ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σύμβαση - «πιλότος» για ιδιωτικοποίηση

Επιβεβαιώθηκε το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για την παραχώρηση στην Περιφέρεια του έργου της κατασκευής χώρου ταφής απορριμμάτων στη Φυλή

Ο δρόμος για τους ιδιώτες «ανοίγει» ακόμα περισσότερο μετά και την υπογραφή της σύμβασης
Ο δρόμος για τους ιδιώτες «ανοίγει» ακόμα περισσότερο μετά και την υπογραφή της σύμβασης
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Δυτικής Αττικής, επιβεβαιώθηκε πλήρως το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», σύμφωνα με το οποίο η αρμοδιότητα της κατασκευής του ΧΥΤΑ μεταβιβάζεται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) στην Περιφέρεια Αττικής.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση για το έργο «Κατασκευή της Α` Φάσης του 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής» υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Νάκο, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, Χ. Μανιάτη, και τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκο. Θυμίζουμε ότι την εν λόγω σύμβαση ενέκρινε, με απόφασή της, και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), συναινώντας έτσι σε μια διαδικασία αφαίρεσης αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) από το κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με τη σύμβαση εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, για την κατασκευή τριών ΧΥΤΑ (Φυλής, Κερατέας, Γραμματικού) και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που περιέχονται στο χωροταξικό σχεδιασμό της Αττικής. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η δυναμικότητα κατασκευής του έργου, σε φορέα υλοποίησης του οποίου αναδεικνύεται η Περιφέρεια, είναι ίση με 825.000 τόνους ετησίως και η διάρκεια ζωής του ανέρχεται σε επτά χρόνια. Στη σύμβαση που υπεγράφη χθες έγιναν δύο προσθήκες από το αρχικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της σύμβασης, συμπληρώθηκε ότι: «Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της προσωρινής παραλαβής του έργου και για κάθε επιμέρους υλοποιούμενο τμήμα, η ευθύνη υποδοχής και διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ». Η δεύτερη προσθήκη, που διατυπώνεται μάλλον εν είδει ευχής, λέει: «Τα συμβαλλόμενα μέρη βεβαιώνουν την αναγκαιότητα της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής σε ό,τι αφορά τους ΧΥΤΑ και την ταυτόχρονη πρόοδο των εργασιών κατασκευής και για τους τρεις ΧΥΤΑ (Φυλής, Κερατέας, Γραμματικού)».

Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή συνιστά την περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΔΚΝΑ (αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής) και έρχεται να προστεθεί στις μεθοδεύσεις των τελευταίων ετών, που αποσκοπούν στη συκοφάντηση του έργου του Συνδέσμου και την τελική διάλυσή του. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι, εδώ και χρόνια, τα ιδιωτικά συμφέροντα εποφθαλμιούν τον κερδοφόρο χώρο της καθαριότητας. Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, για αναξιοπιστία του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά και η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στο συνέδριό της, για συμμετοχή και του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υπόθεση των σκουπιδιών.

«Υποκρύπτει ιδιωτικοποιήσεις»

Ο Μπ. Τεννές, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, που υποστηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η εξέλιξη αυτή υποκρύπτει παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η διαδικασία εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο κράτος και μετά στους ιδιώτες - μεγάλο κεφάλαιο δεν ξεκινά σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, σημαντικά κομμάτια του ΕΣΔΚΝΑ έχουν παραχωρηθεί στους ιδιώτες, όπως το εργοστάσιο παθογόνων απορριμμάτων ή μέρος του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. Διαδικασία που χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα».

Και πρόσθεσε: «Γι' αυτήν την κατάσταση σοβαρές ευθύνες φέρουν οι διοικήσεις, των τελευταίων έξι ετών, του ΕΣΔΚΝΑ, που αποτελούνται από δυνάμεις προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και συναινούν στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Μεγάλες ευθύνες φέρει και η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, που στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Οι ταξικές δυνάμεις καλούμε, ενόψει της 48ωρης απεργίας στους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, με άξονα, τόσο το συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, όσο και την απαίτηση να επιστραφούν τα ιδιωτικοποιημένα κομμάτια στον ΕΣΔΚΝΑ και να σταματήσει η συνολικότερη διαδικασία ιδιωτικοποίησής του».

Διαβεβαιώσεις νέων μητροπολιτών

Τη διαβεβαίωσή τους περί της εκπλήρωσης των αρχιερατικών τους καθηκόντων, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου, έδωσαν χτες, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι νέοι μητροπολίτες των λεγόμενων «νέων χωρών». Οι ενθρονίσεις των μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, θα γίνουν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Νοέμβρη, αντίστοιχα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση για τα 63 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Νοέμβρη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ., διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΕΠΠ και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

-- Εκδήλωση τιμής, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 7.11.2004 στο Προκόπι Εύβοιας, στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, διοργανώνεται στη μνήμη του αγωνιστή Ευθύμιου Καψή (καπετάν Ανάποδος).

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν, που θα αναχωρήσει την Κυριακή στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες συμμετοχής: 210.8234.296 και 210.8831.368. Επίσης η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ βάζει πούλμαν, που θα ξεκινήσουν την ίδια ώρα από το ίδιο μέρος. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3817.384 και 210.3220.183.

-- H ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου, την Κυριακή 7.11.04 και ώρα 10.45 π.μ., πραγματοποιεί τη χρονιάτικη εκδήλωση τιμής για το «Μπλόκο του Δρουγουτίου», στο μνημείο των δολοφονηθέντων, πίσω από το «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ» (Δουργούτη).

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις:

-- Κυψέλης, το Σάββατο 6.11.04 ώρα 10 π.μ. στην οδό Κύπρου 113.

-- Περιστερίου, την Κυριακή 7.11.04 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών).

-- Ζωγράφου ΠΕΑΕΑ και Συλλόγου Φίλων και Απογόνων ΕΑ και ΔΣΕ, την Τετάρτη 10.11.04 και ώρα 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60).

Οι αρμοδιότητες των Περιφερειών

Τις νέες αρμοδιότητες που ανατίθενται στις Περιφέρειες της χώρας, καθώς και όσες μεταβιβάστηκαν σ' αυτές από το κεντρικό κράτος και τέθηκαν σε ισχύ από το 2002, δημοσιεύει το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της σχετικής καταγραφής που έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Εσωτερικών, οι Περιφέρειες ασκούν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: Εγκριση περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα έργα και αρμοδιότητες ή μεταβίβαση της εν λόγω δυνατότητας στον οικείο δήμο. Επιβολή προστίμου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που προκαλούν οποιαδήποτε ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας και κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών που έχουν υποστεί τοπικές καταστροφές. Χορήγηση άδειας παραμονής διάρκειας πέντε ετών σε αλλοδαπούς, γονείς ημεδαπών ή γονείς ημεδαπών που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια, με προϋπόθεση την ιδιότητά τους ως ομογενών. Επίσης, χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που προσλαμβάνονται ως προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές και στα ενήλικα τέκνα διπλωματικών υπαλλήλων που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Συντονισμός και εποπτεία όλων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που λειτουργούν στις νομαρχίες και στους δήμους σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Δημόσιας Διοίκησης και πολιτών. Συγκρότηση τοπικών επιτροπών ελέγχου των προεκλογικών παραβάσεων των κομμάτων και των υποψηφίων. Εναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για τους αιρετούς που καθυστερούν τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ