ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκτός νυμφώνος» αντιπλημμυρικά και περιβαλλοντικά έργα

Ψίχουλα θα δοθούν και το 2005 για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Η μερίδα του λέοντος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2005 (είναι μειωμένο κατά 16,1%) θα πάει για τα «μεγάλα έργα» (οδικοί άξονες)

Εκτός «νυμφώνος» αφήνει και η ΝΔ διάφορα δημόσια έργα, που είναι αναγκαία αλλά και σημαντικά για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τα ποσά που εγκρίθηκαν να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 για τη χρηματοδότηση έργων, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας ή αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος, θεωρούνται από αρμόδιους και αναρμόδιους, εντελώς ανεπαρκή. Το κονδύλια που προϋπολογίστηκαν να διατεθούν από τον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, είτε έχουν περικοπεί δραστικά, είτε δε βρίσκονται καν σε αντίστοιχους κωδικούς για χρηματοδότηση. Ετσι, ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» των λόγων τόσο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όσο και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά περί δραστικής αύξησης των πόρων για έργα της περιφέρειας, ως αντιστάθμισμα για την ανυπαρξία τους τα τελευταία χρόνια λόγω διενέργειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, τη «μερίδα του λέοντος» από τα συνολικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - που σημειωτέον είναι μειωμένα κατά 16.1% σε σχέση με αυτά του 2004 - θα πάει και πάλι στα λεγόμενα «μεγάλα έργα», όπως οι οδικοί άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατία, και οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δηλώνει ευθαρσώς στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ότι περικόβει τις δαπάνες για δημόσια έργα επειδή «η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί στους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει την πολιτική ιδιωτικοποίησης και του τομέα των δημοσίων έργων, που εφάρμοζε και η προηγούμενη κυβέρνηση, προωθώντας συμβάσεις της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης» ακόμη και στα μικρότερα έργα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιβάλλει στον ελληνικό λαό να πληρώσει τεράστια κονδύλια και για την κατασκευή τους και για τη χρήση τους με πανάκριβα διόδια και άλλα τέλη, εξυπηρετώντας αντίστοιχα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κατασκευαστικού και τραπεζικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, για το 2005, τα χρήματα που θα εισπράξει το ΥΠΕΧΩΔΕ από το ΠΔΕ θα είναι μειωμένα, κατά 10,1%, συγκριτικά με το 2004. Ετσι, για το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν προϋπολογιστεί να διατεθούν για την ερχόμενη χρονιά 2.289 εκατ. ευρώ, έναντι 2.547 φέτος.

Για αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα θα διατεθούν κονδύλια 132 εκατ. ευρώ το 2005. Τα ποσά αυτά μπορεί να είναι αυξημένα κατά 29,4% σε σχέση με αυτά που διατέθηκαν φέτος, ωστόσο είναι εντελώς ανεπαρκή, αφού μόνο για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής απαιτούνται κονδύλια 1 δισ. ευρώ, όπως παραδέχτηκε σε πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος.

Πολύ φτωχά θα είναι και το 2005 τα κονδύλια που θα διατεθούν για περιφερειακά, νομαρχιακά και άλλα έργα που γίνονται κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επαρχία, παρότι σημειώνεται μια ποσοστιαία αύξηση μόλις κατά 2,2%, όπως επισημαίνεται στην Εισηγητική Εκθεση, καθώς θα ανέλθουν στα 910 εκατ. ευρώ, έναντι 890 εκατ. ευρώ το 2004. Αντίθετα, μέσα στο 2005 θα πληρωθεί και μια... «ουρά» των Ολυμπιακών έργων συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ!

Ψιχία δίνονται επίσης για τους τομείς Οικισμού και Περιβάλλοντος, δηλαδή θα διατεθούν 110 εκατ. ευρώ, έναντι 130 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν φέτος (μείωση κατά 15,4%), ενώ για την αντισεισμική προστασία της χώρας που είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης δε διατίθεται ούτε... ευρώ!

Τέλος, στο ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζεται μια αύξηση των κονδυλίων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό κατά 5,5% (από 181 εκατ. ευρώ το 2004 ανεβαίνουν στα 191 εκατ. ευρώ το 2005), αύξηση που θα διατεθεί κυρίως για τη μονιμοποίηση 900 συμβασιούχων και για δαπάνες κατεδάφισης αυθαιρέτων από τις Περιφέρειες.


Ν.Π.


ΜΙΚΡΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Σχεδιάζεται ο αφανισμός τους

Οι μεγάλοι όμιλοι, ξένοι και ντόπιοι, είναι έτοιμοι να σαρώσουν τους «μικρούς» που θα βρουν στο δρόμο τους

Eurokinissi

Χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν στις γειτονιές και την επαρχία, έχουν ήδη «προγραφεί» από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μετά από ένα διάστημα ανασύνταξης με εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι μεγάλες αυτές εταιρίες - που παράλληλα βρίσκονται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ τους - σχεδιάζουν τους τελευταίους μήνες και υλοποιούν την συστηματική εξάπλωσή τους σε σημεία που μέχρι αυτή τη στιγμή κατέχουν οι μικροί επαγγελματίες. Τα μικρά, μεμονωμένα, σούπερ μάρκετ απειλούνται τελευταία και από την εξάπλωση στις γειτονιές των νέων αλυσίδων καταστημάτων ψιλικών, που πιέζουν ταυτόχρονα και τα ομοειδή καταστήματα.

Η επέλαση των μεγάλων αλυσίδων σιγοντάρεται και από την πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - μέχρι που πήρε τη σκυτάλη η σημερινή κυβέρνηση - για τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Εξάλλου αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για το κλείσιμο περίπου 24.000 μικρών καταστημάτων τροφίμων από το 1977 μέχρι και το 2000. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 755% ο αριθμός των σούπερ μάρκετ. Κάποια από αυτά αποτέλεσαν μετεξέλιξη του παραδοσιακού μπακάλικου με τους ίδιους ιδιοκτήτες που προσπάθησαν, και κατάφεραν σε ένα βαθμό, να προσαρμοστούν στη νέα εποχή.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα μικρά σούπερ μάρκετ υπολογίζεται ότι είναι ακριβότερα σε σχέση με τις μεγάλες εταιρίες κατά 15-30%. Η διαφορά αυτή είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να τα «γονατίσει» στον ανταγωνισμό. Η κατάσταση χειροτερεύει από τη διάδοση των προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας» που προωθούνται από τα μεγάλα καταστήματα και είναι φθηνότερα 20-30% σε σχέση με τα «επώνυμα» προϊόντα. Η γενική εικόνα εμφανίζει τεράστια ποσοστά απόκλισης στις τιμές, σε βάρος των μεμονωμένων καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι μεγάλες επιχειρήσεις καταλαμβάνουν το 70% της αγοράς στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο όλες οι αλυσίδες εξαπλώνονται, ρίχνοντας βάρος στην παρουσία τους στις γειτονιές. Κι αυτό ίσως είναι το μόνο πλεονέκτημα που έχει μείνει στα μικρά σούπερ μάρκετ. Μια ιδέα για το σε ποιο βαθμό οι «μικροί» είναι στο στόχαστρο προκύπτει από το ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτές οι αλυσίδες καταλαμβάνουν περίπου το 90% της αγοράς, ενώ στη Γερμανία και στη Βρετανία το 98%!!!

Τα υπερμάρκετ και τα σούπερ μάρκετ των μεγάλων αλυσίδων δε «χτυπούν» μόνο τα μικρά καταστήματα τροφίμων, αλλά και άλλων κλάδων του λιανικού εμπορίου. Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», του γαλλοελληνικού ομίλου που «φιλοξενεί» στα ράφια των καταστημάτων του ηλεκτρικά είδη, CD, βιβλία, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού. Τελευταία πουλάει και μικρές ...μοτοσικλέτες! Σύνθημα της εταιρίας είναι το «χτίζουμε το μέλλον - κάθε ημέρα». Και το μέλλον αυτό θα έχει πολύ λιγότερους μικρούς ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και εμπόρους. Οι εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρίας για τις συνέπειες της επέκτασής της είναι ενδεικτικές για το τι θα επακολουθήσει. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ένα νέο υπερμάρκετ στο Πασαλιμάνι, που «χτύπησε» πολλά καταστήματα στο κέντρο του Πειραιά και ευρύτερα. Η παράλληλη επέκταση του «Σκλαβενίτη» στο Πέραμα με ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αυτού του είδους στην Ελλάδα, όπως λέγεται, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για εκατοντάδες μικρεμπόρους όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων.

Η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με τη δημιουργία σε χρόνο ρεκόρ τεσσάρων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ...ψιλικών. Οι εταιρίες αυτές εισβάλλουν στο χώρο ταχύτατα με πλεονέκτημα το σχεδιασμό τους ώστε σε μικρό χώρο να διαθέτουν χιλιάδες διαφορετικά είδη. Σκοπός τους είναι να επεκταθούν και σε υπηρεσίες, μέχρι και να υποκαταστήσουν τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ!


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ