ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ
Γαϊτανάκι εκβιασμών και σχέσεων υποτέλειας κατάγγειλε στρατηγός
  • Αποκαλυπτική η κατάθεση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Κ. Παναγιωτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς
  • Για χρόνια ολόκληρα μας δίνανε σάπια όπλα που περίσσευαν από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε

Αποκαλυπτικός ως προς τις σχέσεις υποτέλειας - όπως τις χαρακτήρισε - που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη χώρα μας και στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στον τομέα των εξοπλισμών, ήταν χτες στη Βουλή ο πρώην αρχηγός και νυν επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης.

Ο στρατηγός κατέθεσε ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.

Ο στρατηγός τόνισε ότι η χώρα μας επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. Ο,τι περίσσευε μας δίνανε». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «για να πάρουμε ένα καράβι έπρεπε να πάει ένα χρόνο το ελληνικό πλήρωμα στο ποτάμι που ήταν αραγμένο επί χρόνια και να το εκσυγχρονίσει, για να το πάρει και να το φέρει πίσω».

Η μονόπλευρη, συνέχισε ο στρατηγός, οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων κυρίως από τους Αμερικανούς «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους». Αποκαλυπτική ήταν και η προσωπική εμπειρία που είχε ο ίδιος ο στρατηγός:

«Το είδα εγώ προσωπικά το 1987 που υπηρετούσα σε μια μονάδα πυραύλων, στη μοίρα ΧΩΚ. Περίπου 25 μέρες ήμασταν σε συναγερμό και μετά από δέκα, δεκαπέντε μέρες η ΝΑΜΣΑ, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο οργανισμός υποστήριξης του ΝΑΤΟ, μας έκοψε τα ανταλλακτικά με κάποιο τρόπο. Εάν έχουμε, δηλαδή, μια μονοσήμαντη οδό προμήθειας, σε κάποια στιγμή όταν έχουμε αυτόν τον αντίπαλο, μπορεί να σταματήσει η ροή των ανταλλακτικών, διότι δεν είναι μόνο να αγοράσεις ένα οπλικό σύστημα, πρέπει να γίνει και η υποστήριξη επί δέκα ή είκοσι χρόνια. Εάν έχουμε, λοιπόν, μόνο από το ΝΑΤΟ οπλικά συστήματα ή μόνο από την Αμερική δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούμε να κάνουμε παρατεταμένες επιχειρήσεις».

Αποκαλυπτικός ήταν ο στρατηγός και στο πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα πώς γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του αμερικάνικου ραντάρ TPQ: «Στην Ελλάδα υπάρχει υπό τον έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας ένα γραφείο που λέγεται ODS (γραφείο αμυντικής συνεργασίας)», που συμμετείχε στις συσκέψεις και τις συζητήσεις για την προμήθεια του όπλου και «μάλιστα ο στρατιωτικός ακόλουθος κάθε μέρα ήταν στο γραφείο. Υπήρχαν εκπρόσωποι, δηλαδή, της αμερικάνικης κυβέρνησης».

«Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει», συνέχισε ο στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης και είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ. «Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία δε θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».

Στις ερωτήσεις που απηύθυνε στον στρατηγό ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε ότι με τα όσα είπε στην Επιτροπή επιβεβαιώνει τη λογική που λέει ότι «υπάρχει ένα γαϊτανάκι από το 1950 μέχρι τώρα, το οποίο μας εκβιάζει να αγοράζουμε συνεχώς οπλικά συστήματα, να κάνουμε εξοπλισμούς πάνω από τις δυνάμεις μας και με αυτόν τον τρόπο να συνεχίζεται αυτό το πράγμα». Τη δεκαετία του 1950, συνέχισε ο βουλευτής, μας λέγανε για τον από βορρά κίνδυνο, μετά βγήκε το Κυπριακό, βγήκε ο Εβρος, μπήκαμε στην ΕΕ για να προφυλάξει δήθεν τα σύνορά μας «αλλά ούτε τα σύνορα προφυλάχτηκαν, ούτε οι εξοπλισμοί σταμάτησαν και αυτό το γαϊτανάκι συνεχίζεται».

«Αυτή είναι σχέση υποτέλειας» παρατήρησε ο στρατηγός και ο Γ. Πατσιλινάκος πρόσθεσε: «Ετσι, σχέση υποτέλειας είναι, και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, γιατί αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα».


Γ.Φ.


62η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
Αυτή την Κυριακή η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, η ανατιναγμένη γέφυρα του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις πριν 62 χρόνια
Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, η ανατιναγμένη γέφυρα του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις πριν 62 χρόνια
Την Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004, ώρα 11 το πρωί, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο η εκδήλωση για την 62η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης Γέφυρας, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) που συσπειρώνει όλες τις ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που θα φθάσουν με κάθε μέσο και, κυρίως, με πούλμαν που μισθώνουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ απ' όλη τη χώρα. Ενώ επιβλητική θα είναι η παρουσία των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ που συμμετέχουν με τα τιμημένα λάβαρα του αγώνα.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα, Κυριακή 21/11/04, στις 7 πμ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Πούλμαν βάζουν, επίσης, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

-- Λαυρίου, 6 το πρωί από το πολιτιστικό κέντρο στην κεντρική πλατεία.

-- Ν. Σμύρνης, 7 πμ, από οδό Ομήρου 64 και Βρυούλων, κοντά στην πρώην ΕΛΣΗ (τηλ.: 210.9354.841 ώρες 6-8 μμ).

-- Αμαρουσίου, 7.30 πμ, από τα γραφεία της, Μιλτιάδου 4.

-- Πειραιά, 7 πμ, από Αγία Τριάδα.

-- ΠΕΣΑΘΕΑ, 7 πμ, από το Δημαρχείο Αθήνας (τηλ.: 210.3249.037).

-- Περιστερίου, 7.30 πμ, από πλατεία Δημαρχείου (Ευαγγελιστρίας).

-- Μενιδίου Αττικής, 7 πμ, από τη Γέφυρα της οδού Φιλαδελφείας (τηλ.: 210.2443.024).

-- Ν. Ηρακλείου, 7 πμ, από τα «ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ».

-- Κοκκινιάς, 7.30 πμ, από πλατεία Οσίας Ξένης και δεύτερο πούλμαν από Νεκροταφείο Νεάπολης.

-- Κηφισιάς, 7.30 πμ, από τον Πλάτανο και 7.45 πμ από Ερυθραία (τηλ.: 210.8016.977).

-- Αμπελοκήπων -Ελληνορώσων, ώρα 7 πμ από πλ. Αγ. Δημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ