ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
62η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
Αύριο στο Γοργοπόταμο

Αύριο το πρωί, στις 11, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο η εκδήλωση για την 62η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης Γέφυρας, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), η οποία συσπειρώνει όλες τις ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές οργανώσεις.

Οπως είναι γνωστό, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου έγινε τη νύχτα της 25ης Νοέμβρη 1942 και ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ, τότε, στην κατεχόμενη Ευρώπη, προκαλώντας τεράστια θετική επίδραση στην ανάπτυξη του ελληνικού αντάρτικου αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Αλλά και στους άλλους κατεχόμενους λαούς, ενώ δυσκόλεψε σημαντικά για τις επόμενες βδομάδες τον ανεφοδιασμό των χιτλερικών στο μέτωπο της Β. Αφρικής. Και βέβαια, ήταν μια πράξη αντίστασης που συνέχιζε τον ηρωικό αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού, από το Αλβανικό Μέτωπο, την αντίσταση στη χιτλερική επίθεση στη χώρα μας στα βόρεια σύνορα και αργότερα στη Μάχη της Κρήτης. Εναν αγώνα, που στο φούντωμά του, μέχρι την απελευθέρωση της χώρας μας το 1944 συνέβαλε το κατόρθωμα της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη να πρωτοστατούν, ενώ συμμετείχε και ο ΕΔΕΣ με τον Ζέρβα και Αγγλοι σαμποτέρ.

Τιμώντας την εκδήλωση ανατίναξης του Γοργοπόταμου, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να συμμετάσχουν, αύριο Κυριακή, χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι οποίοι θα φθάσουν με κάθε μέσο και, κυρίως, με πούλμαν που μισθώνουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σε όλη τη χώρα. Ενώ επιβλητική θα είναι η παρουσία των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, τα οποία συμμετέχουν με τα τιμημένα λάβαρα του αγώνα.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα, Κυριακή 21/11/04, στις 7 π.μ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Πούλμαν βάζουν, επίσης, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

-- Καισαριανής, ώρα 7 το πρωί, από πλ. Καισαριανής.

-- Βύρωνα, ώρα 7 παρά τέταρτο το πρωί, από την πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο).

-- Κερατσινίου, ώρα 7 π.μ., από πλατεία Κύπρου(Δημαρχείο)

-- Χαϊδαρίου, ώρα 7 π.μ., από Παλατάκι.

-- Λαυρίου, ώρα 6 το πρωί από το Πολιτιστικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία.

-- Ν. Σμύρνης, ώρα 7 π.μ., από οδό Ομήρου 64 και Βρυούλων, κοντά στην πρώην ΕΛΣΗ (τηλ.: 210.9354.841 ώρες 6-8 μ.μ.).

-- Αμαρουσίου, ώρα, 7.30 π.μ., από τα γραφεία της, Μιλτιάδου 4.

-- Πειραιά, ώρα, 7 π.μ., από Αγία Τριάδα.

-- ΠΕΣΑΘΕΑ, ώρα,7 π.μ., από το Δημαρχείο Αθήνας (τηλ.: 210.3249.037).

-- Περιστερίου, ώρα, 7.30 π.μ., από πλατεία Δημαρχείου (Ευαγγελιστρίας).

-- Μενιδίου Αττικής, ώρα, 7 π.μ., από τη Γέφυρα της οδού Φιλαδελφείας (τηλ.: 210.2443.024).

-- Ν. Ηρακλείου, ώρα, 7 π.μ., από τα «Τρία Αστέρια».

-- Κοκκινιάς, ώρα, 7.30 π.μ., από πλατεία Οσίας Ξένης και δεύτερο πούλμαν από Νεκροταφείο Νεάπολης.

-- Κηφισιάς, ώρα, 7.30 π.μ., από τον Πλάτανο και 7.45 π.μ. από Ερυθραία (τηλ.: 210.8016.977).

-- Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, ώρα 7 π.μ. από πλατεία Αγ. Δημητρίου.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δεν αλλάζει η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κούβα

Ειρωνεία και πρόκληση προς τους λαούς η συζήτηση για ...κώδικα δεοντολογίας στις εξαγωγές όπλων από την ΕΕ

Την υποκρισία και την επιβουλή που κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη διάθεση αλλαγής πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Κούβα στηλίτευσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Θ. Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Υπογραμμίζοντας πως «οι δηλώσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ έχει την "καλή" διάθεση να εφαρμόσει νέα πολιτική απέναντι στην Κούβα σχετίζονται με την καλύτερη, αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικονομικών συμφερόντων της και των εμπορικών σχέσεων με τη Λατινική Αμερική» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Οι δηλώσεις αυτές δε συνιστούν αλλαγή πολιτικής της ΕΕ. Μαζί με τις ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν το σοσιαλισμό στο Νησί της Επανάστασης. Γι' αυτό ανέχονται τόσα χρόνια το επαίσχυντο εμπάργκο των ΗΠΑ και δεν καταδικάζουν τα νέα μέτρα που επέβαλαν στην Κούβα.

Γι' αυτό, προβάλλοντας την υποτιθέμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πήραν απαράδεκτα μέτρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Σιωπούν απέναντι στις κατάπτυστες δηλώσεις Παλάθιο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κυβέρνηση και στο λαό της Κούβας και στην επανάστασή του. Απαιτούμε να σταματήσει το εμπάργκο, να καταγγελθούν τα νέα μέτρα των ΗΠΑ, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της Κούβας και η στήριξη μισθοφόρων που βαφτίζονται αντιφρονούντες και πολιτικοί κρατούμενοι.

Υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κούβα και την άρση των μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ. Στηρίζουμε το αίτημα της Κούβας να προσυπογράψει τη Συμφωνία Κοτονού».

«Η υπεράσπιση της Κούβας αποτελεί υπόθεση των λαών», κατέληξε ο Θ. Παφίλης. «Είναι υποχρέωση κάθε προοδευτικού ανθρώπου να στηρίξει τα ιδανικά της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και του σοσιαλισμού, που είναι η απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Πρόκληση για τους λαούς τα περί ...δεοντολογίας στις εξαγωγές όπλων της ΕΕ

Πρόκληση για τους λαούς χαρακτήρισε, σε άλλη παρέμβασή του, ο Θ. Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τις αναφορές της ΕΕ περί «δεοντολογίας» στις εξαγωγές όπλων της ΕΕ, που στρατιωτικοποιείται, που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά των λαών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στην παρέμβασή του τα εξής:

«Και μόνο ο τίτλος της συζήτησης, "Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ περί εξαγωγής όπλων", αποτελεί πρόκληση για τους λαούς που θρηνούν νεκρούς από τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και πρόκληση για τους εργαζόμενους της ΕΕ που πληρώνουν πανάκριβα τους εξοπλισμούς.

Αποτελεί ειρωνεία μια τέτοια συζήτηση, όταν η ΕΕ προωθεί τη χρηματοδότηση της έρευνας στο στρατιωτικό τομέα, την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, την αύξηση πωλήσεων όπλων παντός τύπου σε διάφορες χώρες.

Προσβάλλουν τη νοημοσύνη των λαών αναφορές στα παιδιά-θύματα των συγκρούσεων, όταν η ΕΕ επεμβαίνει στρατιωτικά σε χώρες για αύξηση επιρροής και έλεγχο νέων αγορών, υποκινώντας τοπικές, περιφερειακές κρίσεις και συγκρούσεις. Οταν χώρες-μέλη της, αλλά και η ίδια, συμμαχεί με στρατούς κατοχής.

Οι αναφορές στο λαθρεμπόριο, και κυρίως στην αύξηση της χρήσης εταιριών ιδιωτικής ασφάλειας ή παροχής στρατιωτικών και αστυνομικών υπηρεσιών, αποτελούν μνημείο υποκρισίας γιατί ακριβώς οι εταιρίες όπλων και η ίδια η ΕΕ προωθούν αυτές τις πολιτικές.

Μια ΕΕ που στρατιωτικοποιείται, που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά των λαών, δε δικαιούται να αναφέρεται σε κώδικες δεοντολογίας εξαγωγής όπλων και στον αφοπλισμό.

Η προώθηση του αφοπλισμού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τους αγώνες των λαών για ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. Είναι αυταπάτη να περιμένουν τέτοια μέτρα από την Ευρώπη του ιμπεριαλισμού και του πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ