ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μέρα αγώνα η 10η Νοέμβρη

Απεργιακή, με ένα ευρύτατο πλαίσιο αιτημάτων και συμμετοχή από το σύνολο των εργαζόμενων στρωμάτων του πληθυσμού, θα είναι η 10η του Νοέμβρη για όλες τις περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Με όλες τους τις δυνάμεις, οι οικοδόμοι στη Βορειοδυτική Ελλάδα έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης Πανοικοδομικής Πανελλαδικής Απεργίας στις 10 Νοέμβρη. Τα αγωνιστικά ραντεβού έχουν δοθεί: Γιάννενα, 10 π.μ., ΕΚ Ιωαννίνων, Αγρίνιο, 10 π.μ., ΕΚ Αγρινίου, Αρτα, 9.00 π.μ., ΕΚ Αρτας, Κέρκυρα, 10.30 π.μ., ΕΚ Κέρκυρας, Ηγουμενίτσα, 10.00 π.μ., ΕΚ Θεσπρωτίας, Λευκάδα, 9.00 π.μ., ΕΚ Λευκάδας, Μεσολόγγι, 10.00 π.μ., ΕΚ Μεσολογγίου, Ναύπακτος, 10.30 π.μ., ΕΚ Ναυπάκτου - Δωρίδας, Πρέβεζα, 10.00 π.μ., ΕΚ Πρέβεζας.

Την ίδια μέρα, τα Εργατικά Κέντρα της Θεσπρωτίας, της Αρτας, των Ιωαννίνων και του Αγρινίου κινητοποιούνται ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, αλλά και με ειδικά ζητήματα της κάθε περιοχής.

Στο Αγρίνιο, με απόφαση του ΕΚΑ, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε πανεργατική απεργία ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, και στο κλείσιμο του εργοστασίου ΦΛΩΡΑ.

Στα Γιάννενα, γίνεται 24ωρη πανεργατική απεργία ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, στο κλείσιμο των ΧΥΤΗΡΙΩΝ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Στη Αρτα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιείται τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Ηγουμενίτσα, διοργανώνεται συλλαλητήριο στις 10.00 π.μ., στο ΕΚ Θεσπρωτίας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Σημειώνεται ότι τα Εργατικά Κέντρα που κινητοποιούνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης συντονίζονται από την Επιτροπή Αγώνα Ηπείρου κατά της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και για τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Και διαδηλώνουν γι' αυτό το σκοπό μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου. Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης, στην Πρέβεζα το ραντεβού έχει δοθεί στις 10.00 το πρωί στο Λούρο, ενώ στο Αγρίνιο στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας. Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας κινητοποιούνται και για το θέμα αυτό, αλλά και στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος της ΠΑΣΥ, βάζοντας ιδιαίτερα ζητήματα του νομού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις 11-12 Νοέμβρη, και την προβολή ενός ταξικού πλαισίου αιτημάτων και διεκδικήσεων έχουν ριχτεί οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στους ΟΤΑ. Με καθημερινές περιοδείες, παρεμβάσεις και ανακοινώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στην προσυγκέντρωση που οργανώνει την πρώτη μέρα της απεργίας, στην πλατεία Βάθης και ώρα 9.30 το πρωί.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ανάγκη η απεργία να μην αποτελέσει «τουφεκιά στον αέρα», αλλά βήμα κλιμάκωσης των αγώνων τους ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, στους φορείς και τους υποστηρικτές της. Και για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που να ικανοποιούν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους, όπως: Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες), δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία, ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, άμεσο «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κ.ά. Τέλος, οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και υπονομεύουν τους αγώνες τους.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αναγκαία η μαζική συμμετοχή στη συνέλευση

Στη «μάχη» για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων με στόχο τη μαζική - αποφασιστική συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας στις 22, 23, 24 και 25 Νοέμβρη, έχουν ριχτεί οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στο Θέατρο «Ακάδημος».

Οι εξορμήσεις στα ξενοδοχεία εδώ και αρκετές μέρες έχουν πάρει καθημερινό χαρακτήρα, προκειμένου να φτάσει παντού το κάλεσμα της συνέλευσης. Ηδη, κυκλοφορεί η ανακοίνωση του συνδέσμου και σχετική αφίσα για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες στελέχη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν περιοδεία στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

Οι συνδικαλιστές περιόδευσαν στην τραπεζαρία του προσωπικού και για πάνω από μια ώρα συνομίλησαν με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στη συνέλευση και στις αρχαιρεσίες. Οπως χαρακτηριστικά μάλιστα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χρ. Κατσώτης: «Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο εμείς για το σωματείο. Ενδιαφέρονται και οι ξενοδόχοι και γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακόψουν την αγωνιστική του πορεία και δράση. Πρέπει όλοι εμείς να περιφρουρήσουμε το σωματείο μας με κάθε τρόπο. Η καλύτερη απάντηση στους ξενοδόχους είναι η μαζική συμμετοχή μας στη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του σωματείου».

Ο σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν τις εκλογές τις πιο μαζικές του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Ετσι μόνο θα δοθεί απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση που σχεδιάζουν μέρες ακόμη πιο άσχημες για όλους. Ετσι μόνο θα μπει τέρμα στη μιζέρια και τον ωχαδερφισμό που στοίχισε πολλά στους εργαζόμενους το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι που δεν είναι άλλοι από τη δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων, την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους, την ανατροπή των αντεργατικών σχεδιασμών όσων σήμερα ορίζουν τη ζωή των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρόγραμμα ενημέρωσης των εργαζομένων

Με εξορμήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ «βάζουν μπρος» ώστε να ενημερωθεί ο κάθε εργάτης για την «πλατφόρμα διεκδικήσεων», που έχει αναδείξει το ΠΑΜΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, και να προετοιμάσουν το δρόμο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Γραμματείας, η οποία έγινε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ως βασική προϋπόθεση για την προετοιμασία των αγώνων τέθηκε η προσπάθεια ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και να συντονιστούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους της Γραμματείας ο Νίκος Ξουράφης, ο οποίος αφού ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τα όσα σηματοδοτούν την ένταση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ με την προσυπογραφή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αυξηθούν παραπέρα τα εξωφρενικά κέρδη που έχει ήδη συσσωρεύσει το μεγάλο κεφάλαιο, επισήμανε την ανάγκη να περάσει η εργατική τάξη, και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην αντεπίθεση. Και αυτό όχι απλώς για να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις αλλά με προοπτική τις βαθιές, ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Στους αγώνες που προετοιμάζονται και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ εντάχθηκαν και αυτοί που αφορούν στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που ποδοπατιούνται καθημερινά - όπως ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, από τον Μιχάλη Νουφαρίτση, γραμματέα του ΕΚ Πειραιά και εκπρόσωπο της Γραμματείας - τόσο από το μπαράζ διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών που παρατηρείται στον Πειραιά, όσο και από το αστυνομοκρατούμενο λιμάνι της πόλης, το ζωσμένο από κάμερες και τα υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης. Πρωτοβουλίες αναμένεται να αναληφθούν και για την ένταξη των ξένων εργατών που ζουν στην πόλη στα συνδικάτα και στην αγωνιστική δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ