ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ολοι σήμερα στην απεργία
  • «Νεκρώνουν» σήμερα τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά όλης της χώρας
  • Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Με σημαία τις πραγματικές τους ανάγκες όλοι σήμερα στην απεργία

Eurokinissi

Με σημαία τις πραγματικές τους ανάγκες όλοι σήμερα στην απεργία
Η μάχη της προετοιμασίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από νωρίς σήμερα το πρωί, σειρά παίρνει η μάχη της περιφρούρησης, για να σπάσει στην πράξη ακόμα και η σκέψη της εργοδοσίας να επιχειρήσει με τρομοκρατικές μεθόδους να αποτρέψει τη συμμετοχή των οικοδόμων στην πανελλαδική 24ωρη απεργία τους και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού των απεργών οικοδόμων έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), την ίδια ώρα που οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρώνονται έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Δεκάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν εκφράσει με ψηφίσματα την αλληλεγγύη τους στη σημερινή πανοικοδομική απεργιακή κινητοποίηση, ενώ σε 24ωρη απεργία κατεβαίνει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές) και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών.

Η απεργία των οικοδόμων αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα μιας σειράς εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων, που δεν εξαντλούνται στη διάρκεια της εβδομάδας. Η επιτυχία της αποτελεί βαρόμετρο για τις ταξικές μάχες που έρχονται και οι οποίες πρέπει να ενταθούν για να αντιστοιχηθούν στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται το σύνολο της εργατικής τάξης από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου. Με την απεργία τους και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ στην πρώτη γραμμή του αγώνα, οι οικοδόμοι δίνουν σήμερα το στίγμα της ταξικής αντεπίθεσης: Συντονισμός στη βάση ενός ενιαίου πλαισίου αιτημάτων που καλύπτουν τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και κάθε λαϊκής οικογένειας, σαν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται σήμερα τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, του φτωχού αγροτόκοσμου, της νεολαίας και των γυναικών.

«Να μην καρφωθεί ούτε μία πρόκα!»

Μέχρι την τελευταία μέρα, οι οικοδόμοι όλης της χώρας έδιναν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης. Σε μια από τις δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις, αντιπροσωπεία των οικοδόμων από το Συνδικάτο της Αθήνας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Βαγγέλη Βακάλη, βρέθηκε χτες τα ξημερώματα στο εργοτάξιο του Μετοχικού Ταμείου στο Σύνταγμα. «Να μη χτιστεί ούτε ένα μέτρο τούβλο, να μη μπει ούτε ένα σίδερο, να μην καρφωθεί ούτε μία πρόκα. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι χωρίς τα χέρια του εργάτη τίποτα δεν μπορεί να παραχθεί και καμιά μηχανή δεν μπορεί να δουλέψει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Βακάλης.

Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, δουλεύοντας σε συνθήκες παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας, μετράνε ήδη ένα νεκρό συνάδελφό τους από πέρυσι. Στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί εργάτες, βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά την εκμετάλλευση, με μεροκάματα που ξεκινάνε από 21 ευρώ και δεν ξεπερνάνε τα 30 και ωράρια - λάστιχο, που φτάνουν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, το κάλεσμα του Συνδικάτου αποκτά πολλαπλάσια σημασία: Σήμερα η απεργία. Από αύριο, καθημερινός αγώνας με το Συνδικάτο στους χώρους δουλιάς, σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε γιαπί.

Απεργιακές συγκεντρώσεις παντού

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλης της χώρας, απευθύνουν τα κατά τόπους Συνδικάτα των οικοδόμων. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί:

Στην Κοζάνη, στην κεντρική πλατεία, στις 10.30 π.μ., με τη συμμετοχή των οικοδόμων από τα Σέρβια, την Πτολεμαΐδα, την Αιανή, το Βελβεντό, καθώς και από το Νομό Γρεβενών.

Στην Καβάλα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στις Σέρρες, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στη Νάουσα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στα Γιαννιτσά, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στην Κατερίνη, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στο Λιτόχωρο, στην κεντρική πλατεία, στις 10 π.μ.

Στο Κιλκίς, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στη Λάρισα, στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, στις 10 π.μ.

Στο Βόλο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στα Τρίκαλα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μάρτη, στις 10 π.μ.

Στον Πύργο, στην πλατεία ΟΤΕ, στις 10 π.μ., με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Στην Τρίπολη, στην κεντρική πλατεία (Αγ. Βασιλείου), στις 10.30 π.μ.

Στο Ναύπλιο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, στις 10 π.μ.

Στη Ζάκυνθο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, στις 10 π.μ.

Στη Χαλκίδα, στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (ΙΚΑ), στις 10.30 π.μ.

Στα Καμένα Βούρλα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, στις 10 π.μ.

Στο Αλιβέρι, στο Εργατικό Κέντρο, στις 9.30 π.μ.

Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 9 π.μ.

Στην Πρέβεζα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στην Κέρκυρα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ.

Στο Αγρίνιο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στη Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 9 π.μ.

Στο Μεσολόγγι, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στη Ναύπακτο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ.

Στο Ηράκλειο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στα Χανιά, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Στον Αγιο Νικόλαο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

Αιτήματα όλης της εργατικής τάξης

Οι οικοδόμοι, με τη σημερινή τους απεργία διεκδικούν:

  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Κρατικά σώματα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας. Κατάργηση των ιδιωτικών μηχανισμών που χρησιμοποιεί η εργοδοσία.
  • Θωράκιση, κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, άνοιγμα του δρόμου για εφαρμογή 6ωρου - 5ήμερου - 30ωρου.
  • Κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ. Κανένας εργατικός μισθός να μην είναι κάτω από 1.200 ευρώ. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Σταθερή εργασία. Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις, που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών (λαϊκές κατοικίες, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κέντρα υγείας). Εργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
  • Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου που διεκδικούμε για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων για κατοχύρωση δικαιώματος στη σύνταξη, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, προσδιορισμός του συντελεστή στις οικοδομικές εργασίες σε 1-1,70
  • Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ και κλιμάκωση μετά τα 4.050 ένσημα σε ποσοστό 3% ανά 300 μέρες.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρη κάλυψη των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Κατάργηση της εισφοράς των ασφαλισμένων στα φάρμακα και του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές σπουδαστές παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
  • Αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Καταβολή των οφειλών του κράτους. Καμιά εργατική κατοικία πάνω από 400 - 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στην κατεύθυνση της δωρεάν και ποιοτικής λαϊκής στέγης.
  • Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες. Να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νομιμοποίησης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ