ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικόνες καθημερινές και οικείες

«Δίπτυχοι μονόλογοι», είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Καλλιόπης Λέρτα, που φιλοξενείται στον 5ο όροφο του Πολιτιστικού συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος πλατεία). Εκτίθενται 30 έργα με θέματα παρμένα από εικόνες καθημερινές και οικείες. Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Ντιάνα Αντωνακάτου: «Με τη χρησιμοποίηση τεχνικών μέσων, όπως φωτογραφίες, κομπιούτερς, η ζωγράφος, χωρίς να υποτάσσεται στις παγίδες τους, επιλέγει ό,τι από τις δυνατότητές τους βοηθούν να προεκτείνει τις δικές της σε ανοίγματα τολμηρά και γενναία, που μετατρέπουν το διάλογο σε εσωτερικό μονόλογο».

«Στα θέματά της, με ξεχωριστές ενότητες, προβάλλεται η ανθρώπινη μορφή, ιδίως η νέα γυναίκα, το παιδί. Τα πορτρέτα ή οι φιγούρες της Λέρτα, μέσα σε μια γιορταστική πανδαισία χρωμάτων, επιβεβαιώνουν την επιλογή της "ζωής"... Δοξαστικός ο ύμνος της ζωγράφου προς τη φύση, διανθίζεται με μια χαλαρότερη διακοσμητική διάθεση στις απεικονίσεις φανταστικών πουλιών, που θυμίζουν πανάρχαια πρότυπα. Παράλληλα, τα αφαιρετικά μακρόστενα τοπία της, υφασμένα θαρρείς σε καμβά, καταστέλλουν την εκρηκτική ένταση των μεγάλων συνθέσεών της, με τα θαμποθώρητα μηνύματά τους, μέσα από δειλινές σκιές ενός θαλασσινού τοπίου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 του Δεκέμβρη.


Κυριακή 21/11
  • Ελλη Πασπαλά
    Ελλη Πασπαλά
    «Ηπειρωτών το Ανάγνωσμα» στην «Αλλη όχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270.628, 10 μ.μ.) με τον συνθέτη Νίκο Τάτση, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο Βασίλη Νιτσιάκο, το φωνητικό σύνολο «Απειρος πολυφωνία» και το οργανικό σύνολο «Αριπα Αράο».
  • Ολοκληρώνεται (6.30 μ.μ.) η «4η Συνάντηση Χορωδιών», που διοργανώνει στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας) το Πνευματικό Κέντρο και το Χορωδιακό Εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας.
  • Στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, τηλ. 210-7560.102), παρουσιάζεται ο Χρίστος Τσιαμούλης και η Λιζέτα Καλημέρη.
Δευτέρα 22/11
  • Γιορτάζοντας τα εβδομήντα χρόνια ζωής της, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών διοργανώνει (7 μ.μ.) στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» (Γενναδίου 8, 7ος όροφος), εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορική της πορεία, με ιδιαίτερη αναφορά στους πρωτεργάτες της και από τους σημαντικότερους λογοτέχνες μας, τον Κωστή Παλαμά και τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Παύλος Ναθαναήλ και ο αντιπρόεδρος, Πέτρος Μπίκος. Κείμενα θα αποδώσει ο ηθοποιός Δημήτρης Πετράτος, ενώ η Γιώτα Βέη θα ερμηνεύσει τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης.
  • Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά την ρεμπέτισσα Μαριώ, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210-5203.661), κάθε Δευτέρα και Τρίτη (10 μ.μ.). Μαζί τους, το συγκρότημα «Ομαδική Απόδραση» και ο Βασίλης Δραμουντάνης.
  • Εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νίκαιας 10, πλ. Βικτωρίας), έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κοτρώτσιου. Πρόκειται για ελαιογραφίες σε καμβά, «εικόνες που συγκρατούν τη φευγαλέα και εναλλασσόμενη ομορφιά του φυσικού».
Τρίτη 23/11
  • Γιώτα Βέη
    Γιώτα Βέη
    Στη μουσική σκηνή «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, τηλ. 210-3421.212) κάθε Τρίτη (10 μ.μ.) η συνθέτης και σολίστ Ζωή Τηγανούρια μας ταξιδεύει στα μονοπάτια του ακορντεόν.
  • Εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Καλλιγιάννη. «Μυτιλήνη - Κρήτη και μορφές», είναι ο τίτλος της.
Τετάρτη 24/11
  • Γλυπτά σε μάρμαρο και σχέδια, παρουσιάζει η Ολγα Πλαστήρα στην έκθεση που εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής). Τίτλος της: «Αναδύσεις».
  • Το «Χειμερινό μουσικό ηλιοστάσιο» φιλοξενείται κάθε Τετάρτη (9.30 μ.μ.) στο χώρο «Κέλυφος» (Αμφικτύωνος 17, τηλ. 210-3410.820).
Πέμπτη 25/11
  • Στο «Συρμό» εμφανίζεται το «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό» με τζαζ, μπλουζ, έντεχνο ήχο και παραδοσιακά ακούσματα.
  • Πρεμιέρα στο θέατρο «ΧΟΡΟΡΟΕΣ», όπου η πολιτιστική εταιρία «Αν το 6 ήταν 9» ανεβάζει το πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Xavier Durringer «BAL - TRAP», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη και μετάφραση Εύας Κοτανίδη. Παίζουν: Αντώνης Καρυστινός, Γιώργος Χρανιώτης, Εύα Κοτανίδη, Ντορίνα Θεοχαρίδου.
  • Τελευταίο τετραήμερο του αφιερώματος της Ελλης Πασπαλά στον Μάνο Χατζιδάκι. Μαζί της στο «Ζοοm» (Κυδαθηναίων 39, τηλ. 210-3225.920), ο Blaine Reininger.
Παρασκευή 26/11
  • Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, στο «Συρμό» (κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10 μ.μ.). Προσκαλούν σ' ένα ξέφρενο πάρτι, με τις πιο γνωστές τους επιτυχίες, γεμάτο εκπλήξεις.
  • Οι «Χειμερινοί κολυμβητές» παρουσιάζονται σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.) «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, τηλ. 210-2610.444).
  • «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό»
    «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό»
    Πρεμιέρα του καινούριου έργου του Γιώργου Μανιώτη «Μόνο Θετικές Σκέψεις», στο Θέατρο «Δίπυλον».
Σάββατο 27/11
  • Εκθεση ζωγραφικής του Τάσσου Δήμου, φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά). Τίτλος της: «Ζωή στην κίνηση».
  • Στο καφέ «Αλάβαστρον», παρουσιάζεται ο Μιχάλης Νικολούδης. Φιλική συμμετοχή: Βασίλης Σκουλάς, Γιώτα Βέη, Φωτεινή Βελεσιώτου.

Εργο του Δ. Κοτρώτσιου
Εργο του Δ. Κοτρώτσιου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ