ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΚ Ουκρανίας: Κανέναν απ' τους δύο!

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Associated Press

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών
Στις 4 Νοέμβρη, η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας συνεδρίασε, για να εξετάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και να καταλήξει για τη στάση του Κόμματος στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το απόσπασμα της Απόφασης της ΚΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του ΚΚΟ, «η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί ότι η υποστήριξη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οποιουδήποτε υποψηφίου, που στηρίζει τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική θα ήταν απαράδεκτη. Το ΚΚΟ αφήνει στον εαυτό του το δικαίωμα να προχωρήσει σε διάλογο με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και κόμματα, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό «INTERFAX» μεταδίδει πως η απόφαση της ΚΕ λήφθηκε με 127 ψήφους στους 130.

Π. Σιμονιένκο:
Πήγαμε σε εκλογές και βρεθήκαμε σε αντιπαράθεση φατριών της ολιγαρχίας

Την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΟ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Π. Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΟ.

Οπως είπε, τα μέλη της ΚΕ «κατέληξαν, σχετικά με το αποτέλεσμα, ότι επιβλήθηκε στους ψηφοφόρους, πολύ πριν από τις εκλογές, μια επιλογή χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Οι κομμουνιστές πήγαμε στις εκλογές για έναν ανοιχτό διάλογο και βρεθήκαμε στο μέσο της αντιπαράθεσης των φατριών της ολιγαρχίας. Κοντά σ' αυτό υποστηρίχτηκε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία της σύνδεσης της πολιτικής με το έγκλημα και του κόσμου του εγκλήματος με την πολιτική. Αυτή η διαδικασία έδωσε και το "ανάλογο" αποτέλεσμα στις εκλογές. Η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΟ ενέκρινε απόφαση, με την οποία, σχεδόν ομόφωνα, θεωρεί πως θα ήταν απαράδεκτη η υποστήριξη στο δεύτερο γύρο οποιουδήποτε υποψηφίου, που εκφράζει και είναι συνεχιστής του σημερινού αντιλαϊκού καθεστώτος. Στην πορεία της δράσης του, το κόμμα έχει το δικαίωμα να κάνει διάλογο με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και για εκείνα τα ζητήματα, που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού».

Ο Π. Σιμονιένκο επανέλαβε, επίσης, τις πρώτες εκτιμήσεις του, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται στις «βρώμικες πολιτικές τεχνολογίες», καθώς επίσης ότι αυτό έχει μοιράσει τη χώρα στα δύο, στη δυτική και ανατολική Ουκρανία. Υποστήριξε, επίσης, ότι «η εξουσία κατάφερε να διασπάσει τις αριστερές δυνάμεις, στους κομμουνιστές, που με συνέπεια διεξήγαγαν τον αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία και στους υπόλοιπους, που κρυφά ακολούθησαν πολιτική υποστήριξης της ολιγαρχίας».

Τέλος, ο Π. Σιμονιένκο κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος να μην κάνουν αποχή, αλλά να πάνε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να ψηφίσουν ενάντια και στους δύο υποψηφίους. Σημείωσε, επίσης, πως το ΚΚΟ δεν ανακαλεί τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους από το δεύτερο γύρο, «για να μπορέσει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση».


Ι.Π.

Εκκληση Γκ. Ζιουγκάνοφ προς τους κομμουνιστές της Ουκρανίας

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΚΚΣΕ), στην οποία είναι ενταγμένο το ΚΚ Ουκρανίας, απευθύνθηκε με τις δύο αυτές ιδιότητές του προς τους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Στην έκκλησή του ο Γκ. Ζιουγκάνοφ κάλεσε έμμεσα τους κομμουνιστές της Ουκρανίας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να ψηφίσουν τον σημερινό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς, που τάσσεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Η έκκληση του Γκ. Ζιουγκάνοφ έχεις ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι! Στις 21 Νοέμβρη οι πολίτες της Ουκρανίας θα πρέπει να κάνουν μια πραγματικά ιστορική επιλογή. Δεν πρόκειται απλώς για την επιλογή του επόμενου προέδρου της χώρας. Είναι η επιλογή της τύχης της ουκρανικής κρατικής υπόστασης για πολλά χρόνια και μάλιστα δεκαετίες.

Τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας τους συνδέουν οι ενιαίες αδελφικές ρίζες, η κοινή χιλιόχρονη ιστορία. Κι αυτή η ιστορία διδάσκει: Οταν οι λαοί μας ήταν μαζί, τότε σταθερά βάδιζαν στο δρόμο της αυτοφυούς εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Οταν ήταν χωρισμένοι, τότε έπεφταν κάτω από ξένο ζυγό πολλών αιώνων, που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την εθνική ύπαρξή τους.

Η ιστορία διδάσκει επίσης πως μόνο η εξουσία του εργαζόμενου λαού ήταν ικανή να εξασφαλίσει τη σταθερή ενότητα. Ακριβώς οι Ουκρανοί και Ρώσοι κομμουνιστές έπαιξαν στον 20ό αιώνα αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση των αδελφικών δεσμών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ως ελεύθερων και ισότιμων κρατών, εθελοντικά ενταγμένων στη μεγάλη και πανίσχυρη Σοβιετική Ενωση.

Η προδοτική διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και πάλι έθεσε μπροστά στους κομμουνιστές το καθήκον με όλες τις δυνάμεις να παλέψουμε υπέρ της αποκατάστασης της ενότητας των λαών. Οι συνθήκες αυτού του αγώνα είναι σύνθετες κι αντιφατικές. Απαιτούν από μας ζυγισμένη και ευέλικτη τακτική. Σήμερα, πρέπει να γνωρίζουμε ξεκάθαρα πως ο ερχομός στην εξουσία στην Ουκρανία των φιλοδυτικών, φιλο-αμερικάνων εγκάθετων όχι μόνο για μεγάλο διάστημα θα απομακρύνει το ενδεχόμενο της επανένωσης των λαών μας, αλλά και θα απειλήσει την ενότητα του ουκρανικού κράτους, την ενότητα του λαού της Ουκρανίας.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτής της απειλής είναι απαραίτητο να δείξουμε πολιτική σοφία, πίστη στα ριζικά, στα στρατηγικά συμφέροντα των εργαζομένων. Να υποστηρίξουμε εκείνο το ενδεχόμενο κρατικής ανάπτυξης, η οποία θα διευκολύνει και δε θα δυσκολέψει την αποκατάσταση της ένωσης της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και Ρωσίας στη βάση της λαϊκής εξουσίας, της κρατικής αυτοτέλειας, της εθελοντικής και ισότιμης συνεργασίας. Μόνο μαζί οι εργαζόμενοι των χωρών μας θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, θα γιατρέψουν τα τραύματα από την τελευταία θολή δεκαετία.

Είμαι σίγουρος πως οι Ουκρανοί κομμουνιστές θα λάβουν τη σωστή, αν και δύσκολη, απόφαση. Θα επωφεληθούν από τη δυνατότητα εποικοδομητικού διαλόγου με εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες δεν απορρίπτουν εξαρχής τους προγραμματικούς προεκλογικούς στόχους τους. Η εξασφάλιση του κατώτερου ορίου διαβίωσης για τους συνταξιούχους, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η αναγνώριση της ρώσικης γλώσσας ως δεύτερης κρατικής γλώσσας, η ελεύθερη μετακίνηση των Ουκρανών και Ρώσων πολιτών από τα σύνορα. Ολα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένες και σημαντικές υποθέσεις, στη βάση των οποίων οι αδελφοί λαοί μας μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα.

Και κάνοντας λόγο για την πολιτική, η εμπειρία πολλών χωρών, που βρίσκονταν πριν τον κίνδυνο της φασιστικής δικτατορίας μαρτυρά για τη ζωτική αναγκαιότητα ενός τέτοιου διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
«Τούρκοι μισθοφόροι» νεκροί σε μάχη

ΜΟΣΧΑ.--

Οι ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν με Τσετσένους αποσχιστές ανέφεραν χτες ότι «σκότωσαν δύο Τούρκους μισθοφόρους» στα περίχωρα του Γκρόζνι. Σύμφωνα με τα «Ιντερφάξ» και «Γαλλικό Πρακτορείο», την πληροφορία μετέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος στρατηγός Ιλία Τσαλμπάκιν, ο οποίος ανέφερε πως η ταυτότητα των νεκρών μαχητών «αποδείχτηκε από ταυτότητες που είχαν μαζί τους». Είναι άγνωστο αν επρόκειτο πράγματι για «επαγγελματίες» αντάρτες, καθώς οι εκπρόσωποι του ρωσικού στρατού χαρακτηρίζουν συλλήβδην όσους μάχονται στο πλευρό των Τσετσένων «μισθοφόρους». Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της «Pravda» στο διαδίκτυο, κατά τα επίσημα στοιχεία στην Τσετσενία έχουν σκοτωθεί «24 τρομοκράτες που είχαν την τουρκική υπηκοότητα» από το 1999, ενώ συνολικά 200 ξένοι φέρονται να «διεξάγουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) στη Ρωσία και το Βόρειο Καύκασο».

Κατά την τελευταία πηγή, οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού «αναζητούν αντάρτες οι οποίοι προετοιμάζουν μια μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια» στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ