ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΦΙΣΣΑ
Μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο

Ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της δίωξης των συνδικαλιστών της «ΣΕΛΟΝΤΑ»

Τις μεθόδους τρομοκράτησης που χρησιμοποιεί η εργοδοσία στους χώρους δουλιάς, καθώς και την προσπάθεια ποινικοποίησης και δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης και των ελευθεριών, κατήγγειλαν, χτες, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι και ο λαός της Φωκίδας, που διοργάνωσε η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του νομού.

Η συγκέντρωση στην Πλατεία Λαού της Αμφισσας έγινε κατά τη διάρκεια 4ωρης πανεργατικής στάσης εργασίας, ενώ παράλληλα 24ωρη απεργία είχε κηρύξει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας - Δωρίδας.

Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η εκδίκαση της άρσης συνδικαλιστικής προστασίας, σε β΄ βαθμό της Επιτροπής του άρθρου 15 του Ν. 1264/82, των έξι συνδικαλιστών - μελών του Διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών «ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ», των Γ. και Β. Στεφανή. Η δυναμική παρουσία των εργαζομένων - μαζί με την παρέλευση του ωραρίου της Γραμματείας - απέτρεψε την εκδίκαση, η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 26 Νοέμβρη.

Σύγκρουση ταξική

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα (δηλαδή εδώ και 2 χρόνια) έχει «επιλεγεί» η Φωκίδα και το εργατικό της κίνημα σαν χώρος «πειραματισμού» και εφαρμογής των αντεργατικών πολιτικών ή στο πεδίο εφαρμογής της δίωξης και της ποινικοποίησης των αγώνων, πριν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα από κυβέρνηση ΝΔ. Από τη μια μεριά, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου βρίσκεται στα «χέρια» του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και απ' την άλλη στην περιοχή δρα ο βασικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου και πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος (μεταλλευτικές επιχειρήσεις κλπ.) και οι μηχανισμοί του. Γι' αυτό και η υπόθεση αυτή λαμβάνει διαστάσεις ταξικής σύγκρουσης όχι μόνο για τα κατακτημένα (που συρρικνώνονται ή αμφισβητούνται), αλλά ενέχει και την απάντηση στο δίλημμα «υποταγή ή αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Σ' αυτό απάντησαν χτες και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι όταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωση, της πορείας, στη συνέχεια, μέχρι τα δικαστήρια της Αμφισσας, αλλά μέσα και έξω απ' αυτά, διατράνωσαν με στεντόρεια φωνή: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου» όπως έγραφε και το μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ και το «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Παράλληλα, η μαζική παρουσία εργαζομένων με τις σημαίες και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ έδωσαν τον τόνο της ρήξης και της σύγκρουσης που είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, ενάντια στην ασυδοσία των αφεντικών, που πυροδοτείται από τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και υποστηρίζεται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Ετσι και η χτεσινή παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ, που δείχνει όψιμο «ενδιαφέρον» για μια υπόθεση, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την οποία έχουν βάλει «πλάτες», οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, επισημάνθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ομιλία του ΓΓ του ΕΚ Φωκίδας, Γ. Ιωσηφίδη, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορεί (στην επίθεση του κεφαλαίου) να στρώνεστε στα τραπέζια των "κοινωνικών διαλόγων", όπου το μόνο που συζητιέται είναι το τι θα χάσει η εργατική τάξη, παζαρεύοντας το μέγεθος της χασούρας. Δεν μπορεί να αποδέχεται την καταστολή και τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς της ΕΕ, τους καμεροχαφιέδες, την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς...»

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Μένιος Χάρος, ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας - Δωρίδας, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην περάσουν οι απολύσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων και από τις διοικήσεις των ΕΚ Μεσολογγίου, Αγρινίου, Πατρών. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Θύμιος Ευθυμίου και ο Φώτης Κατσικαρώνης από την Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, ο Γ. Κόζαρης, πρόεδρος της ΟΑΣ Φωκίδας, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Αταλάντευτα στο μετερίζι του αγώνα

Ενα μήνα κατάληψη του εργοστασίου συμπλήρωσαν οι εργάτες, ενώ οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της ΟΕΚΙΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από την κατάληψη

Motion Team

Στιγμιότυπο από την κατάληψη
Με το βλέμμα στραμμένο στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας του κλάδου, στις 25 Νοέμβρη 2004, οι εργάτες και οι εργάτριες της «Τρικολάν» καταρτίζουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, παραμένοντας σταθεροί στο αίτημα για επαναλειτουργία του εργοστασίου. Παράλληλα με τη συνέχιση της κατάληψης που συμπλήρωσε ήδη ένα μήνα, στην προχθεσινή τους Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη (16.11.2004) στις 9 π.μ., σε συγκέντρωση στο εργοστάσιο και σε πορεία προς το τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Οι εργαζόμενοι, σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική που ευθύνεται για το λουκέτο στην «Τρικολάν» και την απώλεια 98 ακόμα θέσεων εργασίας στην πόλη, απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως το κόστος της επιβίωσής τους, με μέτρα και παροχές που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων. Συγκεκριμένα, διεκδικούν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3.000 ευρώ, επίδομα ανεργίας στο ύψος του τελευταίου μισθού ή μεροκάματου για όσο διάστημα είναι άνεργοι, επιπλέον επιδότηση όσων σπουδάζουν παιδιά, αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια με την περίοδο της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος και έκτακτη επιδότηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στην «Τρικολάν» εξέφρασαν χτες και 19 γιατροί και 7 νοσηλευτές από το ΙΚΑ της Νάουσας, συμπληρώνοντας με το κείμενό τους τα δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα η αταλάντευτη αποφασιστικότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Μέχρι και σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και τα ψίχουλα που έταξε στους εργαζόμενους ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος (επίδομα 1.500 ευρώ σε δυο δόσεις (!), μερική απασχόληση και ένταξη στο ΛΑΕΚ) δεν έχουν εκπληρωθεί, χωρίς αυτό να αποτρέπει το υπουργείο Απασχόλησης από το να προβάλλει προκλητικά τη δήθεν αποκατάσταση των ανέργων της «Τρικολάν» σαν απόδειξη της «φιλεργατικής» πολιτικής της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Νέα 48ωρη απεργία

Απόφαση για νέα 48ωρη απεργία πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Την ακριβή ημερομηνία της νέας απεργίας θα καθορίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή της στις 26.11.2004. Μία μέρα νωρίτερα η Ομοσπονδία θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.

Πετυχημένη - από άποψη συμμετοχής των εργαζομένων - ήταν και η χτεσινή δεύτερη μέρα της τελευταίας 48ωρης απεργίας. Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της ΔΑΣ, τόνισαν ότι οι μέχρι σήμερα εξελίξεις διέψευσαν όσες δυνάμεις υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα πως ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τα διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και η μεγάλη συμμετοχή τους στην τελευταία 48ωρη απεργία, η οποία έληξε χτες, έδειξαν ότι είναι καιρός για κλιμάκωση του αγώνα, που πρέπει να συγκρούεται με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και να διεκδικεί αιτήματα που να ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Εκλογές στο σωματείο

Στην ενίσχυση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων καλεί η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (ΔΕ) Εργαζομένων Δήμου Αθήνας τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων ενόψει των εκλογών του Σωματείου τους που θα γίνουν στις 15 και 16 του Νοέμβρη 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ