ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μαχητική κινητοποίηση και αγωνιστική κλιμάκωση

«Τέρμα πια στην κοροϊδία! Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», ήταν η απαίτηση πολλών εκατοντάδων φοιτητών και σπουδαστών που διαδήλωσαν χτες μαχητικά στο κέντρο της Αθήνας διακηρύσσοντας ότι οι ανάγκες τους είναι αδιαπραγμάτευτες και παλεύουν γι' αυτές, παλεύουν για το πανεπιστήμιο των αναγκών τους. Μετά τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας κι από κει πορεύτηκαν μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, για να βροντοφωνάξουν «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», «έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», «λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Οι φοιτητές από κάθε σχολή φρόντισαν ιδιαίτερα την παρουσία τους στην κινητοποίηση κι έδωσαν το ξεχωριστό τους στίγμα. Για παράδειγμα, οι φοιτητές της Γεωπονικής που ήταν το πρώτο μπλοκ της πορείας κρατούσαν γκλίτσες και φορούσαν πικέτες που έγραφαν «επιστήμονας γεωπόνος ή τσοπάνος με πτυχίο;», ενώ φοιτητές του Χημικού Τμήματος - παρ' όλο που ο σύλλογος τους δεν είχε πάρει απόφαση για το συλλαλητήριο - συμμετείχαν φορώντας τις λευκές μπλούζες τους.

Παρ' όλο που οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ενημερώσει εγκαίρως την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την κινητοποίησή τους και είχαν ζητήσει επισήμως συνάντηση με την υπουργό Μ. Γιαννάκου, όταν έφτασαν εκεί οι μόνοι που τους περίμεναν ήταν οι δυνάμεις της Αστυνομίας! Η αντιπροσωπεία τους που ανέβηκε στο υπουργείο για να συναντήσει την υπουργό έγινε δεκτή από τον Ειδικό Γραμματέα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ο οποίος απλώς δέχτηκε να γίνει «διαβιβαστής» των αιτημάτων τους προς την ηγεσία του υπουργείου.

Οι φοιτητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά, μαζικά και συντονισμένα τον αγώνα τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πτυχία που θα πιστοποιούν ότι οι κάτοχοί τους έχουν λάβει όλη την επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση του αντικειμένου τους και θα οδηγούν σε δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους προχωρούν μάλιστα σε συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού το Σάββατο 6/11 στην Αθήνα.

Σχετικές αποφάσεις για συμμετοχή στο Συντονιστικό έχουν πάρει από την Αθήνα, οι σύλλογοι: Παντείου, Φιλοσοφικής, Γεωπονικού, Φυσικού, Βιολογικού, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), Νηπιαγωγών, Επικοινωνίας και ΜΜΕ καθώς και ο σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Από τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, η ΦΕΑΠΘ και οι σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων, Φυσικού, Ψυχολογικού, Δασολογίας, Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων και Ιστορικού - Αρχαιολογικού. Από την Πάτρα τα Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, Χημικό και ο σύλλογος της Εστίας, από τα Γιάννενα το Φυσικό και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Ναυτιλιακό και το Διοίκησης Επιχειρήσεων, από την Κρήτη το Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και το Φυσικό, από τη Θεσσαλία το Ιστορικό - Αρχαιολογικό, από το Αγρίνιο το Τμήμα Περιβάλλοντος και από την Κομοτηνή ο σύλλογος της Εστίας.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο από φοιτητές και σπουδαστές των σχολών του ΤΕΙ και ΑΕΙ Ηρακλείου.
Προσπάθειες τρομοκράτησης των φοιτητών

Ενα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας, με σκοπό να αποτραπούν οι φοιτητές από το να συμμετέχουν στη χτεσινή κινητοποίηση, καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η μαζική και μαχητική συμμετοχή των φοιτητών στο συλλαλητήριο αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία δεν πέρασε.

Συγκεκριμένα, μέλη της ΠΚΣ από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο καταγγέλλουν ότι ο πρύτανης του ιδρύματος τους απείλησε χτες το πρωί με μηνύσεις όταν πήγαν στη σχολή για να εφαρμόσουν την απόφαση του συλλόγου φοιτητών και να κλείσουν τη σχολή, προκειμένου να συμμετέχουν οι φοιτητές στην κινητοποίηση. Μάλιστα, παρόντες στο επεισόδιο ήταν και εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που σύμφωνα με την ΠΚΣ αντί να στηρίξουν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, πήραν το μέρος του πρύτανη ενάντια στις αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητών.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου η ΔΑΠ αρνήθηκε να σφραγίσει την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για τη χτεσινή κινητοποίηση και ο πρύτανης στη συνέχεια αρνήθηκε να κλείσει το ίδρυμα, με πρόσχημα ότι η απόφαση του συλλόγου δεν είχε σφραγίδα! Κρούσματα τρομοκρατίας και αρνήσεων να κλείσουν Τμήματα κι εργαστήρια εντόπισαν τα μέλη της ΠΚΣ και στη Φυσικομαθηματική σχολή.

ΑΠΘ
ΟΧΙ δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Με μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος ειδικής σύνθεσης, οι φοιτητές του ΑΠΘ με πρωτοβουλία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, ματαίωσαν χτες τη συζήτηση για την επιβολή διδάκτρων σε πέντε μεταπτυχιακά του ΑΠΘ που χρηματοδοτούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ. Ηδη, 7 από τα 51 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που λειτουργούν στις σχολές του ΑΠΘ έχουν δίδακτρα που κυμαίνονται από 100 ευρώ το εξάμηνο στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό, μέχρι και 1.500 ευρώ το εξάμηνο στην Οδοντιατρική. Τα 5 μεταπτυχιακά για τα οποία σχεδιαζόταν η επιβολή διδάκτρων χρηματοδοτούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ μέχρι τη λήξη του τον περασμένο Αύγουστο και τώρα γίνεται προσπάθεια το κόστος τους να μετακυληθεί στις ήδη επιβαρυμένες τσέπες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Εκπρόσωποι των ΠΚΣ, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας επισήμαναν την ανάγκη να αγωνιστούν οι καθηγητές του πανεπιστημίου μαζί με τους φοιτητές και τους άλλους εργαζόμενους για τη γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και να συντελέσουν, ώστε να μπει φρένο στην πορεία ιδιωτικοποίησης, όπου έχουν βάλει την εκπαίδευση οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ.

Εκδήλωση για την ιδιωτική εκπαίδευση

Εκδήλωση σε συνεργασία με το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» διοργανώνουν στην Αθήνα οι παρατάξεις ΑΣΚ (εργαζόμενοι στα φροντιστήρια Μέσης εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών) και ΑΣΠΙΔΕ (εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων) την Κυριακή 7 Νοέμβρη και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Θα παρουσιαστεί η μελέτη «Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας και η ιδιωτική εκπαίδευση», που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος 15-16 «Θέματα Παιδείας», και θ' ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Εισηγητής θα είναι ο Βασίλης Λιόσης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Σε συντονισμό και κοινή δράση προχωρούν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) όλης της χώρας, οι εκπαιδευτικοί σε αυτές και ναυτεργάτες, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, για την αναβάθμισή της και την ένταξή της στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Την πρωτοβουλία του συντονισμού έχει αναλάβει ο Σύλλογος σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ο οποίος και καλεί όλους τους σπουδαστικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και ναυτεργατικά σωματεία, σε συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο στις 6 του μήνα, στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Στο 1ο εκλογικό κέντρο στη Ρόδο, μέχρι τις 11 το μεσημέρι περίπου και ενώ η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει από τις 9 το πρωί, δεν υπήρχαν τα ψηφοδέλτια της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για το ΑΠΥΣΠΕ ενώ η ένσταση εκπροσώπου της παράταξης που ζήτησε διακοπή της ψηφοφορίας δεν έγινε δεκτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ