ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι εργάτες να δημιουργήσουν το δικό τους ταξικό «μπλοκ»

Εξόρμηση των κομμουνιστών του Πειραιά στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Την ανάγκη να δημιουργηθεί τώρα η πιο πλατιά ταξική, αγωνιστική συσπείρωση των εργατών, να δημιουργήσουν το δικό τους ταξικό «μπλοκ» για να αποκρούσουν αποτελεσματικά την επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο, επισήμαναν χτες στους εργαζόμενους του καπνεργοστασίου ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ τα μέλη της ΚΟ Πειραιά στην εξόρμηση που πραγματοποίησαν στο καπνεργοστάσιο. Παράλληλα τόνισαν πως η Κομματική Οργάνωση Καπνεργοστασίων του ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις στα Καπνεργοστάσια και σε όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ζωής και προοπτικής για χιλιάδες εργατικές οικογένειες στα καπνεργοστάσια».

Αναφερόμενοι στις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία, επισήμαναν την ανασφάλεια για το αύριο που βιώνουν και τόνισαν πως ο στόχος των πολυεθνικών για μέγιστο κέρδος οδηγεί σε ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων, σε απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, σε εντατικοποίηση, σε απολύσεις και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Για να γίνει κατανοητή η «δημοκρατία τους στο χώρο δουλιάς», μόνο το τελευταίο διάστημα, η Διεύθυνση της Καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, έχει απαγορεύσει κατ' επανάληψη σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΚΚΕ, τόσο στη Βουλευτή Α΄ Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, όσο και στον ευρωβουλευτή, Γιώργο Τούσσα, να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους της εταιρίας και να γίνει συζήτηση πάνω στα θέματα που τους απασχολούν. Επικαλείται χουντικούς κανονισμούς και την προστασία «δήθεν» της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, λες και οι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο, είναι «κοινοί τρομοκράτες».

Οι πραγματικοί λόγοι επισήμαναν στους εργαζόμενους τα μέλη της ΚΟΠ που δε θέλουν καμία επαφή με τους κομμουνιστές, είναι γιατί θα τους «χαλάσουν τη σούπα», σε μια περίοδο, που η πολυεθνική διαρρέει σενάρια για μετεγκατάσταση του εργοστασίου, απολύσεις εργαζομένων (δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις), αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις.

«Το ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση που μοίρασαν στους εργαζόμενους, δεν κρύβει τα λόγια του. Σας το λέει καθαρά: Μπροστά σ' αυτούς τους στόχους που έχει το κεφάλαιο και με δεδομένο τη μείωση του προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική του ξεπουλήματος, της ανατροπής των ΣΣΕ, των απολύσεων.

Αυτό προϋποθέτει σωματείο με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, συνδικαλιστές με ξεκάθαρη θέση, που δε θα συναινούν και δε θα δέχονται με παθητικό τρόπο την όποια επίθεση».

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Συγκέντρωση για τα 86 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου διοργανώνουν οι φίλοι του Κόμματος στην Κολωνία σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα ALTEBURG Gaststatte-Biergarten Alteburger str. 139, 50968 Koln Substadt. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και θα χαιρετίσουν εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κούβας στη Γερμανία και εκπρόσωπος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
  • Συνεστίαση προς τιμήν των 86 χρόνων του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος σήμερα Σάββατο, στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, στις 8.30 μ.μ.
  • Εκδήλωση για τα 86 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνουν σήμερα Σάββατο, οι Κομματικές Οργανώσεις Εορδαίας Κοζάνης του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 6 μ.μ. στο «Καφέ Σπλέντο». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος.
  • Εκδήλωση με αφορμή το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αλλά και τα 86 χρόνια από τη μέρα ίδρυσής του, διοργανώνει η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ και καλεί σε συμμετοχή εργαζόμενους στη βιομηχανία και στους κλάδους παραγωγής. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Κόμματος, στην οδό Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, στον 1ο όροφο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση για τις Θέσεις του ΚΚΕ για το κοινωνικό - πολιτικό μέτωπο, για τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρούπολης του ΚΚΕ καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στο Πολιτιστικό Κέντρο (οδός Εθ. Αντιστάσεως), στις 11 π.μ., για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο.
  • Η Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη, 24/11, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Κόμματος, Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, στον 1ο όροφο. Θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, η πορεία του Κόμματος προς το 17ο Συνέδριο και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και δράση της Επιτροπής.
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι εκφράζει η άποψη περί κατάργησης της εθνοκρατικής οργάνωσης;

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της εθνοκρατικής οργάνωσης, (κατάργηση του έθνους - κράτους, δηλαδή του κράτους σε κάθε χώρα), είναι ιδεολόγημα που προβάλλουν διάφοροι οπορτουνιστές ως αποτέλεσμα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της καπιταλιστικής διεθνοποίησης που ολοένα εντείνεται, αφού το κεφάλαιο δρα και στην παγκόσμια αγορά. Και το παρουσιάζουν ως νέο φαινόμενο, με το επιχείρημα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα εκπορεύεται από διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, (ΠΟΕ, ΔΝΤ, ΕΕ κλπ.). Τους οποίους αποκαλούν υπερεθνικούς οργανισμούς και όχι διακρατικούς όπως είναι, μιλώντας ταυτόχρονα και για τη δημιουργία υπερεθνικού κράτους και απαξίωση του αστικού εθνικού κράτους.

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάθε χώρας, το εθνικό κράτος, συμμετέχουν ενεργά στους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις και συνδιαμορφώνουν αυτή την πολιτική των διακρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία, σε όφελος του κεφαλαίου, εφαρμόζοντάς τες, επίσης, γιατί εξυπηρετούν το κεφάλαιο γενικά και στη χώρα τους.

Η ΑΠΟΨΗ αυτή αθωώνει την αστική τάξη, σε εθνικό επίπεδο, αφού θεωρεί ότι αναπόφευκτα η κυβέρνηση της χώρας και το εθνικό αστικό κράτος, είναι αδύναμα μπροστά στον «υπερεθνικό οργανισμό», στο «υπερεθνικό» κράτος. Θεωρεί, επίσης ότι τα αδύνατα καπιταλιστικά κράτη εξαναγκάζονται να εφαρμόζουν τις εντολές των ισχυρών και όχι ότι η διαπλοκή τους από υποδεέστερη θέση με τα ισχυρά κράτη εξυπηρετεί την άρχουσα τάξη.

ΘΕΤΕΙ ΔΕ ως καθήκον στο εργατικό κίνημα όχι την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του για την ανατροπή της εξουσίας της σ' αυτήν και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, αλλά τη λογική ότι δεν έχει άλλη διέξοδο από το να συνδέει την πάλη του με την εναντίωση στα «υπερεθνικά» κέντρα εξουσίας. Είτε σε περιφερειακό επίπεδο, όπως η ΕΕ, είτε σε παγκόσμιο, όπως π.χ. το G7+1), σε αντίθεση με την πάλη σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το βλέπουμε να γίνεται πράξη με το λεγόμενο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης των διαφόρων «Φόρουμ».

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις αντιλήψεις αυτές, καθίσταται αδύνατη η ανατροπή του καπιταλισμού στο εθνικό επίπεδο και θα γίνει ή σε όλα τα κράτη μαζί, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια ή πουθενά.

ΤΕΤΟΙΕΣ αντιλήψεις υποβαθμίζουν συνειδητά το ότι τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης σε εθνικό επίπεδο είναι ίδια με τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης όλων των καπιταλιστικών χωρών, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει η αστική τάξη της μιας ή της άλλης χώρας στο διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού, στην παγκόσμια αγορά.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη να γνωρίσουν και να κατανοήσουν βαθύτερα, στον πυρήνα του το πρόβλημα: Τη συμπεριφορά της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έναντι των κυβερνήσεων των λιγότερο αναπτυγμένων και εξαρτημένων χωρών και αντίστροφα. Να το κατανοήσουν ταξικά και όχι με επιφανειακά ηθικά κριτήρια συμπεριφοράς, π.χ. με το διαχωρισμό αφέντες και υπηρέτες, ισχυροί και δουλοπρεπείς, υποτελείς.

ΚΑΙ ΠΑΝΩ απ' όλα να μην πέφτουν στην παγίδα του ιδεολογήματος περί κατάργησης της εθνοκρατικής οργάνωσης, αλλά να οργανώνουν τον κοινωνικοπολιτικό αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα τους. Αγώνας που συνδυάζεται και με τον κοινό αγώνα με τους άλλους λαούς ενάντια στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ