ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.2

Ο Παύλος Μιχαηλίδης προσφέρει, μέσω Αχτίδας Καλλιθέας, 150.000 δρχ. για τις εκλογές και την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου του ΑΘΗΝΑΣ Λεκάκη - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, παιδιάτρου, που συμπληρώνονται 9 μήνες από το θάνατό της, του αδελφού του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το ΔΣΕ ως δάσκαλος στο χωριό Πόροι Ολύμπου. Την άνοιξη του 1949, έπεσε σε ενέδρα ΜΑΥδων και στρατιωτών έξω από το σχολείο που υπηρετούσε και δολοφονήθηκε. Καθώς και στη μνήμη των φίλων και αντιστασιακών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Π. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ, ΑΛΚΗ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ και ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΟΥΦΛΑ.

* * *

Στις 7 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΟΛΑ (μπάρμπα Λάζαρου), μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Ερμιόνη και Βασίλης προσφέρουν 100 μάρκα στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φραγκφούρτης.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του γιου μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, που χάθηκε, σε ηλικία 40 ετών, την Πρωτοχρονιά του 1994 στο ναυάγιο του σαπιοκάραβου «ΑΡΤΙΚ ΡΙΦΕΡ» στην Ιαπωνία. Καθώς και στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (Αλαμάνα), από το Πουρνάρι Συκουρίου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε το 1995 και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 15.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας και 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Δήμητρα Μπαλογιάννη

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, που συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από το θάνατό του, η γυναίκα του Βαρβάρα Ματθαίου Λαμπρίδου και η οικογένεια Σωτήρη Ματθαίου προσφέρουν 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.


* * *

Φωτ. 2

Στις 2 Γενάρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 44 χρόνων ο αξέχαστου και πολυαγαπημένος μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΣΑΡΗΣ, γιατρός παθολόγος, μέλος του ΚΚΕ. Ο πόνος μας από τον πρόωρο χαμό του είναι μεγάλος. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε, Κώστα, ότι δε θα ξανακούσουμε τη φωνή σου και δε θα σε ξαναδούμε.

Επίσης δε θα ξεχάσουμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα του Κώστα ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, μέλος του ΚΚΕ, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πρόωρο χαμό του μοναχογιού της και 4 μήνες μετά το θάνατό του, πέθανε και αυτή.

Δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ πολυαγαπημένοι μας Κώστα και Θεοπούλα.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ.

Ο σύζυγος της Θεοπούλας και πατέρας του Κώστα, Βασίλης Πιτσαρής

Η σύζυγος του Κώστα, Ρούλα Πιτσαρή

* * *

ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Τον πατέρα μου ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από συνεργάτες των Γερμανών ΠΟΚίτες το 1944. Την ΕΠΟΝίτισσα αδελφή μου ΑΘΗΝΑ, τον άντρα της ΑΝΔΡΕΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ, εφεδροΕΛΑΣίτη, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στη μνήμη τους, μέσω ΝΕ Κεφαλονιάς, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Φώτης Βαλιανάτος

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μου ΘΩΜΑ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη Λάρισας. Στην Κατοχή πολέμησε τους κατακτητές με το βαθμό λοχαγού σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Το 1943 πήρε μέρος στην ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, με τον διοικητή των σαμποτέρ Αντώνη Βρατσιάνο. Επίσης πήρε μέρος και στα Δεκεμβριανά.

Επειτα από πολλές διώξεις, φυλακές και ξυλοδαρμούς, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Με το βαθμό του λοχαγού πήρε μέρος σε μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι. Τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, δούλεψε στις οικοδομές και δημιούργησε οικογένεια. Το 1954 πήγε στην Αλμυρά Ερημο με ομάδα Κομσομόλων, δούλεψε εκεί και βραβεύτηκε.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά του και εργάστηκε στο Δήμο Λάρισας.

Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ και αγωνιζόταν από τις γραμμές του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σταυρούλα Μπατζιόλα, η κόρη του Αρετή Παπαδοπούλου και τα εγγόνια του Βασίλης και Ελισσάβετ προσφέρουν 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗ, που πέθανε στις 10 Οκτώβρη 1999. Καθώς και στη μνήμη του αγωνιστή πατέρα μας, ο οποίος σκοτώθηκε στα 39 χρόνια του στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το Μάρτη του 1949, προσφέρουμε 80.000 δρχ. στην ΚΟ Πετρούπολης και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Γιάννης και Κώστας Γκουγκούσης

* * *

Φωτ.

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1944 στο Βόλο από γονείς φτωχούς. Εφηβος άρχισε να δουλεύει ως οικοδόμος. Ηταν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Από το 1987 δούλευε στο Δήμο Νέας Ιωνίας Βόλου και ήταν γραμματέας της ΚΟ Νέας Ιωνίας.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρουν στη μνήμη του η σύζυγός του Αρετή Παπαδοπούλου, τα παιδιά Βασίλης και Ελισσάβετ και η πεθερά του Σταυρούλα Μπατζιόλα 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Νέας Ιωνίας.

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΟΣ (καπετάν Λευτεριάς) γεννήθηκε το 1918 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Τον Απρίλη του 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολέμησε τους κατακτητές ως καπετάνιος λόχου.

Μετά την Απελευθέρωση δούλεψε κομματικά στο Βόλο και τον Αύγουστο του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 9 Γενάρη 1947, καλύπτοντας τη σύμπτυξη του τμήματος του οποίου ήταν πολιτικός επίτροπος.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Δημήτρης Κέφος προσφέρει στην ΚΟ Μαγνησίας 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο συνταξιούχος οικοδόμος Αθανάσιος Μηλιακίδης προσφέρει, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 50.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη της μητέρας του ΦΡΟΣΩΣ.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Γενάρη, συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του πρόσφερε 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Ν. Νικηφορίδη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

* * *

Με τη συμπλήρωση 17 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ, στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΟΣΜΑ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα στη Γιάννουλη Λάρισας, τα αδέρφια Μήτσος, Βασίλης Παπαδούλης και τα παιδιά τους προσφέρουν, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και για την Οικονομική Εξόρμηση, η Φωφώ Δ. Κοντογιάννη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αμαλιάπολης Μαγνησίας, 20.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με τους κατακτητές, καθώς και στη μνήμη των γονιών της ΚΩΣΤΑ και ΕΛΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , μελών του ΚΚΕ από το 1928 ως το θάνατό τους.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των βετεράνων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ στελεχών του ΚΚΕ και του κουνιάδου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 40.000 δρχ. ως δεύτερη δόση.

Δημήτρης Ρέμπας

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο της αγαπημένης εξαδέλφης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και της νύφης μας ΝΤΙΝΑΣ ΣΑΚΕΤΤΑ, προσφέρουμε στο Παράρτημα Αμαλιάδας της ΠΕΑΕΑ 30.000 δρχ.

Μαρίκα και Βασίλης Σακέττας

* * *

Ο Γεράσιμος Φαρακλός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ληξουρίου, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100.000 δρχ. ως πρώτη δόση, στη μνήμη των αθάνατων ΛΕΝΙΝ, ΣΤΑΛΙΝ, ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, όσων έπεσαν στις μάχες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πανελλαδικά και της Κεφαλονιάς. Οσων εκτελέστηκαν με αποφάσεις των θανατοδικείων. Καθώς και στη μνήμη όσων έφυγαν από κοντά μας αγωνιστές και πιστοί ως την τελευταία πνοή τους στα ιδανικά του ΚΚΕ. Ενδεικτικά, μνημονεύω τα αδέρφια ΠΑΝΑΓΗ και ΗΛΙΑ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ, ΓΕΡΑΣΙΜΟ και ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΡΟΣΟ, ΣΥΜΕΩΝ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟ, ΓΕΡ. ΣΤΕΦΑΝΑΤΟ (Κριμπά), ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ (Λαέρτη), ΔΕΣΠΟΙΝΑ Καλτσουνίδου - ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 50 χρόνια από το θάνατο του αδερφού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΤΣΙΟΥΛΗ, μαχητή του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στη μάχη στα Πατώματα Γράμμου στις 23 Απρίλη 1949. Πολεμούσε ως διμοιρίτης του λόχου πολυβόλων στην 6η σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ. Υπηρετούσε στο 3ο τάγμα με διοικητή τον Χ. Τσακμάκη.

Πέρασαν και 2 χρόνια από το θάνατο της μάνας μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΑΤΣΙΟΥΛΗ, που πέθανε στις 23 Γενάρη 1998.

Στη μνήμη τους και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Κληματαριάς.

Δημήτριος Τατσιούλης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια από το 1984, που έχασε πρόωρα τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, η κόρη μου ΠΟΠΗ ΧΑΡΑΜΙΑΝΟΥ από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε το 1962. Στα 13 χρόνια της, έγινε μέλος της ΚΝΕ. Αγωνίστηκε με θάρρος και ενθουσιασμό για τους στόχους της οργάνωσής της. Η ΚΟ Εύοσμου, εκτιμώντας τη δράση της, την έκανε μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 10.000 δρχ.

Η μητέρα της Θεοδώρα Χαραμιάνου, η αδερφή της Βαβή

  • Επίσης στη μνήμη της Πόπης Χαραμιάνου, η θεία της Αναστασία Πουρσανίδη προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

ΣΤη μνήμη του ΣΑΒΒΑ ΚΑΒΑΖΙΔΗ, γραμματέα της ΚΟΒ Σαππών, που πέθανε στις 4 Νοέμβρη 1999 σε ηλικία 60 χρόνων, οι Παυλίδης και Χαρτοματζίδης προσφέρουν 20.000 δρχ. στη ΝΕ Ροδόπης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΓΕΜΕΛΟΥ, γραμματέα της ΕΔΑ Κοκκινιάς και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοκκινιάς, οι συναγωνιστές και σύντροφοί του Λάμπρος και Χρυσούλα Πιτιά προσφέρουν 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», του οποίου ο σύζυγός μου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Αννα Σαββίδου

* * *

Φωτ.

Στις 6 του περασμένου Αυγούστου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ.

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του Γεωργία και Νάσος προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, 50.000 δρχ.

Φωτ. 2

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΖΙΔΗΣ, που πέθανε το 1973, στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε στο Μακρονήσι για την αντιστασιακή δράση του.

Στη διάρκεια της δικτατορίας το 1967, αν και άρρωστος, ήταν υποχρεωμένος τρεις φορές την εβδομάδα να δίνει «παρών» στην Αστυνομία. Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΪΝΑΡΗΣ, χωροφύλακας στο τμήμα της Σιάτιστας στην Κατοχή, έφυγε στο βουνό, στον ΕΛΑΣ, μαζί με το διοικητή του Θωμά Βενετσανόπουλο. Πιάστηκε αιχμάλωτος στη Δεσκάτη και δικάστηκε 12 χρόνια φυλακή.

Πέθανε το 1993.

Στη μνήμη του άντρα μου Στέφανου Βοζίδη και του αδερφού μου Χριστόφορου Καϊνάρη, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. και 3.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Αναστασία Βοζίδη - Πουρσανίδου

* * *

Φωτ.

Στις 9 Γενάρη 1999, πέθανε στην Πάτρα ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της Κατοχής. Για την πολυσχιδή δράση του στους αγώνες του λαού, γνώρισε φυλακίσεις και εξορίες. Εμεινε σταθερός υπερασπιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Το χρονιάτικο μνημόσυνό του γίνεται σήμερα 9 Γενάρη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία Αγ. Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η συντρόφισσα της ζωής του Φιλάνθη

* * *

Στη μνήμη των παππούδων μου ΙΕΡΕΜΙΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, καθώς και στη μνήμη της νονάς μου ΜΕΛΠΩΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ, από το Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές και το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ «Στέφανου Βελδεμίρη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

Αναστασία Τσαλαμπούνη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΜΗΡΙΔΗ, η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ