ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σε κινητοποίηση για τα δικαιώματα
  • Εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή στις 11 το πρωί
  • Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι

Οι αποφάσεις της ΕΕ για προώθηση του λεγόμενου Προγράμματος της Χάγης, αλλά και του «ευρωσυντάγματος», άπτονται των στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας και οπωσδήποτε τις θέτουν σε κίνδυνο. Με αυτό το σκεπτικό και προκειμένου να ενημερώσει για τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων αποφάσεων η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60.

Στη σχετική ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» σημειώνεται ότι το πρόσφατο Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες έλαβε σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των λαών των κρατών - μελών. Συγκεκριμένα υιοθέτησε πενταετές πρόγραμμα με το όνομα «Πρόγραμμα της Χάγης», που στόχο έχει να προωθήσει με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα που ελήφθησαν από το 1999 και έπειτα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου στο Τάμπερε και στη συνέχεια στο πλαίσιο της λήψης αντιτρομοκρατικών μέτρων. Βασική στόχευση του Προγράμματος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι ο καλύτερος συντονισμός των αρχών στον τομέα της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής πολιτικής.

Ακόμα η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι - όπως φαίνεται και από τα ίδια τα κείμενα της ΕΕ - το «Πρόγραμμα της Χάγης» είναι άρρηκτα δεμένο με τη Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τον βαθιά αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Υπενθυμίζει πως το σχέδιο «ευρωσυντάγματος» κατοχυρώνει, εκτός των άλλων, το δόγμα του προληπτικού πολέμου στο άρθρο 40, ενώ στο άρθρο 42 προβλέπει τη δυνατότητα επέμβασης του ευρωστρατού στο εσωτερικό των κρατών - μελών, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης «τρομοκρατικής απειλής» ή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, ενώ πλήττει γενικότερα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» δραστηριοποιείται και μεθαύριο Κυριακή. Ειδικότερα η τοπική της επιτροπή του 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο - Ευρωσύνταγμα - Συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών». Γίνεται την Κυριακή, 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΦΙΛΙΠ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής). Τις θέσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» θα παρουσιάσουν ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως τονίζεται στη σχετική πρόσκληση, στόχος της εκδήλωσης είναι να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και στην ανάπτυξη αγώνων για την αποτροπή εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Αλλωστε, όπως τονίζεται στην πρόσκλησή της, με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ «αυξάνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Απαράδεκτες οι κάμερες και η «Αρχή» τους

Δεν περνά η «νομιμοποίηση» των ηλεκτρονικών χαφιέδων, τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» τη θέση της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», η οποία νομιμοποίησε, με την απόφασή της, την πολιτική της κυβέρνησης, να συνεχίσει απρόσκοπτη τη λειτουργία του συστήματος καμερών παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, η «Αρχή» ενέκρινε προχθές ακόμη και τη λειτουργία του τμήματος εκείνου που αποτελείται από 300 σχεδόν κάμερες και το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με σκοπό την αστυνόμευση της κοινωνικής και προσωπικής ζωής.

«Μπορεί η Αρχή Προστασίας να ενέκρινε τη λειτουργία των καμερών του διαβόητου συστήματος C4i, κάτω από όρους και προϋποθέσεις και μόνο για τη "διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών", όπως αναφέρει στην απόφασή της, αλλά είναι φανερό ότι το τυπικό αυτό πλαίσιο μόνο ως φύλλο συκής και εργαλείο νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί», σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και συνεχίζει: «Πολιτική, η οποία είναι απόλυτα υποταγμένη στο αντιδημοκρατικό πνεύμα και το γράμμα των τρομονόμων, της Συνθήκης Σένγκεν, της Ευρωπόλ και μιας Αρχής Προστασίας, η οποία είναι απογυμνωμένη από κάθε δυνατότητα και δεν μπορεί να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το απαραβίαστο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στα πλαίσια της αποστολής της».

Οπως επισημαίνει, άλλωστε, η «Δημοκρατική Συσπείρωση», οι πραγματικοί σκοποί της κυβέρνησης για τη χρήση των καμερών φαίνονται ολοκάθαρα στην ίδια την Αίτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς την Αρχή, στην οποία γίνεται επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος» και μόνο δευτερευόντως και συμπληρωματικά προβάλλεται το πρόσχημα της «διαχείρισης της κυκλοφορίας».

Κατά τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», με την απόφασή της αυτή, η «Αρχή» κλείνει τα μάτια και δείχνει να θέλει να λειτουργεί ως μηχανισμός νομιμοποίησης των παραβιάσεων και όχι προστασίας των προσωπικών δεδομένων από την εκάστοτε πολιτική εξουσία. «Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και Αρχή Προστασίας φέρουν σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Ο ελληνικός λαός, οι μαζικοί του φορείς, η δημοκρατική κοινή γνώμη, δε θα νομιμοποιήσουν την απόφαση αυτή. Θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης και καταγραφής, που αποτελούν μέρος του αυταρχικού κατήφορου, της καταστολής, των τρομονόμων, του λεγόμενου ευρωσυντάγματος κ.ά.», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΑΒΑΛΑ
Μαχητική αντιΝΑΤΟική διαδήλωση

Με μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην Καβάλα, χτες βράδυ, ο φιλειρηνικός λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαδήλωσε την αντίθεσή του στην παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που ασκούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή και απαίτησε απεμπλοκή του τόπου τους και της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Εργαζόμενοι και νεολαίοι, από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Δράμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αντίστασης των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής και συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης Καβάλας. Ενωσαν τη φωνή τους με τους συναγωνιστές τους της Καβάλας και όλοι μαζί φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα απαίτησαν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας και υπηρετούν τα δολοφονικά σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Gordian Knot» που γίνεται αυτές τις ημέρες σε Καβάλα και Δράμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκέμβρη. Οπως εκτιμά το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής, η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ενισχύει την εκτίμηση πως δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σχεδιασμοί για μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ορμητήριο πολέμου προς τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Σχεδιασμοί που είχαν εκδηλωθεί με την προσπάθεια δημιουργίας ΝΑΤΟικού Λιμανιού στη Ν. Πέραμο και την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Δήμο Χρυσούπολης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησε η Αναστασία Καραγιώργη, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας. Μίλησε ο Χρήστος Ποτώλιας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο λαός τίποτε δεν έχει να κερδίσει από τη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και απαντώντας σε όσους προσπαθούν να υφαρπάξουν τη συναίνεση των κατοίκων προβάλλοντας πως με την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων και τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών θα υπάρξει «ανάπτυξη» είπε: «Ποτέ ο πόλεμος δεν έφερε όφελος στους λαούς παρά μόνο δεινά, πίκρα, πόνο, αίμα. Ποτέ ο ραγιαδισμός και το "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω" δεν ωφέλησαν κανέναν και η ιστορία του τόπου μας έχει πολλά τέτοια παραδείγματα».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας. Οι νεολαίοι φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν το δυναμικό παλμό. Τραγουδώντας «Ο αγώνας κοινός, κάτω ο ιμπεριαλισμός, ευρωΝΑΤΟ σας διώχνει ο λαός», δήλωσαν πως είναι ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί στρατοί και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές, έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία και το σήμα του ΝΑΤΟ, ενώ πυρπόλησαν και ένα χάρτινο πύραυλο.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη περιοδεύει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Το πρόγραμμα της περιοδείας της έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή

  • Στις 12μ. συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ.
  • Στις 7μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο στο ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ».

Αύριο Σάββατο

  • Στις 10π.μ. επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κυμίνων.
  • Στις 12μ. ομιλία σε συγκέντρωση στη Νέα Ζωή του Νομού Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ