ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον κοινό εχθρό

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΣΕ που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 11 και 12 Δεκέμβρη

H Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που συνεδρίασε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκέμβρη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ολοκλήρωσε τις εργασίες της Γραμματείας του 11 και 12 Δεκέμβρη 2004 στην Αθήνα, αφού εξέτασε την κατάσταση στο κίνημα ειρήνης διεθνώς, τις εξελίξεις και νέες απειλές της ειρήνης και ασφάλειας στη διάρκεια από το τελευταίο Συνέδριο του ΠΣΕ τον Μάη 2004.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ διαπίστωσε την εμφάνιση νέων κινημάτων ειρήνης σε διάφορες χώρες του κόσμου και πολλών κινημάτων που στο παρελθόν η δράση τους είχε αδυνατίσει, και τώρα δυναμώνουν και πάλι σημαντικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης συνειδητοποίησης των ιμπεριαλιστικών πολιτικών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, η κατανόηση ότι χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις και προσπάθειες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις και δυναμώνοντας τη διεθνή αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλο τον φιλειρηνικό κόσμο.

Οι εξελίξεις, μετά το τελευταίο Συνέδριο του ΠΣΕ, επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματά του για την εντατικοποίηση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν και να εδραιώσουν τη νέα τάξη του πολέμου και της καταπίεσης. Σήμερα, η ανάγκη να δυναμώσουν τα λαϊκά κινήματα ενάντια στις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές πράξεις, επιβάλλεται ακόμη περισσότερο. Τόσο πολύ που μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι αρνητικές εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί και η επιθετικότητα της νέας τάξης εκφράζεται σε όλους τους τομείς και όλες τις ηπείρους. Πάντως, αποτελεί θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι λαοί της Λατινικής Αμερικής σημείωσαν σημαντικές νίκες και το γεγονός ότι τα κοινωνικά και εργατικά κινήματα σε αρκετές χώρες δυνάμωσαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει την απάνθρωπη κατοχή στο Ιράκ, σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους πολίτες αδιακρίτως, όπως στην πρόσφατη επίθεση στη Φαλούτζα. Απαιτούμε το άμεσο σταμάτημα αυτής της απάνθρωπης, εγκληματικής στρατιωτικής επίθεσης και την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανόμενων αυτών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί αυτή την επιθετική πολιτική του προληπτικού χτυπήματος στο όνομα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", στοχεύοντας στην κάλυψη της κρατικής τρομοκρατίας, δολοφονώντας αθώους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας τη βασική μας θέση, όπως αυτή εκφράστηκε στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου του ΠΣΕ.

Με τις νέες εξελίξεις, οι ΗΠΑ απομονώνονται παραπέρα μέσα από την αυξανόμενη διεθνώς κριτική προς την πολιτική των επιθέσεων και του πολέμου. Αυτή η στρατηγική οδηγείται σε αδιέξοδο όπως το βλέπουμε στην κατάσταση στο Ιράκ η οποία επιδεινώνεται, καθώς και από το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αποφασίζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ.

Στηρίζουμε την αντίσταση του ιρακινού λαού, που προσβλέπει στην απελευθέρωση της χώρας του από την κατοχή και επιθυμεί να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, από τη μεριά της, επιμένει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή με τις απειλές της προς Συρία και Ιράν και με τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Αφγανιστάν.

Στη Μέση Ανατολή, ο παλαιστινιακός λαός, ο οποίος έχασε τον σεβαστό ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ, επιμένει στον αγώνα για την κατάκτηση της άμεσης και συνολικής αποχώρησης όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη του 1967. Το ΠΣΕ στηρίζει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και μέσα από αυτά τη μόνη δίκαιη λύση με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα - δίπλα με το Ισραήλ. Απαιτούμε το γκρέμισμα του τείχους στη Δυτική Οχθη και το δικαίωμα οι Παλαιστίνιοι να εξασκούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Η τρέχουσα απειλή των ΗΠΑ προς την ΛΔ Κορέας απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή. Το ΠΣΕ στηρίζει την ειρηνική επίλυση του πυρηνικού προβλήματος ανάμεσα στη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ μέσω διαπραγματεύσεων. Απαιτεί τη συνολική αποχώρηση όλων των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την Κορεατική Χερσόνησο.

Η Αφρική, που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από φτώχεια και αρρώστιες, αγωνίζεται για την επιβίωσή της, ενώ την ίδια στιγμή οι λαοί της μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συνταγές των διεθνών οικονομικών οργανισμών, που ελέγχονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Το ΠΣΕ υπογραμμίζει ότι η Αφρική δικαιούται τη βοήθεια όλων αυτών που εκμεταλλεύονταν για τόσα χρόνια με εξωφρενικό τρόπο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Το έτος 2005 θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, το οποίο στρατιωτικοποιεί παραπέρα την ΕΕ, θα βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσής του. Εδώ τονίζουμε την υποστήριξή μας προς την καμπάνια των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης ενάντια στο «ευρωσύνταγμα».

Οι τελευταίες εξελίξεις σε κάποιες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δυναμώνουν των αγώνα για ανεξαρτησία και κυριαρχία και είναι ενθαρρυντικές. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας. Η νίκη του λαού αυτού στο δημοψήφισμα του Αυγούστου 2004 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην υπεράσπιση των κατακτήσεών του. Απορρίπτουμε κάθε επέμβαση στην Κολομβία, υπογραμμίζοντας ότι η Ειρήνη μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της καταδίκης του "σχεδίου Κολομβία" και παρόμοιων σχεδίων.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στα εκατομμύρια του αυτόχθονου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, ο οποίος συνεχίζει να υποφέρει από την άρνηση στην αναγνώριση των δικαιωμάτων του.

Ο ηρωικός λαός της Κούβας αντιστέκεται, γι' άλλη μια φορά, απέναντι στις απειλές και κυρώσεις που του επιβάλλουν. Το ΠΣΕ εκφράζει την πιο βαθιά του αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας και απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, οι οποίοι ζουν εδώ και έξι χρόνια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κράτησης σε φυλακές των ΗΠΑ.

Στην Ασία χαιρετίζουμε τους λαούς και τα κινήματα στην προσέγγισή τους και συγκεκριμένα τις πρωτοβουλίες των κινημάτων ειρήνης από Ινδία και Πακιστάν για ειρηνική επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ υιοθετεί πλήρως την καμπάνια υποστήριξης των θυμάτων του τοξικού Agent Orange στο Βιετνάμ και εκφράζει τα συναισθήματα αλληλεγγύης στα θύματα και τις οικογένειές τους, απαιτώντας συγκεκριμένες ενέργειες και αποζημιώσεις από τους εισβολείς.

Το ΠΣΕ στηρίζει τις διάφορες δραστηριότητες με αφορμή τη Συνδιάσκεψη αναθεώρησης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τις εκδηλώσεις στη μνήμη των ημερών των Χιροσίμα και Ναγκασάκι, συμμετέχοντας στην καμπάνια "Καταργήστε τα πυρηνικά όπλα τώρα", συμβάλλοντας και στην παγκόσμια συνδιάσκεψη ενάντια στις ατομικές βόμβες και στις βόμβες υδρογόνου στην Ιαπωνία το 2005.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια στρατιωτική τους παρουσία στο όνομα της «αναδιάταξης», εξυπηρετώντας έτσι τη στρατηγική του προληπτικού πολέμου. Σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν νέες διεργασίες στα κινήματα ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Απαιτείται η συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα σε αυτά τα κινήματα.

Με τη δραστική αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών, οι παγκόσμιες δαπάνες θα φτάσουν το ένα τρισ. δολάρια ΗΠΑ. Απαιτείται όλο και περισσότερο η προβολή του αφοπλισμού, για να επιλυθούν προβλήματα όπως η πείνα και η φτώχεια και για να εγκαθιδρυθεί μια οικονομική τάξη πραγμάτων της ειρήνης και της δικαιοσύνης, στηριγμένη στις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ καλεί όλα τα κινήματα και οργανώσεις Ειρήνης, όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους στον κόσμο, να ενώσουμε τις φωνές και τις προσπάθειές μας στον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, ο οποίος μας στερεί τα δικαιώματά μας και το μέλλον μας.

Συμπληρώνοντας τον επόμενο χρόνο 55 χρόνια από την ίδρυση του ΠΣΕ το 1950 στη Βαρσοβία, καλούμε όλα τα μέλη του ΠΣΕ να τιμήσουν αυτή την επέτειο εντείνοντας τους αγώνες και μέσα από αυτούς το ίδιο το ΠΣΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ