ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ωμές επεμβάσεις πυροδοτούν κι άλλο την κρίση

Παρασυρμένος ο λαός από την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατεβαίνει στους δρόμους...

Associated Press

Παρασυρμένος ο λαός από την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατεβαίνει στους δρόμους...
ΚΙΕΒΟ.--

Δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε δύο ώρες από την επίσημη ανακήρυξη εκ μέρους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) του Βίκτορ Γιανούκοβιτς ως «νικητή του δεύτερου γύρου» των προεδρικών εκλογών, όταν ο Κόλιν Πάουελ παρενέβη για να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα «παράνομο» και να καλέσει τον απερχόμενο Πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, και τον «φιλοδυτικό» διεκδικητή του θώκου Βίκτορ Γιούστσενκο να διαπραγματευτούν «υπεύθυνα» για να «επιλυθεί» η κρίση. Το Κρεμλίνο παρενέβη με τη σειρά του, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επέμβαση» των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Στο Κίεβο, η ένταση συνεχιζόταν, με τους υποστηρικτές του Γιούστσενκο να πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο, και απέναντι τους ανθρακωρύχους που κατέβασε ο Γιανούκοβιτς από τις ρωσόφωνες περιοχές, από όπου αντλεί υποστήριξη, καθώς και ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας.

Οι ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ο Κόλιν Πάουελ από την Ουάσιγκτον, «δεν αποδέχονται» το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία: Το θεωρούν «παράνομο» και - φυσικά - υιοθετούν την καταγγελία του Βίκτορ Γιούστσενκο περί «υφαρπαγής» 3 εκατομμυρίων ψήφων. Ο Πάουελ απείλησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις αν δεν «επανεξεταστεί» - ανατραπεί - το αποτέλεσμα. Νωρίτερα, η ανακοίνωση της ΚΕΕ προκάλεσε ανταλλαγή ύβρεων και γρονθοκόπημα ανάμεσα σε βουλευτές και οπαδούς των δύο αντιπάλων, του «φιλοδυτικού» και του «φιλορώσου». Η πλευρά Γιούστσενκο επέλεξε να συνεχίσει την «εκστρατεία ανυπακοής» των τελευταίων ημερών, πολιορκώντας το προεδρικό μέγαρο. Η ρωσική διπλωματία, που είχε ειδοποιηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ-Λαβρόφ νωρίτερα - αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ενημέρωση αυτή δεν υπήρξε πλήρης - σχετικά με τις αμερικανικές διαθέσεις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε την κίνηση της Ουάσιγκτον «δίχως προηγούμενο επέμβαση» στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Το Κρεμλίνο του Πούτιν«φυσικά» θεωρεί πως η Ουκρανία «οφείλει» να βρίσκεται στη δική της σφαίρα επιρροής, σχολίαζαν ρωσικά ΜΜΕ, και είχε ήδη και αυτό παρέμβει στην κρίση, πριν την αναγγελία του αποτελέσματος, όταν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος είχε «συγχαρεί» τον Γιανούκοβιτς για τη «νίκη του». Το ρωσικό ΥπΕξ ανέφερε χτες ότι προκαλούν «αγανάκτηση» οι «αντιρωσικές διαδηλώσεις» στο Λβιβ, όπου διαδηλωτές της παράταξης του Γιούστσενκο «επιτέθηκαν» σε ρωσικό προξενείο.

Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αμστερνταμ, σχεδίαζε να στείλει ως ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία τον Ολλανδό διπλωμάτη Νίεκ Μπίεγκμαν, πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, για να συναντηθεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα. Νωρίτερα, και ο νεοπαγής πρόεδρος της Κομισιόν,Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνταυτίστηκε με την αμερικανική «γραμμή», ειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες αν δεν υπάρξει σοβαρή, αντικειμενική αναθεώρηση» του εκλογικού αποτελέσματος. Ηδη, μετά από πρόσκληση του Γιούστσενκο, καθ' οδόν προς το Κίεβο, ως «μεσολαβητής», μετέβαινε χτες ο Λεχ Βαλέσα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης», πρωταγωνιστής του ψυχροπολεμικού πολωνικού «μετώπου».

Για την ...ιστορία, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Γιανούκοβιτς έλαβε 49,61% και ο Γιούστσενκο 46,61%.

Αμέσως μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων, ο βουλευτής της παράταξης «Η Ουκρανία μας»Πέτρο Πορόσενκο δήλωσε ότι «τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ανέλαβαν την ευθύνη ενός πραξικοπήματος» και απείλησε ότι «θα μιλήσει ο δρόμος, θα μιλήσει ο λαός», ουσιαστικά απειλώντας με ανοιχτή σύγκρουση.

Ωστόσο, παρά το ότι η χώρα όντως μοιάζει διχασμένη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες φατρίες της αστικής τάξης, και παρά το ότι η σύγκρουση φαίνεται πως έχει φθάσει ένα βήμα πριν το ξέσπασμα ακόμη και εμφυλίου, η οδός των «διαπραγματεύσεων» δεν έχει εγκαταλειφθεί. Ο Γιούστσενκο δήλωνε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο, «ισχυρό άνδρα» της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, ώστε να συναινέσει να του παραδώσει την εξουσία. Μια «διαλλακτικότερη» ομάδα στην παράταξή του φαινόταν να ευνοεί μια «μερική επανακαταμέτρηση», που, όπως εκτιμά, θα της δώσει τη νίκη.

Προς την κατεύθυνση μιας «λύσης βάσει της εκλογικής νομοθεσίας» πίεζαν οι Πούτιν και Σρέντερ, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το Κρεμλίνο και η καγκελαρία σε ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Κούτσμα φαινόταν, έως χτες το βράδυ τουλάχιστον, να «συγκρατείται»: Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η αστυνομία δεν είχαν κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών. Ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Λεονίντ Κραβτσούκ και χειρίστηκε με αξιοσημείωτη ικανότητα αντιτιθέμενα ισχυρά συμφέροντα εντός Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια είναι ο ίδιος στο επίκεντρο του πολιτικού δράματος. Οπως σημείωνε στα τέλη του Οκτώβρη ο Τζόναθαν Στιλ στον «Γκάρντιαν», σε ένα άρθρο που εκ των υστέρων μπορεί να ρίξει περισσότερο φως σε μερικές αθέατες πλευρές της κρίσης, εκείνες τις μέρες το Κίεβο επισκέφθηκαν ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να τον «επηρεάσουν» ως προς τη στάση του αναφορικά με το ΝΑΤΟ. Ο Κούτσμα, ανέφερε ο Στιλ, μετά από την άρνηση του Μπους να «δεχτεί» τον Ιούνη την πρότασή του να παραμείνει στην Προεδρία τροποποιώντας το Σύνταγμα, είχε «αλλάξει στάση» ως προς την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με τον Στιλ, που οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν τόσο ανοιχτά υπέρ του Γιούστσενκο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός «οργασμός» ενόψει εκλογών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αισιόδοξος ότι «υπάρχει μια νέα ευκαιρία για το διάλογο και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Ο Σιλβάν Σαλόμ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανάπτυξη παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διενέργεια των εκλογών, αλλά απέφυγε επισταμένα να μιλήσει για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, εκτιμώντας ότι η παρουσία τους έξω από τις πόλεις «δεν εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ψηφοφόρων».

Ο Στρο δε συναντήθηκε, τελικά, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σαρόν, καθώς ο τελευταίος είχε πρόβλημα με τη φωνή του. Σήμερα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένος «να προωθήσει τον οδικό χάρτη», αναμένεται να συναντηθεί και με την παλαιστινιακή ηγεσία, δηλαδή τον Μαχμούντ Αμπάς και τον Αχμάντ Κορέι. Την Τρίτη, ανάλογες συναντήσεις είχε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, εντός των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των παρατάξεων, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί κάποια συγκεκριμένη συμφωνία. Χτες, η «Χαμάς» με ανακοίνωσή της απέρριψε την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν ούτε τα ελάχιστα από τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσαν 4 Παλαιστίνιοι, ζητώντας τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του τείχους στην περιοχή Τσουρ Μπάχερ, επειδή αποκόπτει τους κατοίκους από τις περιουσίες τους και δυσχεραίνει την καθημερινή τους ζωή. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίστηκε στο σκεπτικό ότι «η προσφυγή κατατέθηκε πολύ αργά χρονικά».

ΟΧΙ του Ισραήλ στη συριακή πρόταση

«Χείρα διαλόγου, άνευ όρων» απηύθυνε ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ προς την ισραηλινή ηγεσία, διά μέσου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, με τον οποίο συναντήθηκε χτες. Την πρόταση απέρριψε ανώνυμος αξιωματούχος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «προπαγανδιστικό τέχνασμα που γίνεται επειδή η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στη Συρία. Αν ήταν σοβαρή πρόταση διαλόγου θα διαβιβαζόταν διά μέσου των αρμόδιων διπλωματικών καναλιών, δηλαδή είτε από το Λευκό Οίκο είτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΓΚΑΛΙ-ΚΙΝΣΑΣΑ.- Επίθεση κατά Ρουαντέζων ενόπλων της φυλής των Χούτου που έχουν καταφύγει ανατολικά της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες πως θα εξαπολύσει «πολύ σύντομα» ο στρατός της Ρουάντας, αναβιώνοντας τους φόβους για επανέναρξη της σύρραξης με τουλάχιστον τρία εκατ. νεκρούς στην κεντρική Αφρική.

Ν. ΥΟΡΚΗ.- Η Κάρλα Ντελ Πόντε, επικεφαλής της γενικής εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατηγόρησε (και) χτες σε έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την κυβέρνηση της Ενωσης Σερβία-Μαυροβούνιο πως «εμποδίζει» τη σύλληψη και παράδοση υπόπτων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Στην αγορά 12 ρωσικών υπερσύγχρονων μαχητικών/βομβαρδιστικών προσανατολίζεται η Ινδονησία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Τζουουόνο Σουνταρσόνο, προσθέτοντας πως στις αρχές του νέου έτους θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να διεκδικήσει την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον απ' το 1999 στις πωλήσεις όπλων προς την Τζακάρτα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ινδίας και του Πακιστάν στην ινδική πρωτεύουσα επανεπιβεβαίωσε, χωρίς πάντως να προωθήσει, τις προσπάθειες των δύο χωρών να «επιλύσουν τις διαφορές τους», ειδικά στο Κασμίρ, ζήτημα που «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» θέλουν να λυθεί, κατά σχετικά δημοσιεύματα στον Αμερικανικό Τύπο.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Χιλιάδες οπαδοί της εθνικιστικής κυβέρνησης διαδήλωσαν χτες εναντίον των αυτονομιστών της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ και των Νορβηγών «ειρηνευτών» στο Κολόμπο, εντείνοντας ένα κλίμα αναζωπυρούμενης πόλωσης.

ΜΟΣΧΑ.- Ρώσος φυσικός, που κρίθηκε ένοχος για «κατασκοπία υπέρ της Κίνας» καταδικάστηκε χτες σε ποινή κάθειρξης 14 ετών από δικαστήριο της Σιβηρίας.

ΠΕΚΙΝΟ.- Φως στα αίτια της συντριβής αεροσκάφους το περασμένο Σαββατοκύριακο υπό κακές καιρικές συνθήκες που κόστισε τη ζωή 55 ανθρώπων στη βόρεια Κίνα αναμένεται να ρίξουν τα «μαύρα κουτιά», που ανασύρθηκαν χτες.

ΠΕΚΙΝΟ.- Εως και το εν τρίτο των Κινέζων πολιτών «δεν είναι σε θέση» να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα ταχύτερα από τους μισθούς κόστη της ιατρικής περίθαλψης, επισημαίνει σχετική κυβερνητική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες.

ΠΕΚΙΝΟ-ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες στη Σεούλ περί της ανάπτυξης 10.000 Κινέζων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με τη ΛΔ Κορέας σε περίπτωση «πολιτικών ταραχών» στη γείτονα χώρα, «είναι εντελώς αβάσιμες και παράλογες» δήλωσε χτες ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Γου Νταουέι.

ΛΙΒΥΗ
Καντάφι: «Περιμέναμε περισσότερα ανταλλάγματα»

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

«Απογοητευμένος» από την «αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας, και πιο συγκεκριμένα της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης. Ο Μουαμάρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro», τονίζει ότι «περίμενε περισσότερες κινήσεις ως αποζημίωση προς τη Λιβύη για την κίνηση που έκανε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για κατασκευή πυρηνικού και χημικού οπλοστασίου».

Ο Λίβυος ηγέτης εκτίμησε ότι η «μη επαρκής αποζημίωση της Λιβύης, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα μπορούσε να έχει ατυχείς επιπτώσεις». Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ίδιος έρχεται σε δύσκολη θέση όταν ερωτάται από στελέχη των ηγεσιών της ΛΔ Κορέας ή του Ιράν (που κατηγορούνται για κατασκευή απαγορευμένου οπλοστασίου) «για τα πραγματικά ανταλλάγματα που έλαβε η Λιβύη, προκειμένου να εγκαταλείψει τα σχέδιά της». Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Λίβυος ηγέτης εκφράζει, επίσης, τη λύπη του, γιατί η χώρα του δεν έλαβε εγγυήσεις για την ασφάλειά της, εγκαταλείποντας το πρόγραμμα για το απαγορευμένο οπλοστάσιό της.

Αργά χθες, πάντως, στη Λιβύη έφθασε ο Γάλλος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από 15 επιχειρηματίες, προκειμένου «να συσφιχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των 2 χωρών». Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στη Λιβύη από το 1951, οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ