ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχίες για την επάρκεια της ηλεκτροδότησης

Η κυβέρνηση υπόσχεται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εμμένοντας όμως στη συνέχιση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που αποτελεί τη «ρίζα του κακού»

Οι πρώτες συνέπειες, από την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, άρχισαν ήδη να γίνονται όλο και περισσότερο ορατές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης βγήκε χτες δημόσια και χαρακτήρισε «δύσκολες χρονιές» το 2005 και το 2006, όσον αφορά στην επάρκεια και την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης της χώρας. Εκφράζοντας τις ανησυχίες που διακατέχουν την κυβέρνηση, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες βδομάδες η αρμόδια για το θέμα επιτροπή - που λειτουργεί υπό τον υφυπουργό Γ. Σαλαγκούδη - θα είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις για τη λήψη μέτρων, με στόχο να μην υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Μπροστά στην κατάσταση που ο ίδιος ο υπουργός μεταφέρει σχετικά με την ασφάλεια και την επάρκεια της ηλεκτροδότησης κάλεσε τους καταναλωτές - οικιακούς χρήστες και επιχειρηματίες - σε «ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέγμα των μέτρων που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την περικοπή φορτίων σε δημόσιες επιχειρήσεις, κρατικά κτίρια και τον περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες.

Ο Δ. Σιούφας επιχείρησε να χρεώσει την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο δίκτυο της ΔΕΗ στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στα πλαίσια αυτά, έκανε λόγο για «καθυστερήσεις ετών στον εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων μονάδων και στην ενίσχυση των δικτύων», που «με τη συνεχή αύξηση της ζήτησης καθιστούν ιδιαιτέρως το 2005 και το 2006 δύσκολες ενεργειακές χρονιές». Αποσιώπησε το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση, την οποία ο ίδιος περιγράφει, είναι πλευρές των συνεπειών της πολιτικής του κατακερματισμού και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Της πολιτικής που και η ίδια η ΝΔ τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι πριν από μερικούς μήνες, όσο και ως κυβέρνηση σήμερα έχει στις προτεραιότητές της.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ των άλλων, προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της χορήγησης κινήτρων σε νοικοκυριά, προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τέλος, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 104 επιχειρησιακές προτάσεις, από τις 162 που είχαν υποβληθεί, για εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 55,5 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα θα είναι ιδιωτική συμμετοχή.

ΒΑΜΒΑΚΙ
«Σφάξιμο» με το ... νερό

Κυβερνητική «φάμπρικα» για να βγουν μεγάλες ποσότητες εκτός επιδότησης

Να βγάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης με την πρόφαση της υπέρβασης του ορίου υγρασίας επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η «επιχείρηση» αυτή απέκτησε μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες βδομάδες και φαίνεται πλέον πως λειτουργεί ως «φάμπρικα» περιορισμού της επιδοτούμενης παραγωγής. Οι καιρικές συνθήκες και τα βαμβακοχώραφα δεν έκαναν το χατίρι της κυβέρνησης να βγάλουν μια παραγωγή μέχρι 1.100.000 τόνους και έτσι επιστρατεύτηκε και το ποσοστό υγρασίας για να βγουν εκτός επιδότησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού. Ενώ φέτος τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα ήταν και είναι μεγάλα, η κυβέρνηση κράτησε σκόπιμα το ποσοστό υγρασίας στο 15% και δεν το ανέβασε σε λογικά επίπεδα, όπως γινόταν άλλες χρονιές... Το αποτέλεσμα είναι να έχουν βγει μέχρι τώρα περισσότερα από 5.000.000 κιλά βαμβακιού εκτός επιδότησης και έπεται συνέχεια. Για παράδειγμα, στο Νομό Σερρών έχουν βγει εκτός επιδότησης 1.800.000 κιλά λόγω μεγαλύτερου ποσοστού υγρασίας από το όριο που έθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι ποσότητες βαμβακιού που τίθενται εκτός επιδότησης, δεν ελέγχονται επί τόπου με την είσοδό τους στα εκκοκκιστήρια και να γίνεται η ανάλογη απομείωση. Παίρνονται δείγματα, από τις καρότσες ή τις αποθήκες των εκκοκκιστών, που στη συνέχεια ελέγχονται από το ΕΘΙΑΓΕ και μετά από 15-20 μέρες... οι βαμβακοπαραγωγοί ή οι εκκοκκιστές μαθαίνουν πως ολόκληρες παραδοθείσες παρτίδες βαμβακιού βγαίνουν εκτός επιδότησης. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε πολλές εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και σε αρκετούς εκκοκκιστές. Ομως το ζήτημα εδώ είναι ότι εκεί στο ΕΘΙΑΓΕ έχουν προφανώς τη δυνατότητα και τη γνώση να ξεχωρίζουν τι είναι αυξημένη υγρασία περιβάλλοντος και τι νερό μάνικας. Και δε νομίζουμε πως όλα αυτά τα βαμβάκια που βγήκαν εκτός επιδότησης, «έκαναν ντουζ» πριν επισκεφτούν τα εκκοκκιστήρια...

Πάντως για το θέμα αυτό, σε πρόσφατο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας κρίνεται ως απαράδεκτη η μεθόδευση να τεθούν εκτός επιδότησης ποσότητες που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν ότι έχουν υψηλή υγρασία και καλείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις που θέτουν εκτός επιδότησης ποσότητες βαμβακιού.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Εξετάζουν την κλιμάκωση του αγώνα

Συνεδριάζουν σήμερα στη Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία και οι τοπικές επιτροπές της ΠΑΣΥ απ' όλη τη χώρα

Με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στη Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία και οι τοπικές επιτροπές απ' όλη τη χώρα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), ενώ στη 1.30 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη. Η συνεδρίαση γίνεται μία βδομάδα μετά και την πετυχημένη αγροτική κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ, στην οποία οι αγρότες έδωσαν μαζικό και δυναμικό «παρών» με μαχητικά συλλαλητήρια και αγωνιστικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οπως έχει δηλώσει η ΠΑΣΥ, ο αγώνας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, μέχρι την ανατροπή της και τη δημιουργία των προϋποθέσεων - σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο - για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες ζητούν ν' απορροφηθεί το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη, να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και να παρθούν μέτρα για το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

Και, βεβαίως, προβάλλουν τα χρόνια αγροτικά αιτήματα, όπως:

  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ σε όλα, σχεδόν, τα αγροτικά προϊόντα.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με την κατασκευή των έργων υποδομής, τον έλεγχο στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων κι άλλα μέτρα.
  • Πλήρης ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ και δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφών από οιαδήποτε φυσική αιτία.
  • Κατώτερη μηνιαία αγροτική σύνταξη 400 ευρώ.
  • Μέτρα για την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με την εξασφάλιση για όλους αναβαθμισμένων και δωρεάν υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας και τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.
ΤΙΜΕΣ ΡΥΖΙΟΥ
Η ανησυχία των ρυζοπαραγωγών μετατρέπεται σε αγανάκτηση

Σε αγανάκτηση έχει μετατραπεί η ανησυχία που είχαν οι αγρότες του Δήμου Αξιού σχετικά με τα προϊόντα που παράγουν, καθώς τα ρύζια παραμένουν απούλητα περιμένοντας την ημέρα που ο υφυπουργός κ. Κόντος μαζί με τους εμπόρους θα ανακοινώσουν μια συμφέρουσα τιμή.

Οπως τονίζεται σε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, ο υφυπουργός είχε δώσει επανειλημμένα και δημόσια διαβεβαιώσεις ότι αν φυλάξουν οι παραγωγοί το ρύζι στις αποθήκες θα πάρουν ικανοποιητική τιμή, πράγμα που δεν έγινε. Τα ίδια αν όχι χειρότερα ισχύουν για το βαμβάκι αφού μένουν εκτός επιδότησης 80 κιλά ανά στρέμμα και κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες όσες ποσότητες έχουν μαζευτεί, ενώ μεγάλος αριθμός βρίσκεται ακόμη στα χωράφια.

«Στην αρχή έχουμε ηρτημένη ποσότητα για παράδοση 295 κατά στρέμμα. Εμείς όμως στην περιοχή μας μαζεύουμε πάνω από 400 κιλά και ενώ περιμέναμε να πουλήσουμε όλη την ποσότητα που παράγουμε πιστεύοντας σε παλιές δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης τότε και υπουργών σήμερα, αντ' αυτού μας δίνουν 20 κιλά κατά στρέμμα επιπλέον, σύνολο δηλαδή 315 κιλά.

Δηλώνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλη συρρίκνωση στο εισόδημά μας αλλά και ούτε άλλο δούλεμα. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και θα κινηθούμε όπως εμείς νομίζουμε και για ό,τι συμβεί η ευθύνη θα είναι δική σας», καταλήγει το υπόμνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ