ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - «THYSSEN KRUPP»
Θέλουν «ελεύθερα χέρια» για μαζικές απολύσεις

Κατά παραγγελία της πολυεθνικής ιδιοκτησίας δικάζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας το δικαίωμα στην απεργία

Από τα χέρια αυτών των εργατών και μόνο βγαίνει το χρυσάφι που ιδιοποιείται η «THYSSEN». Τα σχέδιά της για ξεζούμισμα των εργατών δεν πρέπει να περάσουν
Από τα χέρια αυτών των εργατών και μόνο βγαίνει το χρυσάφι που ιδιοποιείται η «THYSSEN». Τα σχέδιά της για ξεζούμισμα των εργατών δεν πρέπει να περάσουν
Τον πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων κήρυξε η γερμανική εργοδοσία της «THYSSEN Krupp» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Αποθρασυμένη πλήρως από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ αναγάγοντας το μεγάλο κεφάλαιο σε κράτος εν κράτει, επιδιώκει να συνθλίψει κάτω από τη σιδερένια φτέρνα της συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, κατακτήσεις χρόνων, ό,τι έχει σχέση με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας! Οι επιδιώξεις της να μετατρέψει το Ναυπηγείο σε γκέτο, και τους εργαζόμενους σε στρατιωτάκια, άρχισαν να εκδηλώνονται στις 3 του μήνα με τις αιφνιδιαστικές και αναίτιες απολύσεις εργαζομένων επί 25 χρόνια στο ναυπηγείο και κορυφώθηκαν χτες με την κατάθεση αγωγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος ολόκληρου του Σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» των εργαζομένων του Ναυπηγείου, με αξίωση να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές δύο στάσεις εργασίας που κήρυξε η διοίκηση του σωματείου - η μία στις 4 Νοέμβρη και η δεύτερη χτες - με αίτημα την επαναπρόσληψη δύο εργαζόμενων!

Οι δικαστικές αρχές εφαρμόζοντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της πάση θυσία εξυπηρέτησης της εργοδοσίας, σε χρόνο ρεκόρ αποδέχτηκαν την αγωγή της «THYSSEN» και καθόρισαν η εκδίκαση να γίνει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο Αθήνας. Την ίδια ώρα έξω από το δικαστήριο, με απόφαση της διοίκησης του σωματείου θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι στα πλαίσια νέας στάσης εργασίας που κηρύχτηκε για σήμερα από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Με την αγωγή η εταιρία απαιτεί την τιμωρία των συνδικαλιστών με φυλάκιση 6 μηνών και την καταβολή εξωφρενικών ποσών, που φτάνουν συνολικά τα 16.000 ευρώ, ενώ ουσιαστικά προσπαθεί να θέσει στην παρανομία το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίζονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία! Συγκεκριμένα, απαιτεί «να απαγορευτεί η πραγματοποίηση, η κήρυξη και η επανάληψη των εξαγγελθεισών τετράωρων στάσεων εργασίας της 4-11-2004 και 9-11-2004, αλλά και όλων των λοιπών απεργιακών κινητοποιήσεων στο μέλλον με τα αυτά, ανάλογα ή παρεμφερή αιτήματα με οποιαδήποτε μορφή»! Ακόμα απαιτεί ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου «να υποχρεωθούν σε προσωπική κράτηση έξι μηνών και σε καταβολή 3.000 ευρώ ο καθένας» «σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους» και «να καταδικαστεί» το Σωματείο «στην καταβολή χρηματικού ποσού 10.000 σε εμάς, ως χρηματική ικανοποίηση ένεκα ηθικής βλάβης νομιμοτόκως από την επίδοση της παρούσας»!

Τα προσχήματα για αυτές τις αξιώσεις είναι ότι «η εναγομένη συνδικαλιστική οργάνωση, με το να θέτει ως μοναδικό αίτημα των υπό κρίση απεργιακών κινητοποιήσεων την ανάκληση των δύο απολύσεων δύο εργαζομένων, καταστρατηγεί το νόμιμο σκοπό της απεργίας καθώς αποσκοπεί στην εκβιαστική υπεράσπιση των ατομικών συμφερόντων των δύο απολυθέντων»! Επίσης, ότι οι στάσεις εργασίας «συνοδεύτηκαν από κατάληψη των χώρων εργασίας» και «παραβίασε ευθέως το δικαίωμα ιδιοκτησίας και το άσυλο κατοικίας της εταιρίας μας», ότι αυτές δεν ανακοινώθηκαν ένα 24ωρο πριν και τέλος, ότι «η εταιρία μας υφίσταται τεράστια οικονομική ζημιά από τις εν λόγω παράνομες στάσεις εργασίας, δεδομένου ότι καθυστερεί σημαντικά η εκτέλεση συμβάσεων που έχει αναλάβει»!

Με την καταμέτωπο επίθεση που έχει εξαπολύσει η γερμανική εταιρία ενάντια στους εργαζομένους, προσπαθεί όχι απλώς να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, αλλά να ευνουχίσει κάθε διάθεση αντίστασης ώστε να εφαρμόσει ανενόχλητη τα διαλυτικά της σχέδια σε βάρος του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας. Σχέδια ανάλογα με αυτά που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί στις ναυπηγικές της μονάδες στη Γερμανία και συγκεκριμένα σε αυτή του Κιέλου όπου έχει αρχίσει... πρόγραμμα 700 - 1.000 απολύσεων, στο... όνομα της «ανταγωνιστικότητας»!

Ομως ταυτόχρονα οι εξελίξεις αυτές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποδεικνύουν περίτρανα πια, σκορπώντας κάθε αυταπάτη που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττεται με την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, που όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει με ιερή ευλάβεια!

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Θόδωρος Κούτρας, επικεφαλής της ταξικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», και στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου δήλωσε στο «Ρ»:

«Καταδικάζουμε ως ΕΕΝΣ την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά από τη γερμανική εργοδοσία "THYSSEN Kruup" όπως είναι το καινούριο όνομα. Για να υλοποιήσει η εργοδοσία τα σχέδιά της που είναι η διάλυση του ναυπηγείου και οι απολύσεις που σχεδιάζει, θρασύτατα σήμερα τόλμησε να αμφισβητήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπιστούν την εργασία τους. Δε φτάνει που προκλητικά απέλυσε παράνομα και καταχρηστικά εργαζόμενους, ζητάει και τα ρέστα. Ζητάει δηλαδή, να βγουν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι αγωγές που κατέθεσε σήμερα σέρνοντας στα δικαστήρια τους συνδικαλιστές και κατ' επέκταση τους εργαζόμενους, δείχνει και τη νοοτροπία τους. Είναι περίεργο πώς τη μία μέρα καταθέτει αγωγές και καταφέρνει την άλλη μέρα να έχουμε τακτική δικάσιμο! Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για την εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ και ενωτικά, αποφασιστικά, να απαντήσουν. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά, να παλέψουν για τη μη διάλυση του ναυπηγείου και να αγωνιστούν για την επαναφορά του κάτω από κρατικό έλεγχο. Αύριο (σ.σ. σήμερα) η γερμανική εργοδοσία έξω από τα δικαστήρια θα πάρει μια αποφασιστική απάντηση στα σχέδιά της».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αντισταθείτε στη διάλυση του ναυπηγείου

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων

Να τσαλακώσουν τα σχέδια της γερμανικής πολυεθνικής εργοδοσίας για τη διάλυση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και να αγωνιστούν για την επαναφορά του κάτω από κρατικό έλεγχο καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο το οποίο καταγγέλλει την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Η γερμανική πολυεθνική THYSSEN KRUPP (HDV) αποθρασυμένη από τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές και κατ' επέκταση όλους τους εργαζόμενους, γιατί τόλμησαν να αντισταθούν και να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την ανάκληση παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο και ολόκληρη η εργατική τάξη, όπως και στο παρελθόν με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους στο Ναυπηγείο με τους αγώνες τους, να τσαλακώσουν τα σχέδια της γερμανικής εργοδοσίας που είναι η διάλυση του Ναυπηγείου, μέσω περιορισμών των δραστηριοτήτων και απολύσεις εργαζομένων. Να αγωνιστούν για επαναφορά του Ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ