ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
62η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
Κυριακή 21 Νοέμβρη στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004 ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί, στο Γοργοπόταμο, η εκδήλωση για 62η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που θα φθάσουν με κάθε μέσο και, κυρίως, με πούλμαν που μισθώνουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ απ' όλη τη χώρα. Οπως κάθε χρόνο τον τόνο θα δώσουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ απ' όλες τις γωνιές της χώρας, από τον Εβρο ως την Κρήτη κι από την Ηπειρο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία και τα νησιά και προ παντός από την Αττική, που θα συμμετέχουν με τα τιμημένα λάβαρα του αγώνα.

Πάντως, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσουν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα, Κυριακή 21/11/04, στις 7 πμ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κληρονομιά ακριβή ο αγώνας του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τον Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή)

Από την εκδήλωση για τον Καπετάν Ανάποδο
Από την εκδήλωση για τον Καπετάν Ανάποδο
Ασβεστη μνήμη για μεγάλους και μικρότερους. Για ασπρομάλληδες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και τους νεότερους αγωνιστές, μέχρι τις μέρες μας. Εκεί, στους πρόποδες του «Πυξαριά», στο Καντήλι, στο δρόμο προς το Προκόπι, ξαναντάμωσαν οι γενιές, για να τιμήσουν το πρωτοπαλίκαρο της Εύβοιας (αν και δεν ήταν απ' το νησί), τον Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή). Τον αγωνιστή που έδρασε με δόξα, όπου του ανατέθηκε αποστολή και έπεσε από προδοτικό δολοφονικό αμερικάνικο βόλι, εδώ, στις 5 Νοέμβρη 1949, ως διοικητής του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ, προσφέροντας και τη ζωή του (28 μόλις χρονώ...) σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα.

Σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσαν την προηγούμενη Κυριακή τα παραρτήματα: Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας και Λουτρών Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ, προσήλθαν λαός και νεολαία αποτίοντας τιμή σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της χώρας, για τη λαϊκή κυριαρχία και το σοσιαλισμό. Παρόντες ήταν, επίσης, συναγωνιστές και συναγωνίστριες του «Ανάποδου», απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, η αδελφή του, Ευσταθία, που τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα από τα παραρτήματα για την προσφορά της στο ΔΣΕ και μέχρι σήμερα.

«Τιμώντας σήμερα τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Θύμιο Καψή, τον αθάνατο καπετάν Ανάποδο, στέλεχος του ηρωικού και τιμημένου ΚΚΕ, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του σ' αυτόν τον αγώνα, τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Κώστας Δελλής, προεδρεύων του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, αποδίδουμε την τιμή που πρέπει στη μνήμη των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τον απεριόριστο σεβασμό στους αγωνιστές που επέζησαν του εμφυλίου πολέμου.

Παράλληλα, εκτελούμε το ύψιστο χρέος μας προς τη νεολαία της πατρίδας μας, για να παραλάβει τη διαθήκη της πραγματικής ιστορικής κληρονομιάς, χωρίς στρεβλώσεις και παραχαράξεις. Για να αισθάνεται περήφανη, ν' αντιστέκεται με πείσμα στον κάθε δυνάστη - τύραννο και εκμεταλλευτή. Για να έχει ζωντανά τα οράματα της Ειρήνης και της Φιλίας των λαών. Για να αντιπαλεύει με θάρρος την ιμπεριαλιστική νέα τάξη, μέχρι να την ανατρέψει και να φτάσει στο σοσιαλισμό», υπογράμμισε.

Οι θύμησες ζωντάνεψαν και η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν χαιρέτισε ο Πάνος Φούντας συναγωνιστής του «Ανάποδου» και ο συμμαθητής του από το Κηφισοχώρι, Νίκος Γαζής. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Χαρά Κατσού, Γραμματέας του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ. Ποίημα για τον «Ανάποδο» απάγγειλε η Ελένη Μακρίδου.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αττική, από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, ο Γιώργης Μωραΐτης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, ο Δημ. Σέρβος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων της ΕΑ 41 - 44, ο Σύλλογος Απογόνων - Φίλων ΒΔ Προαστίων και από την Ενωση Φίλων Διαμαντή. Επίσης, οι συναγωνιστές του Καπετάν Ανάποδου, Γρηγόρης Σγάγιας (σύνδεσμός του) και Στέργιος Μακαντάσης. Επίσης, οι Νίκος Τραγγανίδας και Δέσποινα Τσολάκη, συγχωριανοί του.

Παραβρέθηκαν: Ο Λευτ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θαν. Παππάς, Γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, η Γραμματέας και τα μέλη του Γραφείου του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, αντιπροσωπείες των ΚΟ Προκοπίου και Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

-- Ζωγράφου ΠΕΑΕΑ και Συλλόγου Φίλων και Απογόνων ΕΑ και ΔΣΕ, σήμερα Τετάρτη 10.11.04 και ώρα 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60).

-- Αιγάλεω, αύριο Πέμπτη 11.11.04 και ώρα 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αταλείας 5).

-- Λάρισας, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Την Κυριακή 14.11.2004 πραγματοποιούν συνελεύσεις τα Παραρτήματα:

-- Παγκρατίου, ώρα 10 πμ στο γυμνάσιο επί της οδού Σπ. Μερκούρη 20.

-- Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ώρα 10 πμ στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).

-- Υμηττού ώρα 11 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Υμηττού.

-- Μακρύνειας ώρα 10.30 π.μ. σε αίθουσα του Γυμνασίου Γαβαλούς.

-- Πτολεμαΐδας ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Αργυρούπολης στις 10.30 μ.μ. στα γραφεία της (Μ. Γερουλάνου 25).

-- Δάφνης, ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Ελ. Βενιζέλου 25).

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση από ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κομοτηνής από τη Βουλγαρική Κατοχή 1941-1944 από τα τμήματα του ΕΛΑΣ στις 14 Σεπτέμβρη του 1944, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31-10-04, από το Παράρτημα Ν. Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής.

Μίλησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Βαβατσικλής Αναστάσιος, που αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός και στην τεράστια συμβολή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στα χρόνια της Αντίστασης, στον αγώνα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεοδοσιάδης Θανάσης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός, στη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή και στον καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ, γενικότερα στη χώρα, αλλά και των τοπικών οργανώσεών του, τόσο στην ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος, όσο και στην καθοδήγησή του, αλλά και στη συμβολή του ΚΚΕ στη διοίκηση του νομού μετά την απελευθέρωση.

Πλήθος αντιστασιακών και εργαζομένων παρακολούθησε την εκδήλωση, καθώς επίσης εκπρόσωπος των πρυτανικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων, τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ