ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Εφαλτήριο νέων ταξικών αναμετρήσεων

Motion Team

Τα πενήντα και πλέον εργατικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, την περασμένη Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, η μαχητική κοινή κάθοδος χιλιάδων εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων ήταν μια ακόμα δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη διαρκή αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκφραστές. Ηταν ένας γερός κρίκος στη μακρά αλυσίδα των αγώνων που έγιναν το περασμένο διάστημα, με τους νέους αγώνες που πρέπει να ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες. Στην κινητοποίηση της 9ης Δεκέμβρη πρέπει να προστεθεί και η μαζική κάθοδος στον αγωνιστικό στίβο χιλιάδων νέων, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, που συντόνισαν τον αγώνα τους και βγήκαν στους δρόμους την αμέσως επόμενη μέρα στις 10 Δεκέμβρη.

Ο πανελλαδικός συντονισμός εργατικών δυνάμεων, το γεγονός ότι σε αυτόν εντάχθηκε μεγαλύτερος αριθμός σωματείων, εργατικών κέντρων και συνδικάτων, η κοινή δράση εργατιάς, αγροτιάς και μικρομεσαίων, καθώς και το ξεκάθαρο πλαίσιο διεκδικήσεων που συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, ήταν στοιχεία που καταγράφονται στα «συν» αυτής της κινητοποίησης. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό. Τα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη δείχνουν το δρόμο. Φωτίζουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων τους. Το δρόμο της πιο πλατιάς συσπείρωσης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων από την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Το δρόμο που θα σφυρηλατεί την ενότητα της εργατικής τάξης και την κοινωνική λαϊκή συμμαχία.

Τα συλλαλητήρια, με την πείρα που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για ακόμα πιο αποφασιστικό άνοιγμα στους χώρους δουλιάς. Στους κλάδους, στα εργοστάσια, εδώ χρειάζεται να είναι «κολλημένη» η πυξίδα των ταξικών δυνάμεων. Με σχέδιο και ενθουσιασμό, στοχοπροσηλωμένοι, να προετοιμαστούν νέοι κλαδικοί και πανελλαδικοί αγώνες, για το δικαίωμα στη δουλιά, τις κλαδικές συμβάσεις, την προστασία των ανέργων, την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία και παιδεία. Για όλα αυτά που βασανίζουν σήμερα τους εργαζόμενους και που έχουν κάνει τη ζωή τους αβίωτη.

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η θέση των εργαζομένων θα χειροτερεύει. Η ακρίβεια, η λιτότητα, οι απολύσεις θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η πολιτική της ΝΔ, αλλά και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ εγγυώνται απόλυτα για τα παραπάνω. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο το επιβεβαιώνουν και αυτά. Η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ξεκίνησε από το χώρο των τραπεζών και με σχέδιο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, είναι «πειστήρια» ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα βαθύνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους συνοδοιπόρους τους, η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων παραμένει αξίωμα διαχρονικό. Αποτελεί θέσφατο και ιερό.

Ως εκ τούτου, ο απεγκλωβισμός δυνάμεων, η απελευθέρωση συνειδήσεων από τις πολιτικές δυνάμεις στυλοβάτες του συστήματος, αναδεικνύεται σε πρωταρχική προϋπόθεση, αλλά και στρατηγικό στόχο του ταξικού εργατικού κινήματος. Οι λαϊκοί αγώνες θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, θα καρποφορούν ακόμα περισσότερο, μόνο όταν πάνω στο έδαφος διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας βοηθάνε να ξεφύγουν εργαζόμενοι από τις δαγκάνες του δικομματισμού, της θεωρίας του «ευρωμονόδρομου», όταν αναμετριούνται και με τις τάσεις μοιρολατρίας και συμβιβασμού.

Σήμερα, χωρίς καμιά υπόκλιση στις δυσκολίες - που πράγματι υπάρχουν - πρέπει να αντιπαλεύεται η στάση αναμονής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική την οποία εκδηλώνουν λαϊκά στρώματα, να μην αφήνεται έδαφος να «περπατήσει» η δημαγωγική τακτική του ΠΑΣΟΚ. Το νέο «σοσιαλιστικό κοστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άδειο. Και αν αυτό το «κοστούμι» αποδείχτηκε τραγωδία για τη δεκαετία του '80, τούτη τη δεκαετία είναι σκέτη φάρσα. Οσο για την «ήπια προσαρμογή» της κυβέρνησης, τα «σιγανά ποτάμια» θα αποδειχτούν καταστροφικοί χείμαρροι, αν... Αν εργάτες και αγρότες δεν ξεκόψουν μια για πάντα από τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου. Αν δεν τινάξουν στον αέρα αυτό το άθλιο θέατρο της «αλλαγής» και της «εναλλαγής».

Γι' αυτό δεν είναι μικρότερης σημασίας, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ο ασυμβίβαστος πόλεμος με εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έχουν μετατραπεί σε «μακρύ χέρι» του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων τους μέσα στις τάξεις της εργατιάς. Οι αγώνες εργαζομένων και μικρομεσαίων στρωμάτων του χωριού και της πόλης θα έχουν προοπτική, αν τελικά βγουν έξω από τον σημερινό φαύλο κύκλο, που τους παγιδεύουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Αν σηκωθούν «λίγο ψηλότερα» και θαρραλέα διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν. Αν πιστέψουν πραγματικά ότι αυτός ο πλούτος τούς ανήκει.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ