μπει φρένο

Εκτός από τους εργαζομένους στο μετρό, αντίδραση υπήρξε και από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». «Η ενέργεια αυτή (σ.σ: η τοποθέτηση καμερών στους συρμούς του μετρό) αποτελεί τη συνέχεια και την επέκταση της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης που τοποθετήθηκαν σε όλη την Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και που σήμερα παραμένουν με άλλο πλέον πρόσχημα. Ποια η δικαιολογία για την ενέργεια αυτή; Τι πρόβλημα θα λύσουν οι κάμερες στα βαγόνια του μετρό;» σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θεωρεί ότι «ο κλοιός της παρακολούθησης που εντείνεται εκφράζει την έμπρακτη εφαρμογή της αναγωγής των πάντων σε υπόπτους που καθιερώθηκε με τη Συνθήκη Σένγκεν και επισφραγίζεται με το λεγόμενο ευρωσύνταγμα που θεσμοθετεί την παρακολούθηση και καταστολή ως βασική προτεραιότητα της ΕΕ».

Εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι «σ' αυτό τον αντιδημοκρατικό κατήφορο ο λαός θα βάλει φραγμό. Οι εργαζόμενοι, οι μαζικοί φορείς τους, κάθε δημοκράτης, δε δίνουν άδεια λειτουργίας στην παρακολούθηση της ατομικής και συλλογικής κοινωνικής δραστηριότητας». Σε αυτό το πλαίσιο καλεί το λαό «να βάλει έμπρακτα φραγμό, να σταματήσει τα μέτρα περιστολής των ελευθεριών του, στη συνεχή και συστηματική παρακολούθηση κάθε πτυχής της ζωής του, που καθημερινά εκδηλώνονται στους χώρους εργασίας, στους δρόμους των πόλεων, σε άλλους δημόσιους χώρους, τώρα και στο μετρό».

Ευχαριστήριο

Οι εγγονές του Ασημάκη Γιαλαμά, Εύα και Ασπασία ευχαριστούν θερμά την ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπαράστασή της στο πένθος τους από την απώλεια του πολυαγαπημένου τους παππού.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη:

  • Στις 8.15 μ.μ. την εκπομπή «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον νευροχειρουργό Ευστάθιο Μποβιάτση για το πρόβλημα της σπαστικότητας, πώς προκαλείται, πόσο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  • Στις 10 μ.μ., τη μεγάλη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο γήπεδο Σπόρτιγκ.
Εκδήλωση

Η Αχτιδική Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί στη σύσκεψη - συζήτηση που διοργανώνει το Σάββατο, 6/11, στις 6μμ, στην αίθουσα της Φοιτητικής Εστίας Πατησίων (Πατησίων 279-281), με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης για τα λαϊκά προβλήματα στη συνοικία και η ανάγκη ένταξης στα συνδικάτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ