ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρόντες και οι «Νέοι Ορίζοντες»

Η αφίσα των «Νέων Οριζόντων»
Η αφίσα των «Νέων Οριζόντων»
Με σαράντα ταινίες συνολικά και τρία αφιερώματα, θα υποδεχτούν το κοινό οι «Νέοι Ορίζοντες», το παράλληλο διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στη Διεθνή Επιλογή θα προβληθούν 30 ταινίες από όλο τον κόσμο, με κάποιες από αυτές να έχουν αποσπάσει ήδη διακρίσεις, όπως η ταινία «3-Iron» του Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ (Μεγάλο Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας).

Το αναδρομικό αφιέρωμα ανήκει φέτος στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-έντα, που παρουσιάζεται ως «ίσως ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της νέας γενιάς Ιαπώνων». Εχει γυρίσει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και όλες έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από έκδοση μονογραφίας, ενώ ο σκηνοθέτης θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Δύο ακόμη σκηνοθέτες θα επισκεφθούν τους «Νέους Ορίζοντες». Ο Τοντ Βέροου από τις ΗΠΑ έρχεται με τέσσερις ταινίες του, χαρακτηριστικά δείγματα της κινηματογραφικής σχολής της Ν. Υόρκης. Ο Αυστριακός Γκοτζ Σπίλμαν, αντίθετα, είναι πιστός μαθητής της σχολής του Μίκαελ Χάνεκε και θα έρθει στη Θεσσαλονίκη με τρεις ταινίες του. Σαν υποενότητες, αλλά ενδιαφέρουσες, μπορούν να θεωρηθούν οι πέντε ταινίες από το νέο γαλλικό σινεμά και οι τέσσερις από τη σημερινή κινηματογραφική παραγωγή της Ρωσίας.

Οι «Νέοι Ορίζοντες» προέκυψαν σαν ανάγκη το 1992, όταν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεθνοποιούνταν, «για μια πληρέστερη και πιο σφαιρική αντιπροσώπευση της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, που δεν ήταν δυνατό να αναδυθεί μέσα από τις δεκαπέντε ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού», όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του προγράμματος.

Πρεμιέρες - πρεμιέρες

«Σύζυγος αλλεργιολόγου»
«Σύζυγος αλλεργιολόγου»
Την κωμωδία του Τσαρλς Μπους «Σύζυγος αλλεργιολόγου» ανεβάζει αύριο το θέατρο «Εμπορικόν». Το έργο, που πρωτοπαίζεται στην Ελλάδα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Μπροντγουέι το 2000 και επαινετικές κριτικές, βραβεία και διακρίσεις. Τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος, τη σκηνοθεσία ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, τα σκηνικά ο Ντίνος Πετράτος, τα κοστούμια η Κατερίνα Παπανικολάου, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Νένες. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ιάκωβος Μυλωνάς, Βίκυ Σταυροπούλου και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Ο αλλεργιολόγος, ένας καλόβολος και γεμάτος ζωντάνια πενηντάρης, είναι παντρεμένος με τη Μαργαρίτα, η οποία είναι καλόκαρδη, καλοαναθρεμμένη, καλοπαντρεμένη, αλλά έχει κατάθλιψη, γιατί θα 'θελε να είναι διανοούμενη. Στη ζωή τους εισβάλλει μια παιδική της φίλη, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους και τα όριά τους. Η μητέρα της διεκδικεί την προσοχή όλων με τις αρρώστιες της, ενώ τον δικό του ρόλο παίζει κι ο Αλβανός κηπουρός.

  • Πρεμιέρα την Παρασκευή της μαύρης κωμωδίας των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις... Παρασκευή», στο θέατρο «ΗΒΗ», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Αλέξη Φούκου, μουσική Νίκου Βεντουράτου. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Χρύσα Ρώπα, Κώστας Κόκλας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Βίλμα Τσακίρη, Κωνσταντία Χριστοφορίδου, κ.ά. Οπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «κόντρα σε όλη την παλέτα των φόβων, αποφασίσαμε να "πολεμήσουμε" με μια κωμωδία, που μοναδικό στόχο έχει να μας κάνει να γελάσουμε, όχι για να ξεχαστούμε από τα "δεινά" μας αλλά επειδή θέλουμε να δικαιώσουμε εκείνον τον παλιό που επέμενε ότι δεν υπάρχει άσχημος άνθρωπος όταν γελάει»
  • Το έργο «Τέσσερις εικόνες αγάπης» του Λούκας Μπέρφους παρουσιάζεται στον «Εξώστη» του «Αμόρε», σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, κινησιολογία Κατερίνας Παπαγεωργίου. Παίζουν: Κλέων Γρηγοριάδης, Δέσποινα Κούρτη, Διώνη Κουρτάκη, Αντώνης Καρυστινός, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης
  • Επίσημη πρεμιέρα έχει την Παρασκευή το «Μινώα» με την κωμωδία του Ρέι Κούνεϊ «Κοίτα ποιος ήρθε» με τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Φίλιππο Σοφιανό, Βασίλη Ανδρεόπουλο, κ.ά.
Μελωδική τετράς

Μια ξεχωριστή μουσική παρέα θα βρίσκεται από την Παρασκευή (19/11), στη «Σφεντόνα» (Αλεξάνδρας 22, τηλ. 210-8253.991). Η Γλυκερία, ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Κανά και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να προσφέρουν ένα πρόγραμμα με κοινό άξονα το καλό ελληνικό τραγούδι. Τραγουδιστές, που ο καθένας με τον τρόπο του έχει υπερασπιστεί σημαντικές μουσικές δημιουργίες, οι τέσσερις καλλιτέχνες προσκαλούν σε βραδιές ποιοτικής ψυχαγωγίας. Το μελωδικό καρέ συμπληρώνεται από το πέμπτο μέλος της συντροφιάς, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ο οποίος επιμελείται το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει επιλεγμένα τραγούδια απ' όλο το φάσμα της ελληνικής - και όχι μόνο - δισκογραφίας. Οι τέσσερις ερμηνευτές θα αλλάξουν ρόλους και τραγούδια, θα πουν ό,τι έχουν «ζηλέψει», θα κάνουν ντουέτα, τρίφωνα και κουαρτέτα. Παραστάσεις, κάθε Πέμπτη (11.00 μ.μ.), Παρασκευή και Σάββατο (11.30 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.).

Ονειρική «Σπηλιά»

Ηχοι της γης, του «ταξιδιού», του ονείρου. Λόγια ειπωμένα με ευαισθησία και με άποψη. Είναι το υλικό της πρώτης δισκογραφικής δουλιάς της νέας μπάντας «Μπατάγια», που τιτλοφορείται «Σπηλιά» (παραγωγή του «Akron Studio») και κομίζει την αύρα της δημιουργίας μιας ταλαντούχας συντροφιάς. Επτά τραγούδια και τέσσερα ορχηστρικά, πλασμένα με τη φωνή της Τζένης Καπάδαη και του Δημήτρη Φριτζαλά, τύμπανα και κρουστά του Αλέξανδρου Τσάμη, πλήκτρα της Βιβιάννας Παπακώστα, ηλεκτρικό μπάσο του Κώστα Ξηρογιάννη και κιθάρες του Δημήτρη Φριτζαλά. Στοιχεία fusion, jazz, έθνικ, πειραματική ambient μουσική αλλά και πιο κλασικές ροκ φόρμες συνυπάρχουν στην πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά της μπάντας, από την οποία αναβλύζει η πειραματική διάθεση, η μουσική αναζήτηση δίχως όρια. Από τις πιο αξιόλογες στιγμές του δίσκου, το πρώτο ορχηστρικό «Ομικρον Κάππα». Οπως πληροφορούμαστε, η μπάντα τώρα ετοιμάζει το δεύτερο άλμπουμ της αλλά και σειρά εμφανίσεων για να έρθει από κοντά σε επαφή με το κοινό.

God bless America...

Ο Θεός ευλογεί την Αμερική... συνεπικουρούμενος τους εγκεφάλους της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. Οπως πληροφορούμαστε, η σύγχρονη χριστιανική μουσική αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, αποδεικνύοντας τον αυξανόμενο συντηρητισμό στην αμερικανική κοινωνία.

Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία, τα άλμπουμ με χριστιανικά τραγούδια αυξάνουν τις ετήσιες πωλήσεις τους στις ΗΠΑ κατά 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις χριστιανικής μουσικής έχουν ξεπεράσει πλέον την κλασική και την τζαζ, κατέχοντας την έκτη θέση από πλευράς δημοτικότητας, με μερίδιο 7% της αγοράς. Μάλιστα, δίσκοι που φέρουν το χριστιανικό σήμα δεν περιορίζονται μόνο σε γκόσπελ, αλλά περιλαμβάνουν και σοφτ ροκ, ραπ ή χέβι μέταλ... Εξάλλου, η φόρμα δεν έχει και τόση σημασία. Εκείνο που μετράει είναι το περιεχόμενο... Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του διευθυντή του Κέντρου Μελετών Χριστιανικής Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας, Ράνταλ Μπράντλεϊ: «Η χριστιανική μουσική έχει τόσο πολλά είδη, ώστε μπορεί να φτάσει σε κάθε είδους άνθρωπο». Σ' αυτό το «σκηνικό» προστίθενται και οι χριστιανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που η ακροαματικότητά τους στην τετραετία 1999-2003 αυξήθηκε κατά 32%. Αύξηση των πωλήσεων παρουσιάζουν επίσης βιβλία και περιοδικά με χριστιανικά θέματα, με τη σχετική βιομηχανία να έχει τζίρο 3 δισ. δολάρια το χρόνο. Μαζί με τα κέρδη και η χειραγώγηση των συνειδήσεων...

God bless America... Κι εκείνη με τη σειρά της σπέρνει τη φρίκη στον πλανήτη, τρομοκρατεί και πίνει αίμα αθώων στο Ιράκ. Καλλιεργώντας παράλληλα, στον «οίκο» της, το σκοταδισμό, το συντηρητισμό, το θρησκευτικό φονταμενταλισμό - το νέο όπιο που έχει πλασάρει στην αμερικανική αγορά και κοινωνία.


Ρ. Σ.

Ο διάσημος πιανίστας Κρις Τζάρετ εμφανίζεται σήμερα στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2, τηλ. 210-82.35.467). Παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τζαζ διασκευές, που ετοίμασε ο ίδιος πάνω σε ελληνικά παραδοσιακά και ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού με το συγκρότημα «Suite Grecque», που αποτελείται από την πιανίστα Γιούλα Ζωγράφου, τον κλαρινίστα Γιώργο Κοτσίνη και τον Γιώργο Τζανέττο (κρουστά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ