ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Το αγωνιστικό τους ανάστημα ορθώνουν οι συνταξιούχοι μπροστά στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Στην κατεύθυνση της αγωνιστικής δράσης και αντίστασης, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου διοργανώνουν Πασσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη, 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και καλούν σε μαζική - αγωνιστική συμμετοχή όλους τους απόμαχους της δουλιάς. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και ώρα στη Βόρεια Ελλάδα με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι συνταξιούχοι, με την αγωνιστική τους κινητοποίηση, διεκδικούν άμεσες αυξήσεις πάνω από 10% που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80 του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΕΦΚΑ καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.

Οπως καταγγέλλουν οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες των συνταξιούχων στο κοινό τους κάλεσμα, η θέση των συνταξιούχων διαρκώς χειροτερεύει, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική λιτότητας που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, για το 2005 οι αυξήσεις - φιλοδωρήματα που προβλέπονται για τους συνταξιούχους κυμαίνονται από 0,40 έως 1 ευρώ τη μέρα.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν, η ακρίβεια καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμα αυξάνονται τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερού, Δημοτικά Τέλη, τα τέλη κυκλοφορίας, τα τσιγάρα, τα εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων. Η τιμή του πετρελαίου είναι 40% ακριβότερη από πέρσι. Από την άλλη, η περίθαλψη που παρέχουν τα Ταμεία και το Δημόσιο είναι τόσο υποβαθμισμένη που τακτικά οι συνταξιούχοι, όπως σημειώνουν, υποχρεώνονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Εν τω μεταξύ, τονίζεται, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, βιομήχανοι, Γκαργκάνας, Αράπογλου, Μητσοτάκης πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργατών και των συνταξιούχων. Για όλους αυτούς κυρίαρχο είναι η ανταγωνιστικότητα που αυτό σημαίνει παραπέρα ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για πιο φτηνή εργατική δύναμη. Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα για περισσότερα κέρδη».

Οι ομοσπονδίες, απευθυνόμενες στους συνταξιούχους, καταλήγουν, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση «δε μας μένει άλλο από το να βγούμε και πάλι στους δρόμους».


Γ.Δ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί και τρίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο νέο σχέδιο εφημερίας για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών Υγείας

Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι γιατροί και εργαζόμενοι το νέο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου, που επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Υγείας
Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι γιατροί και εργαζόμενοι το νέο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου, που επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Υγείας
Να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας που εμπεδώνεται τη συγκεκριμένη περίοδο με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων μέσω του νόμου για τη λειτουργία Ανωνύμων Εταιριών στην Υγεία και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών», με αφορμή την αυριανή πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάτω από την πίεση που δημιουργεί η όξυνση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει στην Υγεία και η κυβέρνηση της ΝΔ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για αύριο, Δευτέρα. Παράλληλα, η ΕΙΝΑΠ, η οποία απορρίπτει ως επικίνδυνο το σχέδιο εφημερίας για το Λεκανοπέδιο, του οποίου ξεκινά η εφαρμογή του αύριο, καλεί σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στις 12 το μεσημέρι.

Στο ίδιο πνεύμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) - που απέρριψε στο πρόσφατο Γενικό της Συμβούλιο την πρόταση των υγειονομικών του ΠΑΜΕ για κινητοποιήσεις - προχώρησε εκ των υστέρων στην εξαγγελία μιας τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

«O αγώνας μας θα ισχυροποιείται, θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, από τη στιγμή που συντονίζεται με τον αγώνα των άλλων εργαζομένων, που θέτει στόχους πάλης με κριτήριο τις ανάγκες μας», τονίζει η «Πανεπιστημονική».

«Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΕΓ, "Νέοι Γιατροί" με το πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους επιδιώκουν να κρύψουν ότι συμφωνούν με τη βασική κατεύθυνση των μέτρων για την επιχειρηματική δράση, για να γίνει "ανταγωνιστικός", δηλαδή ιδιωτικοποιημένος, ο δημόσιος τομέας Υγείας. Γι' αυτό έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και δεν απαλλάσσονται απ' αυτές με τις όποιες κινητοποιήσεις εξαγγέλλουν, αφού ουσιαστικά στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο», τονίζει η «Πανεπιστημονική», και καταλήγει:

Οσο περισσότεροι με κοινή δράση και ενιαία κατεύθυνση αντιπαλεύουν την πολιτική που ισχυροποιεί το κεφάλαιο, όσο δυναμώνουμε το μέτωπο διεκδίκησης από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, τόσο ενισχύουμε την προοπτική απόσπασης κατακτήσεων σήμερα. Τόσο αντίστοιχα δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για την οριστική και πλήρη λύση των προβλημάτων.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, να έχει στόχο την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Η δύναμη των νοσοκομειακών γιατρών θα ενισχύεται, στο βαθμό που συσπειρώνονται στο αγωνιστικό πλαίσιο, που αντιπαρατίθενται στην κυρίαρχη πολιτική. Στο βαθμό που αποδυναμώνονται οι δυνάμεις του συμβιβασμού και ο αγώνας δίνεται με προοπτική.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τρομοκράτες των πολέμων

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με θέμα: «Οι σύγχρονες μορφές πολέμου», με εισηγητές τους: Αντώνη Κακαρά, πλοίαρχο ε.α. και τον Δημ. Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α.

Τόσο οι εισηγήσεις, όσο και οι πολυάριθμες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που ακολούθησαν προσδιόρισαν με σαφήνεια το σημερινό χαρακτήρα των τρομοκρατικών πολέμων, που κλιμακώνει η πλανητική δύναμη του κεφαλαίου στο σημερινό στάδιο του ιμπεριαλισμού, της παγκοσμιοποίησης των αγορών, αλλά και των εσωκαπιταλιστικών αντιθέσεων για τη διανομή της λείας.

Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί η κλιμάκωση και το εμπόριο και το λαθρεμπόριο των εξοπλισμών, που μάλιστα χρησιμοποιείται και ως αντιστάθμισμα των περιοδικών κυκλικών κρίσεων, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σ' έναν κύκλο άγριας επιθετικής πολεμικής βίας και ανταγωνισμού των εξοπλισμών σε ποσότητα και ποιότητα και στην αντίστοιχη δαπάνη ιλιγγιωδών ποσών, που αφαιρούνται από την παραγωγή και την ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικές σχετικές δηλώσεις του Πούτιν, ότι η χώρα του διαθέτει νέο οπλικό σύστημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απόλυτο και το οποίο δε θα έχουν για ικανό διάστημα οι άλλες καπιταλιστικές χώρες και το μητροπολιτικό κέντρο της υπερδύναμης και του «αειφόρου» τρομοκρατικού πολέμου.

Με όποιαν έννοια και αν έγιναν οι δηλώσεις αυτές, δεν παύουν να κρύβουν την εμφανέστατη απειλή νέων επικίνδυνων εντάσεων, το κόστος των οποίων πληρώνουν οι λαοί του κόσμου.

Απέναντι στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, στην άγρια εκμετάλλευση, στη βία, στην τρομοκρατία, στην πείνα και τους πειρατικούς πολέμους, πρέπει να αντιταχθεί η δυναμική αντίσταση των λαών σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Οι ασπιρίνες, τα ξόρκια, τα μάγια και οι προφητείες δε φτάνουν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ