ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς βαλκανιοποίηση και ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Χρηματοδότηση του παράνομου κράτους κατοχής στη Βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι θα αποφασίσει τελικά η ΕΕ μετά και τη χτεσινή συζήτηση του θέματος στα πλαίσια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν» η ΕΕ, προκειμένου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της, θεωρεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου τρίτη χώρα και την εντάσσει στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων».

Ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ μέσα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης, η οποία αποτέλεσε το σχήμα για την οικονομική και πολιτική χειραγώγηση των κρατών, που προέκυψαν μετά τις βρώμικες επεμβάσεις στα Βαλκάνια, πραγματοποιεί ένα νέο βήμα για την ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου». Συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Η Κομισιόν μετά την άρνηση του κυπριακού λαού να αποδεχτεί το διχοτομικό σχέδιο Ανάν, θεωρώντας την Κύπρο σαν τρίτη χώρα, εντάσσει τη χρηματοδότηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων!». Η διαφαινόμενη αυτή απόφαση, σημείωσε, αποδεικνύει πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την ουσιαστική αποδοχή της έμμεσης ή άμεσης διχοτόμησης του νησιού.

Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «με την απόφαση χρηματοδότησης αναγνωρίζεται από την ΕΕ το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό βόρειο τμήμα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος». Τέλος, ξεκαθάρισε πως «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν τις δύο εκθέσεις για τη χρηματοδότηση του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου και στηρίζουν την πάγια θέση για μία Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη».

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη «χωρίς όρους» από κυβέρνηση
  • Υπόμνημα με αιτήματα και θέσεις ετοιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση
  • «Προνομιακή σχέση» επιδιώκουν χριστιανοδημοκρατικά και κεντροδεξιά κόμματα

Στην τακτική της ανεπιφύλακτης υποστήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας εμμένει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ανεβαίνει κατακόρυφα ο πυρετός των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ για την τακτική που θα κρατήσουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής το Δεκέμβρη.

Είναι ορατές ήδη οι πιέσεις που ασκούνται, κυρίως από χριστιανοδημοκρατικά και κεντροδεξιά κόμματα και κυβερνήσεις, προκειμένου να μη δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία στις 17 Δεκέμβρη και να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «προνομιακής σχέσης» της με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό «ανασύρονται» ολοένα και περισσότερες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ίδια η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει στην ολλανδική προεδρία υπόμνημα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην παρουσιάζει, ούτε καν στο εσωτερικό της χώρας, συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναφορικά με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Από τη Σόφια όπου βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον της ίδιας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Επισήμανε ακόμα ότι από την Τουρκία εξαρτάται να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αρχές, αξίες και υποχρεώσεις που θέτει η ΕΕ προς όλα τα υποψήφια μέλη.

Στην Αθήνα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει όρους και προϋποθέσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οχυρώθηκε πίσω από τη μυστική διπλωματία: «Η κυβέρνηση δε θα θέσει σε δημόσιο διάλογο όλα τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διαδρομή προς τη 17η Δεκεμβρίου», είπε ο Ευ. Αντώναρος.

Την ίδια στιγμή, αποφασιστικό ρόλο στο ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία αναλαμβάνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ από τη θέση του συντονιστή στο θέμα της Τουρκίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία τον είχαν εκλέξει οι αρχηγοί των κομμάτων -μελών του ΕΛΚ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους κορυφής στις Βρυξέλλες στις αρχές Νοέμβρη.

«Προνομιακή σχέση»

Από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, ο Β. Σιούσελ καλείται τώρα να υιοθετήσει τη θέση της αρχηγού τους Ανγκέλα Μέρκελ - που τοποθετείται κατά μιας ένταξης της Τουρκίας και υποστηρίζει μόνον μια «προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ» - και να εκπροσωπήσει τη θέση αυτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκέμβρη.

Αυτός ο ρόλος του Β. Σιούσελ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη φέρεται να υπήρξε κύριο θέμα της συνόδου, την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο, της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο γερμανικών συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης.

Υπέρ της προνομιακής σχέσης τάχθηκε έμμεσα πλην σαφώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολά Σαρκοζί. «Πρέπει στις 17 Δεκεμβρίου η προοπτική μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης να περιλαμβάνεται στην απόφαση του Συμβουλίου (ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ)» δήλωσε χτες ο Σαρκοζί στους Γάλλους δημοσιογράφους.

Για τον Σαρκοζί, που αναλαμβάνει στις 29 Νοέμβρη την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP), το οποίο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μελλοντική τουρκική συμμετοχή στην ΕΕ, οι συνομιλίες με την Αγκυρα μπορεί να καταλήξουν σε τρεις λύσεις - ένταξη, ρήξη, προνομιακή εταιρική σχέση - ακόμα και αν ο ίδιος προσωπικά εκτιμά πως «η Τουρκία δε βρίσκεται στην Ευρώπη».

«Είμαι αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ όχι επειδή είναι μια μουσουλμανική χώρα, αλλά γιατί η Ευρώπη πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πρόσφατη διεύρυνση, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί», επισήμανε.

Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε χτες ότι η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το υπόμνημα, όπως είπε, θα αποσταλεί στην ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έθεσε ως όρο ο αρμόδιος της Κομισιόν για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο. «Αναγνωρίστε την Κύπρο, εάν θέλετε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία», προειδοποίησε σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Βατάν». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο, οποίος είναι το πιο αρμόδιο πρόσωπο μετά τον Φερχόιγκεν, είπε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν κατά το δεύτερο ήμισυ του 2005 και αυτό δεν αποτελεί απόφαση - έκπληξη, διότι η επιτροπή η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αγκυρα εκπλήρωσε επαρκώς τα κριτήρια Κοπεγχάγης, περιμένει τώρα την πλήρη εφαρμογή. Ο Φ. Μπαρμπάσο τόνισε πως πριν δοθεί στην Τουρκία οριστική ημερομηνία - στις 17 Δεκέμβρη - είναι στα πλαίσια των πιθανοτήτων και το σενάριο για την περίπτωση αναμονής για μερικούς μήνες ακόμη. Και αυτό επειδή υπάρχουν δύο προβλήματα: Το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αναγνώρισε ακόμη ως κράτος την Κύπρο και δεύτερον η αναγκαιότητα ενημέρωσης της κοινής γνώμης της ΕΕ για την Τουρκία.

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Στον ΟΗΕ «στα τυφλά»

Η «κοινά αποδεκτή λύση» είναι ο στόχος της κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις δικές της προτάσεις, παραπέμποντας στο διάλογο στον ΟΗΕ, αν και η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει διαμηνύσει ότι δε συζητά «σύνθετη ονομασία».

«Μια κοινά αποδεκτή λύση θα είναι η καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πασί για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά από συνομιλίες που είχε χτες με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη στη Σόφια.

Από την πλευρά του, ο Π. Μολυβιάτης περιορίστηκε να επισημάνει ότι ήταν η Ελλάδα που ζήτησε την επίσπευση των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης για την ονομασία και υπενθύμισε ότι αυτή είναι και η θέση της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι μόνο η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα επιτρέψει ένα μέλλον ευημερίας, προόδου, δημιουργικής συνεργασίας. «Η ένταξη, ή τουλάχιστον η προοπτική ένταξης στην ΕΕ, είναι ο καταλύτης για τη μεταμόρφωση της περιοχής», υπογράμμισε. Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Σόφιας προς τις ελληνικές κυβερνήσεις για την υποστήριξή τους στην ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Η εσπευσμένη κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση του ονόματος των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα δε διευκολύνει την αναζήτηση της επιθυμητής λύσης», διαμήνυσε από το Σεράγεβο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταπολεμική Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο Κ.Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε για την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας, να οδηγηθεί ο διάλογος, «σε ένα πέρας, το οποίο θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ