ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την ανεργία

Παρέμβαση για το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται και οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν στην «Προκρούστεια Κλίνη» της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Επερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές Αλ. Παπαρήγα, Ν. Γκατζή, Λ. Κανέλλη, Ο. Κολοζώφ, Π. Κοσιώνη, Ε. Παντελάκη, Γ. Πατσιλινάκο, Α. Τζέκη, Δ. Τσιόγκα, Στ. Σκοπελίτη, Αντ. Σκυλλάκο και Γ. Χουρμουζιάδη, υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο και κατατίθενται συγκεκριμένες διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων και όλων των εργαζομένων.

Το κείμενο της Επερώτησης προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει ως εξής:

«Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση προστίθενται συνεχώς νέοι εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά το τελευταίο διάστημα. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από το παράδειγμα των απολυμένων της "Τρικολάν", της "Σόφτεξ", των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρήσεων που πετούν τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Δεκάδες χιλιάδες "έκτακτοι" στερούνται του δικαιώματος στη δουλιά, οδηγούνται ή θα οδηγηθούν στην απόλυση μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με την εξασφάλιση του δικαιώματος της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραπλανήσει κανέναν εργαζόμενο, οι κυβερνήσεις του φέρουν τεράστιες ευθύνες.

Την ίδια στιγμή καταργούνται βασικά εργατικά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι όλο και περισσότερο με νέες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

  • Συστηματικά καταστρατηγούνται το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εντείνεται το κλίμα της τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς.
  • Επεκτείνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ή δανείζουν εργαζόμενους με όρους δουλεμπορίου. Ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία εκμεταλλεύονται την αγωνία και το δικαίωμα για δουλιά των ανέργων.
  • Επεκτείνεται και διευρύνεται η μερική απασχόληση (Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τράπεζες, ΟΤΕ κλπ.).
  • Εξαπλώνεται συνεχώς η απασχόληση με δελτία παροχής υπηρεσιών και έτσι οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο πιο σκληρής εκμετάλλευσης.
  • Τα προγράμματα υποαπασχόλησης (stage κλπ.) υποκαθιστούν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία. Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να απασχολούνται με απαράδεκτα χαμηλές αποδοχές, ανασφάλιστοι, χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Προωθείται η επέκταση της εργασίας τα Σαββατοκύριακα.

Με ιδιαίτερη ένταση τα προβλήματα αυτά πλήττουν τη νεολαία μας, που πάνω της επιβάλλονται οι βάρβαρες ελαστικές μορφές απασχόλησης, που οδηγούν σε μια νέα γενιά εργαζομένων με ανύπαρκτα δικαιώματα.

Τα προβλήματα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της εφαρμογής των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης χτυπούν ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες και οδηγούν στη συνολική επιδείνωση της θέσης τους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τον πραγματικό, ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Δείχνουν επίσης τον ταξικό, αντεργατικό χαρακτήρα της ανάπτυξης που ακολουθούν και προβάλλουν τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι ένα πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Αποτελεί βασικό συστατικό της στρατηγικής του κεφαλαίου και αποκαλύπτει τον αντεργατικό χαρακτήρα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου" και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ στα πλαίσια της ΟΝΕ, που αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών των μονοπωλίων μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Οι τυμπανοκρουσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδείχτηκαν κενό γράμμα. Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο, οι επενδύσεις που έγιναν, δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της ανεργίας.

Η κατάσταση χειροτερεύει με τη μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό, διαδικασία που προωθείται με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών, που κυνηγούν φτηνότερη εργατική δύναμη και μεγαλύτερα κέρδη.

Το ερώτημα ανάπτυξη από ποιον για ποιον είναι πολύ επίκαιρο.

Η ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος, γεμίζει τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας και οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας και τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων.

Ακόμα πιο ανάγλυφα αναδείχνεται η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Για εξουσία που θα είναι στα χέρια του λαού και θα υπηρετεί τα συμφέροντά του και οικονομία που θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αντί να πάρει μέτρα στήριξης των ανέργων, συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη πολιτική, δηλαδή την πολιτική της επιδότησης των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, με τους πόρους του ΟΑΕΔ, που είναι χρήματα των εργαζομένων, με πρόσχημα τις δήθεν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Στο έδαφος αυτών των αντεργατικών πολιτικών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νέα μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και κατάργησης του 8ωρου. Μέτρα επίσης που αφορούν τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής, την αύξηση του ορίου των απολύσεων, απελευθέρωση του ωραρίου και νέες αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δουλιά, το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, στηρίζει τους αγώνες τους και μαζί τους διεκδικεί:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα -Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κατώτερος μισθός 1.200 Ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 Ευρώ.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά.
  • Αύξηση του επιδόματος της ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού των 1.200 ευρώ, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στο συντάξιμο χρόνο.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) σε όλους τους απολυμένους.

Ειδικότερα μέτρα προστασίας των ανέργων, όπως:

  • Πάγωμα των δανείων.
  • Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.
  • Επιχορήγηση ενοικίου.
  • Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Ειδικά μέτρα προστασίας των άνεργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες».
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Κάθε χρόνο και χειρότερα

Αλλαγές στα όρια ηλικίας, στον υπολογισμό των συντάξεων αλλά και στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων επέρχονται από την 1/1/2005, ως εφαρμογή διατάξεων της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας που στις περισσότερες περιπτώσεις χειροτερεύει τη θέση των ασφαλισμένων. Η κυριότερη αλλαγή αφορά στην αύξηση κατά ένα εξάμηνο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για όσους εργαζόμενους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέσα στο 2005. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 13 χρόνια σε εφαρμογή του νόμου 2084 του 1992.

Από τον καινούριο χρόνο μειώνεται κατά 4% και το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Η μείωση της σύνταξης αυτής ξεκίνησε από το 2003 (νόμος 2458 του 1997 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

Από του χρόνου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, θα έχουν να επιλέξουν για τον υπολογισμό της σύνταξης τα πέντε καλύτερα χρόνια - από άποψη αποδοχών - της τελευταίας δεκαετίας, αντί της τελευταίας πενταετίας που ισχύει μέχρι τις 31/12/2004. Ομως η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που συνήθως τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλύτερες αποδοχές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να τζογάρουν στο χρηματιστήριο μέχρι το 23% των αποθεματικών τους καθώς από το νέο έτος παύει η ποσόστωση (40% σε ακίνητα, 60% σε μετοχές) που ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι θα μπορούν το σύνολο των αποθεματικών, μέχρι 23% να το χρησιμοποιούν για την εξαγορά μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση και οι αλλαγές αυτές, επιβεβαιώνουν τη σταθερή πορεία προς το χειρότερο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία 15 χρόνια, την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ