ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
«Φυσικό» μέσο ... πλουτισμού!

Αξιοποιείται αντίθετα από το λαϊκό συμφέρον, τόνισε ο Ν. Μπατιστάτος, σε ημερίδα του ΤΕΕ για το θέμα

Η εισβολή των ιδιωτών και στην «αγορά» του φυσικού αερίου, με τις «ευλογίες» της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ως συνέπεια τη στρεβλή χρήση του καυσίμου, την οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση στο όνομα του κέρδους. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χτες ο Ν. Μπατιστάτος στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΚΚΕ στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Στην ημερίδα διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα, τεχνικά, πολεοδομικά και άλλα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «η περιορισμένη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας οφείλεται και σε συγκεκριμένες δυσαρμονίες του νομοθετικού πλαισίου και στην έλλειψη γνώσης από όσους ασχολούνται με τις εγκαταστάσεις». Ωστόσο, το θέμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου έκανε αισθητή την παρουσία του στην ημερίδα, με συνέπεια η συζήτηση για τη διάδοση ενός φτηνότερου και φιλικότερου προς το περιβάλλον καυσίμου να «σημαδευτεί» εν μέρει από τη συζήτηση για το πώς το μεγάλο κεφάλαιο θα κερδίσει περισσότερα από αυτή την υπόθεση. Την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Μ. Καραμανής, που μίλησε και εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης. Υπέρμαχος της θέσης εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η τοποθέτηση του Ν. Μπατιστάτου. «Το Κόμμα μας στήριζε τη χρήση του φυσικού αερίου στη χώρα μας από τη δεκαετία του '70, σαν μια πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το λαό», επισήμανε το στέλεχος του ΚΚΕ, για να τονίσει: «Δυστυχώς, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται σήμερα αντίθετα από το λαϊκό συμφέρον». Ο Ν. Μπατιστάτος επισήμανε ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για θέρμανση, ωστόσο προορίζεται κυρίως για την ηλεκτροπαραγωγή, όπου μόνο το 50% του καυσίμου μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συνδυασμό με τις απώλειες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μόλις το 40%.

«Επιβαρύνεται η οικονομία της χώρας, αλλά και ο απλός πολίτης, τα λαϊκά στρώματα, καθώς το κόστος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο είναι 50% μεγαλύτερο απ' ό,τι με λιγνίτη», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. Υπογράμμισε επίσης ότι όλα αυτά είναι γνωστά στις κυβερνήσεις, αλλά πρόκειται για επιταγές της «απελευθέρωσης» της αγοράς που επιβάλλεται και από την ΕΕ. Οι κεφαλαιοκράτες που εισβάλλουν στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής προτιμούν τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, καθώς είναι λιγότερο κεφαλαιοβόρες και αδιαφορούν για το αυξημένο κόστος της παραγωγής. Διατύπωσε, τέλος, τη θέση του ΚΚΕ για δημόσιο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον, ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.

Σήμερα εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, το 70% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα απορροφάται από τη ΔΕΗ (με πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής), το 22% από τη βιομηχανία και μόλις το 8% από την επαγγελματική και οικιακή κατανάλωση.

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εργο πνοής για την... κερδοφορία του κεφαλαίου

Επιπλέον προνόμια υπόσχεται η κυβέρνηση στις εταιρίες που εμπλέκονται στο έργο

Αποφασισμένη να παραχωρήσει ειδικά φορολογικά και τελωνειακά προνόμια προς τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο έργο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (Λάτσης, Κοπελούζος) εμφανίστηκε η κυβέρνηση χτες μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, κατά το χαιρετισμό του στην τριμερή συνάντηση που ξεκίνησε στην Αθήνα μεταξύ αντιπροσωπειών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας. Προκειμένου ο αγωγός που θα μεταφέρει το «μαύρο χρυσό» να γίνει και αγωγός μεταφοράς «χρυσών» κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, η ελληνική κυβέρνηση «θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» επιλύοντας «φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες, αλλά και όλες τις δυνατές διευκολύνσεις, ώστε να καταστεί ακόμα περισσότερο ελκυστικό και προσοδοφόρο το επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης.

Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χτες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, έχουν σκοπό την υπογραφή μνημονίου πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στα τρία μέρη, ενώ θα εξεταστούν και τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης σκοπιμότητας του έργου. Ο Δ. Σιούφας συνέκρινε τον αγωγό από τεχνικής αλλά και πολιτισμικής - οικονομικής πλευράς με το τούνελ που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία. Το χαρακτήρισε επίσης έργο «με γεωπολιτικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη για τους τρεις λαούς». Πρόσθεσε ότι η λειτουργία του αγωγού «δεν είναι ανταγωνιστική των Στενών (σ.σ. του Βοσπόρου)».

Το σίγουρο είναι πως το έργο θα προχωρήσει στο βαθμό που θα αποφέρει σημαντικό και πολλαπλό κέρδος στο μεγάλο κεφάλαιο με το μικρότερο δυνατό κόστος. Για την κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και πριν του ΠΑΣΟΚ) το συγκεκριμένο έργο φέρνει πιο κοντά τον στόχο της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο στόχος αυτός δεν έχει όμως καμία σχέση με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαών της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αντίθετα προωθείται σαν ένα σημαντικό μέσο που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ
Δε θα αποζημιωθούν για τις ζημιές από «ιό»

Το ΚΚΕ κατήγγειλε στη Βουλή την αθέτηση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παράσχει αποζημιώσεις στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας και της Πιερίας που επλήγησαν από τον ιό του «κηλιδωτού μαρασμού», παρά το γεγονός ότι είχε αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα.

«Τεκμηριώνοντας» την ...αθέτηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε λακωνικά: «Παρά το γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει η πολιτική βούληση να αποζημιωθούν οι αγρότες, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού όσον αφορά τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται από τον κανονισμό η αποζημίωση για ζημιές από τον ιό του "κηλιδωτού μαρασμού", αλλά ούτε και συντρέχουν οι λόγοι που να τεκμηριώνουν την αποζημίωση επιστημονικά»!

«Οι δεσμεύσεις δεν τηρούνται», τόνισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «με τη διάλυση του Οργανισμού Καπνού δεν υπάρχει φροντίδα και προστασία. Δεν υπάρχει επιστημονική και τεχνική στήριξη στους καπνοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι από μόνοι τους με τις ασθένειες, χωρίς να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εδώ υπάρχουν ευθύνες και στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε παράλληλα ότι φέτος «η φυτεία του καπνού έγινε κάτω από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες», μιλώντας για «κατάσταση καταστροφική» και απαιτώντας την καταβολή αποζημιώσεων.

Ρύθμιση οφειλών ζητά η ΕΣΕΕ

Νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των καθυστερημένων οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή της προς τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο. Το αίτημά της συνοδεύεται από τις διαπιστώσεις ότι: Μετά την τελευταία ρύθμιση μεγάλος αριθμός οφειλετών τακτοποίησε τις εκκρεμότητές του. Τα έσοδα του Ταμείου αυξήθηκαν σημαντικά όσο ίσχυε η ρύθμιση. Πολλές χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επιχειρηματίες δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση λόγω οικονομικής στενότητας που προέκυψε από τις υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ