ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ευρω-υποταγή στις ουσίες

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός του ότι αποτελεί συνέχεια εκείνου του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει και την εκχώρηση της απεξάρτησης στους ιδιώτες και φόρτωμα αυτής της επαίσχυντης αγοραίας πολιτικής στα ασφαλιστικά ταμεία

Μονάδα χορήγησης μεθαδόνης. Ενα πείραμα που ξεκίνησε στη χώρα μας με τελικό στόχο την απεξάρτηση και έγινε μέσο διαιώνισης της εξάρτησης απ' τις ουσίες
Μονάδα χορήγησης μεθαδόνης. Ενα πείραμα που ξεκίνησε στη χώρα μας με τελικό στόχο την απεξάρτηση και έγινε μέσο διαιώνισης της εξάρτησης απ' τις ουσίες
Σε επικίνδυνους για τη νεολαία πειραματισμούς προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες, προσπαθώντας να δώσει τα πιστοποιητικά προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η πρακτική των οποίων οδήγησε σε ολέθρια αποτελέσματα και σε ακόμα πιο βαθιά κρίση και περιθωριοποίηση των νέων που μπήκαν στο «λούκι» των ναρκωτικών. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ), ενόψει της ολοκλήρωσης (24.11.2004, στις Βρυξέλλες) της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα έτη 2005-2008, όπου θα βασιστεί το 4ετές Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης.

Αυτούς τους σχεδιασμούς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως εφαλτήριο για την εκχώρηση και της απεξάρτησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα προσδοκά κέρδη απ' την απελπισία των οικογενειών που βιώνουν το δράμα των ναρκωτικών. Και δε φτάνει μόνο η αγοραία πρακτική: Αυτή την επιλογή η κυβέρνηση την ντύνει με το μανδύα της «δωρεάν» προσφοράς καθώς τη μεταθέτει στον κορβανά των ασφαλιστικών ταμείων.

Μιλώντας χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, σε επιστημονική συνάντηση που οργάνωσε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) - που είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική - είπε: «Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη μελετούμε το Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τις ενδεχόμενες συνεργασίες με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάλυψη των οικονομικών δαπανών από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς». Απ' το ίδιο βήμα της εκδήλωσης ο Κ. Κιλτίδης, πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απεξάρτηση και ότι το κόστος πρέπει να το αναλάβουν η πολιτεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συναινετικός ως προς τη χρήση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκης.

Ιδεολογικό προκάλυμμα

Η επιστημονική ημερίδα του ΟΚΑΝΑ, με τίτλο «Η ουσιοεξάρτηση πρόβλημα Δημόσιας Υγείας: Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση», αποτελεί το ιδεολογικό προκάλυμμα για τις επιλογές της κυβέρνησης. Η ημερίδα έγινε χτες το βράδυ αλλά ο ΟΚΑΝΑ έδωσε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:

Μπροστά στο νέο ΕΣΔ, ο ΟΚΑΝΑ ζητάει την έκδοση ΠΔ σύμφωνα με το Ν. 2161/93, που ουσιαστικά θα τον μετατρέπει σε κύριο ελεγκτή της έρευνας, της θεραπείας και της αξιολόγησης των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Σε μια προσπάθεια ιατρικοποίησης της τοξικοεξάρτησης και παραγκωνισμού της σημασίας της πρόληψης, ο Κ. Μπάλλας, συντονιστής για τα ναρκωτικά, υπερθεμάτισε για τα προγράμματα υποκατάστασης, αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ, τη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης και την αντιμετώπιση του προβλήματος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Πολύπλοκος πληθυσμός από δυστυχισμένους»

Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης έδειξε και ο Ι. Μπένος, καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Νυρεμβέργης, ο οποίος αναφερόμενος στη γερμανική εμπειρία είπε: «Η καταπολέμηση και η θεραπεία βρίσκεται σε χέρια ημικρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζονται οικονομικά από ανιδιοτελείς μικροχορηγούς, εκκλησίες, εθελοντές. Η θεραπεία μάλιστα ελέγχεται από τα ταμεία συντάξεων». Ενώ χαρακτηριστική ήταν και η ...λύση που πρότεινε ο Μαρκ Μοριβάλ, συντονιστής προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στη μείωση της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ: «Μια λύση είναι να μην έχουν μόνο οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τη δυνατότητα χορήγησης υποκαταστάτων. Αλλά να δοθεί άδεια σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε ιδιώτες που να τους δίνει τη δυνατότητα να τα χορηγούν. Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία, να υπάρχουν κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών». Για να συμπληρώσει ο Μάρτιν Ντε Βρίες, καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ: «Τελικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο πληθυσμό από δυστυχισμένους, τρελούς και κακούς, σ' ένα πολύπλοκο κοινωνικό πλαίσιο, στο οποίο απαιτούνται τόσο οι θεραπευτικές όσο και οι νομικές διαδικασίες».

Βέβαια, οι «νεοτερισμοί» της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από φτηνή αντιγραφή των «εκσυγχρονιστικών» ιδεολογημάτων και κόλπων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η τότε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αν. Κοκκέβη, είχε μιλήσει (στις 25/1/2002), στην ίδια αίθουσα για αύξηση του αριθμού των μονάδων υποκατάστασης, χορήγηση υποκαταστάτων είτε στο ΕΣΥ, είτε από ιδιώτες, για να καταλήξει ότι «η υποκατάσταση δεν είναι συντήρηση του προβλήματος».

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΕΠ 2003
Κυριαρχεί ανεργία και «ομηρία»

Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και της ομηρίας των εργαζομένων μέσω της κατάχρησης της δυνατότητας προσλήψεων με τη μορφή του εποχιακού προσωπικού για εργασίες που θα μπορούσαν να καλύπτονται από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υπογραμμίζει η έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2003 που χτες δόθηκε στη δημοσιότητα.

Βάσει της Εκθεσης, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ καθηγητής Γ. Βέης, κατά το 2003 το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού εξέδωσε συνολικά για όλα τα είδη διαγωνισμών που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ 32 προκηρύξεις για την πλήρωση 4.722 θέσεων και στις προκηρύξεις αυτές ανταποκρίθηκαν 82.689 υποψήφιοι. Η ανταπόκριση ενός τόσο μεγάλου αριθμού υποψηφίων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος της εύρεσης σταθερής εργασίας που ταλανίζει κυρίως τους νέους, οι οποίοι προσβλέπουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο. Είναι δε χαρακτηριστικό - σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Βέης - ότι σε επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πλήρωση 1.300 θέσεων στον τομέα της Υγείας έχουν ανταποκριθεί κι έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής 60.000 άτομα!

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω πληρώθηκαν συνολικά 15.565 θέσεις τακτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού (εκ των οποίων 11.650 μέσω διαγωνισμών που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ και 3.915 μέσω διαγωνισμών διάφορων φορέων που ελέγχονται από το ΑΣΕΠ) και 26.344 θέσεις εποχικού προσωπικού, εκ των οποίων 21.706 από διαγωνισμούς έτους 2003 (που αντιστοιχούν σε 13.067 θέσεις πλήρους απασχόλησης) και 4.638 από διαγωνισμούς παρελθόντων ετών.

«Ως απόδοση έργου - υπογράμμισε ο Γ. Βέης - οι 26.344 εποχιακοί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε περίπου 16.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, γεγονός που φανερώνει πόσο μεγάλη κατάχρηση γίνεται στο θεσμό του εποχιακού προσωπικού». Κατάχρηση, σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, γίνεται και με το θεσμό των συμβάσεων έργου, που δεν ελέγχονται από το Συμβούλιο και που συνήθως πίσω από αυτές κρύβονται σχέσεις εξαρτημένης εργασίας.

Η Συνέλευση του ΕΣΥΝ

Η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 7ος όροφος).

Θέματα της συνέλευσης θα είναι:

  • Ενημέρωση - Εξελίξεις: η σημερινή πραγματικότητα.
  • Απολογισμός δραστηριοτήτων του φορέα μας.
  • Οικονομική έκθεση - απολογισμός.
  • Εκλογές: για νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) ΕΣΥΝ Αθήνας και αντιπροσώπων για το πανελλαδικό συνέδριο συγκρότησης του φορέα μας, σύμφωνα με το νέο Καταστατικό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκέμβρη του 2004.
Σε δίωρη αποχή οι δικαστές

Αντιδρούν οι δικαστικοί λειτουργοί σε αρκετές από τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης. Ο δικαστικός και εισαγγελικός κόσμος με απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατεβαίνει σε δίωρη αποχή από τα καθήκοντά του μεθαύριο Πέμπτη, από τις 12.30 μέχρι τις 14.30, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Οι δικαστές κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι τους αγνοεί και πως «ερήμην τους» προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές με το νομοσχέδιο «σκούπα» που ολοκλήρωσε η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να παραδώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Από τη σημερινή συνάντηση των προεδρείων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, θα κριθεί το εάν θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία που έχουν προγραμματίσει για αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη συγκέντρωση που έχουν εξαγγείλει για αύριο το πρωί και που θα περιλαμβάνει πορεία προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Σε περίπτωση, πάντως, που λάβουν θετική απάντηση από τους παραπάνω υπουργούς σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, θα αναστείλουν την αυριανή κινητοποίησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ